Woensdag 23/06/2021

CulinairOpen kaart

Getest: 3x takeaway van de bovenste plank, voor minder dan 35 euro

Raionnoko, Antwerpen Beeld rv
Raionnoko, AntwerpenBeeld rv

Op restaurant gaan is nog altijd niet aan de orde. Gelukkig weten chefs en fijnproevers zich te redden met takeaway en kan er volop geproefd worden door onze resto-recensenten. Getest: takeaway onder de 35 euro per persoon.

John Dory, Gent

Dit weekend halen we af bij John Dory, waar chef Louis mijn bestelling door het schuifraam aanreikt. Ik vang een glimp op van het visrestaurant dat door de avondzon in een zachtroze gloed baadt. Huiswaarts voor ik emotioneel word! De oesters (9 voor 15 euro) zijn al losgewrikt waardoor mijn lief en ik meteen rond de aperitieftafel verzamelen. De gebrande horsmakreel (12) – bereid op een smeuïge groentezalf, geflankeerd door radijs en kruidenolie – doet onze smaakpapillen tintelen met fijne zuren en een stevige nasmaak. Daarna warmen we op bij een garnalenbisque (16 voor 1 liter) van uitstekende kwaliteit, aan­gevuld met vers geklopte room. Ook de garnaalkroketten (6 mini’s voor 7,5) zijn zo geslaagd dat ik overweeg een voorraad in te slaan. Stop hier tijdens je wandeling en oordeel vooral zelf. (FV)

Reep 9, Gent. john-dory.fish

Maison Lanssens, Etterbeek

Mijn timing is niet echt top. Bij een mooie zon en blauwe hemel heb ik zin in choucroute. Zuurkool, frankfurters, spek; de hele Elzasser handel. Eén adres is er dan in Brussel: Maison Lanssens, een beenhouwer-­traiteur die al sinds 1952 de beste leverancier is van worstjes en aanverwante. Het duizelt als je bij Lanssens binnenkomt, zoveel soorten hebben ze. Gelukkig loodst het personeel je vlot doorheen je samenstelling. Ik neem 500 gram zuurkool van de chef (8): niet te zuur, lichte smaak van appeltjes, jeneverbessen, kruidnagel en spekjes. Twee frank­furters (4,35), Poolse worsten (3,26), gerookt spek (4,59) en drie saucissen allerhande (10) omdat ik zoals altijd bezorgd ben dat er niet genoeg zal zijn. We eten er twee keer van. En jodelen elke keer van plezier. (LK)

Tongerenstraat 67, Etterbeek, ­maisonlanssens.be

Raionnoko, Antwerpen

De jonge chef Dimitri Proost startte enkele jaren geleden het Japanse toprestaurant Dim Dining. Na een succesvolle start volgde een turbulente periode, en trok hij naar het buitenland om te herbronnen. Maar nu is het 27-jarige culinaire talent terug in ’t stad. Na de ­lockdown opent hij twee Japanse restaurants, een gastronomisch (Raion) en eentje met streetfood (Raionnoko). In afwachting maakt hij boxen die je alvast een voorproefje geven van de twee concepten. De ‘fine dining’-box kost 69 euro, maar wij gaan voor de streetfoodbox. Met 39 euro per persoon zitten we daarmee iets boven het budget van deze rubriek. Maar we krijgen dan wel een echt feestje op ons bord. Van maki-sushi met koningskrab en avocado tot aubergine met miso. Van zwartpootkipspiesjes met een uitzonderlijk delicate ­teriyakisaus tot overheerlijke ­spinazie met sesam en yuzu. Om nog maar te zwijgen van de ­krokante taco van nori met zalm, of de okonomiyaki met spek, bonito en Japanse mayonaise. Proost is terug, en hij mag ­rekenen op onze reservatie, zodra het weer kan. (MK)

Schoytestraat 2, Antwerpen, raionnoko.be

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234