Donderdag 30/06/2022

CulinairOpen kaart

Geproefd: goddelijke hamburgers bij Murphy’s in Aalst

null Beeld DM
Beeld DM

Femke Vandevelde fileert een culinaire hotspot.

Femke Vandevelde

Aangezien de goede voornemens van 2022 nog ver voor ons liggen, hoeven we ons voorlopig geen zorgen te maken over het cholesterolpeil. Ik zet mijn tanden voor de ­gelegenheid in een smashed hamburger waarvoor het gehakt wordt geplet tot een elegante schijf, die krokant wordt geschroeid. Dergelijke dunne burgers worden vooral in een groot­stedelijke context geserveerd: in Brussel (Rambo), Antwerpen (Five Guys) en Luik (Spratchie’s) kan je ze proeven, maar ook in Aalst.

Op vrijdag ruikt het aan de knalgele toog van Murphy’s naar een subtropisch kaasparadijs. Bedenker Steven Vijverman weet wat hij doet. Er is eigen merchandise, er worden speciale ­weekends georganiseerd en @bockiederepper neemt hier al eens de storytelling op zich. Op de drankenlijst staan homemade icetea (4,5 euro), kombucha (4,5), cocktails, alternatieve bieren, biodynamische wijnen en bubbels (7/glas).

Doorheen de reclameblokken waardoor de afspeellijst geteisterd wordt, trachten we onze aandacht te houden bij de buzzer die als relikwie op onze formica tafel ligt. De rode mandjes met daarin onze bestelling – een double L.A. ­smashed cheeseburger (12,5), een special (12,5) en spicy wedges (5) – grissen we leeg.

Qua vlees kiest Steven voor angus, een ras met een unieke vetdooradering en bijgevolg volle smaken. Doordat hij het met een spatel op een hete plancha platdrukt, kan het vlees garen in eigen vet, waardoor het heerlijk sappig smaakt. Nog een voordeel van deze methodiek tegenover een dikke, ronde hamburger is dat je gerust meerdere toppings kunt toevoegen. Behalve met de onontbeerlijke gesmolten kaas (cheddar) knispert het tussen onze broodjes dankzij fijngesneden ui, spek, bbq-saus en overheerlijke ziltzurige augurk (bij de special) en dankzij ijsbergsla, to­maat en pikante mosterd (bij de cheeseburger).

Ook de broodjes zelf lijken in niets op hun wakke supermarktvariant. De brioche bun is ­netjes goudbruin geroosterd en verrassend verteerbaar. De ongeschilde wedges, overheerlijk pittig getopt met Cajun-kruiden, zijn rustiek van formaat en tikken dus ook zwaarder door.

Behalve op een verzadigd gevoel kan je bij Murphy’s rekenen op ­overvloedige sauzen en sappen die tussen je kin en vingers druipen.

Molenstraat 12, Aalst, 0473 54 54 85. Op Facebook: Murphysburgers

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234