Zondag 13/06/2021

CulinairOpen kaart

Getest: 3 x takeaway onder de 35 euro per persoon in Antwerpen, Brussel en Gent

The Butcher’s Son Beeld rv
The Butcher’s SonBeeld rv

Op restaurant gaan is nog altijd niet aan de orde. Gelukkig weten chefs en fijnproevers zich te redden met takeaway en kan er volop geproefd worden door onze resto-recensenten. Getest: takeaway onder de 35 euro per persoon.

L’apéro D’oc

De huisregels van L’Apéro d’Oc zijn verrassend simpel: bestel een glas fris met iets lekkers erbij. Ook in maart ­bieden ­eigenaars Eva Tiétard en Willem Van Nieuwenhuyzen een fijn driegangenmenu aan om onze mentale littekens te ­verzorgen (29 euro, wij gaan voor een kaasplankje in plaats van de desserts). De opwarm-­instructies beperken zich tot een ­ovenverblijf van variabele lengte. Heerlijk. Er is zelfs geen ­chirurgische precisie nodig voor de afwerking van onze ­gerechten. Om te starten: moules farcies met een doorsmakende mix van ansjovis, look en broodkruim en een stuk ­pissaladière met zoete ajuin, ­kappertjes en tomaat. Traaggegaard buikspek met witte bonen en een frittata (van o.a. snijbiet, spinazie, feta) met een kruidensalade als hoofdgerechten. Van deze trip naar Zuid-Frankrijk durf ik nog eens vurig te worden. (FV)

Ajuinlei 22, Gent, laperodoc.be

Le Selecto & Le Classico

Wat een fantastische prijs-kwaliteitverhouding. Voor 25 euro krijg je van de tandem Le Selecto – Le Classico (de twee resto’s zijn van dezelfde chef en eigenaar), een uitstekend driegangenmenu, even elegant en charmant als in hun brasseries. Le Selecto ­lanceerde zich onder de bistronomievlag, en die lading blijven ze leveren: verfijnd comfortfood, net dat tikje verrassender. We beginnen met soesjes, gevuld met oude Reggiano-kaas en geserveerd met weidechampignons in een rokerige peterselie-jus. Daarna volgen sappige kippenreepjes met een groentemix, in een lichte bouillon. Acht minuten in een voorverwarmde oven, en alles smaakt. We ­kunnen ons geluk niet op met de bittere chocomousse met hazelnootslagroom. Zelfs à la carte zijn de prijzen redelijk. Maar het weekmenu is onovertroffen. (LK)

Le Selecto, Vlaamsesteenweg 95, Brussel, leselecto.com. Le Classico, Amerikaansestraat 124, Brussel, classico-la-brasserie.com

The Butcher’s Son

Zelf een ‘vidéke’ klaarmaken, dat is toch een klus. Op vrijdagavond ben ik dus blij dat ik gewoon even naar de Stadsbrouwerij kan voor een tas met alle benodigdheden. De vidé met kalfszwezeriken is het signatuurgerecht van sterrenzaak The Butcher’s Son. Voor 30 euro haal je een portie in huis voor twee personen, ­bladerdeeg en flesje Tripel d’Anvers inbegrepen. Wij hebben zelfs geen zin in sla wassen en frieten snijden. Dat hoeft ook niet: voor 10 euro meer haal je de complete maaltijd in huis, mayonaise en dressing incluis. Vooraf snoepen we nog van de kleine kalfskroketjes met een crème van pickles (10). En ­tevreden zijn we. Krokante botersla, voorgebakken frietjes, verse mayonaise, heerlijke ­zwezeriken en een spectaculair koekje van bladerdeeg voor de vulling. Feestelijk en toch heel gemakkelijk. (MK)

Boomgaardstraat 1, Antwerpen. thebutchersson.be

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234