Zondag 17/01/2021

CulinairOpen kaart

Geen zin om te koken tijdens de feestdagen? Hier haal je de lekkerste menu’s in huis

Beeld rv

De chefs hebben dit jaar bakken ervaring opgedaan met takeaway. Die kunnen ze nu inzetten tijdens de feestdagen. Onze drie resto-recensenten haalden hun feestservies uit de kast en zochten uit waar u zoal kunt bestellen dit eindejaar.

Fleur de Lin

Een goed eindejaarsfeest staat of valt met iets lekkers. De drie natte kussen van mijn schoonvader sla ik dit jaar over. Voor een culinair hoogtepunt rijd ik tot Fleur de Lin in Zele. Daar krijg ik uit de handen van chef Lode De Roover, ook bekend van Ja, chef! op Vier, een toren verpakkingen mee. Goed voor een soepele terugrit én twee drie­gangen­menu’s (45 euro per persoon). Veilig thuis kan ik mijn oogstrelend plaatje met rauwe makreel en mosselen meteen serveren en ook over het voorgerecht met coquille en krab hoef ik enkel de bijgeleverde vinaigrette te sprenkelen. Onze hoofdgerechten met wild (twee haasbereidingen voor mijn lief en patrijs voor mezelf) krijgen sauzen en garnituren die je zelfs als hobbychef moeilijk tot een goed einde kunt brengen. Zondigen doen we met een tweede fles wijn: de ideale pairing voor ons dessert rond appel en vanille en de chocoladecombinatie met rabarber en pistache. 

Lokerenbaan 100, Zele Drie- of viergangenmenu (45 of 55 euro) te bestellen via 052 44 45 00.

Nathan

Voor deze feesteditie kiezen we resoluut voor jong talent. Eens kijken wat de jonge chef van Nathan (1 ster) voor 50 euro bij mij op tafel tovert. Oog voor detail hebben ze bij Nathan, dat blijkt uit de box die mooi bedrukt is, uit de speciale etiketten, uit het theelichtje dat erbij zit. Vaak heb je nog wel wat werk met zo’n fine dining box. Niet zo bij Nathan: we geven het brood en de madeleines een korte flash in de oven, en verder valt enkel de hoofdschotel op te warmen. En kijk, daar houden wij nu eens van: onder de gerechtjes ligt een flinterdunne schijf knolselder, waardoor je alles vlotjes en mooi geschikt op een echt bord overhevelt.

We drinken ons aperitief bij enkele sneetjes Secreto ‘07, en smeren het warme brood in met een heerlijk op smaak gebrachte boter. We zijn blijkbaar iets te royaal met het sausje bij de zalmtataki met wortel en ponzu, waardoor dat overheerst, maar genieten is het. Dan komt de kalfslende met schorseneer en aardappel, ruime stukken vlees met beetgare groenten en een mooie saus. Het dessert van mango, sticky rice en kokos katapulteert ons even naar een Zuidoost-Aziatische plek en valt in de smaak. En de koffiegarnituur? Die is gewoon hemels.

Nice to know: met kerst en nieuw maakt Nathan een meer uitgebreide box met vier gangen, hapjes en mignardises voor 98 euro per persoon. 

Lange Koepoortstraat 13, Antwerpen. restaurant-nathan.be

3 Amigos Box

Deze pure verwennerij in een doos is het resultaat van een samenwerking tussen de chefs Glen Raemakers (Humphrey) en Alex Joseph (Rouge Tomate), met wisselende amigo’s op uitnodiging. Elke doos (90 euro voor 2 personen) volgt een thema – in ons geval: Salvador Dali – en zit tjokvol lekkernijen.

We tellen wel tien doosjes en een flesje met een Agave cocktail (van Tania Shaldur van Edgar’s Flavours). We hebben kreeft, Russische eieren en seafood als entree. Als hoofdgerecht volgen kikkerbillen en slakken in ‘t groen, rivierkreeftjes in bouillon met een groententaartje, een rollade van gevogelte en wild met een groentenaspic, en eend en croûte met foie gras als finale. Dessert is een gesmolten camembert, een chocolade ei vol verrassingen, een surrealistisch koekje en truffels. De handleiding om alles te serveren is perfect en eindigt met een passend absurde noot: ga nu languit op de sofa liggen en overgiet jezelf met wijn. 

St. Laurensstraat 36-38, Brussel. humphreyrestaurant.com

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234