CulinairOpen kaart
Getest: 3x makkelijke takeaway voor minder dan 35 euro
Op restaurant gaan is nog altijd niet aan de orde. Gelukkig weten chefs en fijnproevers zich te redden met takeaway en kan er volop geproefd worden door onze resto-recensenten. Getest: takeaway onder de 35 euro per persoon.
Mine Madeh
De Syrische culiondernemer Georges Baghdi Sar laat zich niet ontmoedigen door corona en heeft een derde zaak opgestart. Na de streetfood van My Tannour en de verfijnde kost van Chicounou, troost hij ons met de giga-broodjes van Mine Madeh. We bestellen de Classique met ui, aubergine, tomaat en pepers, de Maldoum, klassiek plus aardappelen, en de Halloumi met kaas (alles 9,5 euro). Het huisgemaakt brood is zacht met een knapperige korst. De madeh, vulling, is een mengeling van lams- en rundsgehakt, klaar gesudderd met kaneel en kardemom, en geserveerd met langzaam gegaarde groenten. Het is een hap geruststellende zachtheid, zout en zoet tegelijkertijd. De gekonfijte groenten smelten weg, het brood kraakt. Nu al een klassieker in ons overlevingspakket: de Syrische sandwich. (LK)
Waversesteenweg 390, Etterbeek, op Instagram, via Uber Eats en Deliveroo
Bodo
Dat ik nooit in de Bodo-bitterballenchalet geraakt ben vooraleer onze Gentse burgervader die sloot, probeer ik al even te verwerken. Takeaway is een goed begin. Behalve bitterballen in tartaarsaus (6 euro voor 2) ga ik voor een hoop ander lekkers: vitello tonnato (14, met iets te weinig saus en drie takjes rucola), gravad lax met uitjes (9), kabeljauw met verbluffende risotto (18) en een gehaktbroodje in kriekensaus met pommes duchesse (16). Waarom verder zoeken als het zo complexloos en vertrouwd kan? Achteraf ontdekken we nog een weesje in onze meeneemtas: de summer rolls (8 voor 2) die de belofte van betere tijden trefzeker tussen onze tanden laten knisperen. We zijn er helemaal klaar mee. En voor. (FV)
Burgstraat 2, Gent, bodo.gent
Hngry
Bij Hngry pakken ze het begrip takeaway helemaal anders aan dan we gewoon zijn. Hier bestel je een reeks maaltijden waarmee je een of meerdere avonden zonder gedoe aan tafel kan. Je kiest tussen de ‘comfort box’, ‘kids box’ of ‘fine dining box’, en krijgt de maaltijden overal in Vlaanderen aan huis geleverd op dinsdag of vrijdag. Een beetje à la HelloFresh, maar hier moet je niks meer doen. Alles is een week houdbaar en kan opgewarmd worden in de oven. Gratis levering kan vanaf drie maaltijden, en het menu verandert wekelijks.
Omdat wij met twee zijn, kiezen we elk twee gerechten en betalen daar 59 euro voor. Avond één wordt het hartverwarmende kost: hachis parmentier en pladijsfilet met preipuree en wittewijnsaus. Ruime porties, maar te zout naar onze smaak. Doordat alles in één bakje zit, is de vis overgaar en zijn de garnaaltjes uitgedroogd.
De volgende dag gaan we lowcarb, met oosterse zalm en gewokte groenten, en courgettebootjes met lamsgehakt. Mooie porties, lekker afgekruid en voldoende groenten in alle kleuren van de regenboog. Njammie!