Vrijdag 30/09/2022

ColumnBijzondere bijstand

Er zijn geen woorden om ons collectief en individueel verlies te omschrijven, maar laat deze coronacrisis niet zinloos geweest zijn

null Beeld Sven Franzen
Beeld Sven Franzen

Katrin Swartenbroux helpt een lezer met een issue.

Katrin Swartenbroux

Lezersvraag van de week: ‘Mijn vriendenkring heeft een whatsappgroep die ‘Post-Corona’ heet, waarin tripjes en BBQ’s gepland worden. Ik vind het moeilijk om een feeststemming te koppelen aan corona, aangezien ik mijn ­grootmoeder heb verloren aan het virus. Ik wil dat woord eigenlijk ­liever nooit meer horen.’ Ellen, Diest

Beste Ellen,

Allereerst mijn innige deelneming. Ik kan me niet voorstellen hoe het geweest moet zijn om een dierbare achter te laten in deze turbulentie en ik hoop dat je je grootmoeder toch nog een afscheid hebt kunnen geven dat je ondersteunt in je rouwproces. We zijn zoveel verloren het voorbije jaar, maar net daarom mogen we ons niet gewonnen geven.

Ik weet nog hoe we aan het begin van deze hele… toestand schreven dat Covid-19 de grote gelijkmaker zou zijn. Dat bleek het achteraf allerminst, maar in de chaos zijn wel een aantal belangrijke realisaties bloot komen te liggen. Op maatschappelijk vlak, zeker, maar ook op persoonlijk vlak heb je ontdekt wat belangrijk is. Je familie en geliefden, maar ook de kleine ogenschijnlijk onbelangrijke momentjes. Dat het niet de koffie, maar de goeie­morgen van de barista was die je de energie gaf om je dag te starten. De mogelijkheid om weer nieuwe honden te ontmoeten en te strelen, in plaats van op anderhalve meter met je ogen ‘good boi’ te seinen. Achteloos vragen wie er een stokbrood meeneemt zonder te panikeren over de risico’s dat dat inhoudt, zonder je af te vragen of je niet beter aparte piccolo’s koopt.

Ik begrijp natuurlijk wel dat het woord ‘corona’ voor jou nare herinneringen oproept, maar die whatsappgroep heet volgens mij niet zo omdat je vrienden de hele pandemie onder de mat vegen en verder willen gaan alsof er niets gebeurd is. Het was te impactvol om het aan de kant te schuiven als ware het gewoon een rampzalige passage op het Eurovisiesongfestival. Een ‘blij dat we daar vanaf zijn’-dingetje, alsof je luchthavenshuttle een lekke band heeft gehad op weg naar het all-in­resort. Ik denk net dat die whatsappgroep zo heet omdát er iets gebeurd is, iets ernstigs, een breuklijn die ons bestaan opdeelt in een leven voor, en een leven na corona. Wanneer je dat beseft, kan je je post-covidbestaan opbouwen met de kennis die je het voorbije anderhalf vergaard hebt. Een leven met minder piepende scharnieren tussen werk en gezin, waarin je spouwmuren optrekt rond je hart om het warm te houden en de fundering integreert in je interieur. Een leven waarin we alles wat we kwijt waren weer een plaats kunnen geven.

Lieve Ellen, er zijn geen woorden om ons collectief en individueel verlies te omschrijven, maar laat het alsjeblieft niet zinloos geweest zijn. Het is net belangrijk dat die groep zo heet en best nog jaren zo zal blijven heten. Sterker nog. Steden zouden hun ‘Fuck Rona’-graffiti moeten laten staan, we zouden massaal ­herdenkingstatoeages moeten laten zetten, een boom planten voor alles wat we verloren zijn, bomen in elke straat, op ieder plein en in verlaten winkelcentra, in de voetbalkantines en aan de stations, in vergaderzalen, voor dichtgetim­­merde etalages, aan de stamkroeg en op begraafplaatsen, stevig verankerd in de grond en de kruin opwaarts gericht, het hele land vol. Louterend, zuiverend, zodat we ooit, ­misschien, weer eens diep kunnen ademhalen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234