Woensdag 16/06/2021

Culinairrecept

Gehaktschotel met kriekskes: eten waar je gelukkig van wordt

null Beeld rv
Beeld rv

Hij kookt op pantoffels, in witte sportsokken, telt geen calorieën, zet ‘Mambo #5’ loeihard als hij spaghetti maakt, en hoopt dat zijn lezers met plezier de keuken induiken. Jelle Beeckman, aka The Messy Chef, publiceerde zonet zijn tweede boek. Ideaal voor wie houdt van comfortfood, met hier en daar een gekke twist.

Gehaktschotel met kriekskes

Voor 2 à 4 personen: 400 g loskokende aardappelen / 1 el boter / 300 g gehakt / 1 ui / peper en zout naar smaak / takje rozemarijn (of 1 tl) /  1 el bloem / 1 tl bruine suiker / 1⁄2 glas rode wijn / 1⁄4 blokje rundsbouillon / 300 g krieken in bokaal / 75 ml melk / 1 tl nootmuskaat

1. Verwarm de oven voor op 200 °C (boven- en onderwarmte).

2. Schil de aardappelen en snijd in blokjes. Kook ze gaar en giet af.

3. Neem een grote pan, smelt de ­boter. Bak het gehakt krokant en voeg een fijngesneden ui toe. Kruid met peper, zout en rozemarijn. Bak 5 minuten mooi bruin op een middelmatig vuur. Voeg de bloem en de suiker toe. Laat 1 minuut meebakken.

4. Blus met de rode wijn en laat tot de helft inkoken. Roer eens goed. Verkruimel het bouillonblokje. Voeg de bokaal kriekjes toe en laat 10 minuten sudderen zodat de saus indikt.

5. Pureer de aardappelen met een scheutje melk. Kruid met zout en nootmuskaat.

6. Stort het vlees uit in een ­ovenschaal en bedek met de puree. Zet nog 15 minuten in de oven voor een krokant korstje.

'The Messy Chef 2, Goei eten', Jelle Beeckman, Borgerhoff & Lamberigts, 24,99 euro
 Beeld rr
'The Messy Chef 2, Goei eten', Jelle Beeckman, Borgerhoff & Lamberigts, 24,99 euroBeeld rr
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234