NIeuwsGezondheidszorg
EU wil voor alle Europeanen een elektronisch patiëntendossier in het leven roepen
De Europese Commissie wil de gezondheidsgegevens van alle Europese burgers verzamelen in één computersysteem, zeg maar een Europees elektronisch patiëntendossier.
De EU denkt dat de tijd rijp is voor een Europees elektronisch patiëntendossier. Het massale gebruik van het digitale covidcertificaat de voorbije twee jaar is daar volgens de Commissie het bewijs van.
Belangrijk voor het slagen van het project is de medewerking van de 27 Europese lidstaten. Die zijn grotendeels in verschillende fasen van digitalisering. Elf landen hebben daarin nog geen enkele stap gezet: daar schrijven de artsen nog voor op papier. Die landen krijgen budget om te digitaliseren.
De Europese Commissie ziet over drie jaar een Europa voor zich waarin burgers, in welke lidstaat ze zich ook bevinden, artsen toegang kunnen geven tot hun medische gegevens. “Dat bespaart geld, want dan hoeven kostbare onderzoeken niet twee keer te worden uitgevoerd”, aldus Schinas.
Eurocommissaris Stella Kyriakides wees erop dat het dossier ook een uitkomst zou zijn voor patiënten met zeldzame aandoeningen, omdat hun gegevens dan in heel Europa geanonimiseerd kunnen worden ingezien door onderzoekers. Die kunnen zo sneller een medicijn ontwikkelen. Lidstaten kunnen bovendien sneller de gezondheid van hun burgers vergelijken met die van anderen en zo beleidskeuzes maken.
Dit alles moet mogelijk worden zonder dat de privacyregels worden geschonden. Burgers krijgen zelf zeggenschap over wat er in hun dossier staat, dat te vinden is in hun eigen omgeving op het platform Myhealth@eu.
Ze mogen zelf besluiten wie het dossier kan inzien en kunnen er ook fouten in rechtzetten, zo is het plan. Het zal uitdrukkelijk verboden zijn de medische informatie te gebruiken tegen het belang van het individu, of voor reclamedoeleinden.