Woensdag 22/03/2023

De ultieme zomergids

Een digitale Tomorrowland, of een goeie rockbiografie: 12 zomerse tips voor lezers, ravers en rockers

null Beeld Stefaan Temmerman
Beeld Stefaan Temmerman

Festivals zijn massaal afgelast, bioscopen laten maar mondjesmaat mensen binnen. Wel, dan gaan we het met z’n allen toch helemaal anders doen?

Ewoud CeulemansLieven TrioMICHAËL DE MOORTine ZwaenepoelKatrin SwartenbrouxCaroline Henderickx en Eveline Janssens

TOMORROWLAND GAAT DIGITAAL

Dit jaar hoeven de People of Tomorrow niet af te zakken naar Boom: de Schorre blijft gewoon de Schorre, in plaats van twee weekends te worden omgetoverd in Tomorrowland. Maar het dancefestival is van plan om de liefde voor speciale podia dit jaar online bot te vieren: op 25 en 26 juli vindt Tomorrowland Around the World: The Digital Festival plaats. “Een ongeziene tweedaagse festivalervaring”, belooft de organisatie, en je hoeft er niets eens je zetel voor uit. “Met een laptop, smartphone of tablet kun je het ­volledige festivalterrein op een interactieve manier ontdekken.” Digitale optredens, verspreid over acht podia, horen daar natuurlijk eveneens bij. Tickets kosten 12,5 euro (voor één dag) of 20 euro (voor het weekend).

null Beeld Tomorrowland
Beeld Tomorrowland

Wie ook wil kamperen in de juiste sfeer, kan van 3 t.e.m. 31 juli terecht in Durbuy. Daar heeft Marc Coucke de handen in elkaar geslagen met Tomorrowland om Green Fields uit de grond te stampen, een tijdelijke camping van 35 hectare waar je veel meer kan doen dan Aiki Noodles opwarmen. Bezoekers kunnen via ­koptelefoons ­bijvoorbeeld hun favoriete dj-set beluisteren én genieten van een ontbijt ‘by Wout Bru’. Prijzen vanaf zo’n 100 euro per nacht per persoon.

Ryan Gosling en Emma Stone in 'La La Land.'. Beeld AP
Ryan Gosling en Emma Stone in 'La La Land.'.Beeld AP

FILMKLASSIEKERS OP GROOT SCHERM

Verre reizen maken in coronatijd: het kan! De zonnige heuvels van Los Angeles, de Afrikaanse savanne, of zelfs de verste ­uithoeken van het heelal, niets is buiten bereik. Het enige dat je nodig hebt, is een bioscoopticket. Deze zomer zetten de Belgische bioscopen namelijk volop in op recente en minder recente filmklassiekers.

Zo kan je eindelijk nog eens uit volle borst meezingen met Ryan Gosling en Emma Stone in La La Land (Kinepolis), huilen om het lot van arme Simba in The Lion King (Sphinx), en een immens zwart gat op een (bijna) even groot scherm waarnemen in Interstellar (Kinepolis). Distributeur Lumière brengt dan weer een paar arthouseklassiekers terug naar de bioscoop: op 1 juli komt een gerestaureerde versie van Andrej Tarkovski’s ­hoogstpersoonlijke kunstwerk De spiegel in verschillende zalen, en later deze zomer krijgt u de kans om The Piano van Jane Campion – de enige vrouwelijke Gouden Palmwinnaar ooit! – op het witte doek te ontdekken.

Charlotte Adigéry. Beeld Tim Coppens
Charlotte Adigéry.Beeld Tim Coppens

VOORUIT MET DE VOORUIT

Ook de Gentse Vooruit biedt in de zomermaanden een mooi ­cultureel pakket aan. Zo worden vier ­performance-artiesten uitgenodigd die er elk twee weken resideren en op vrijdag hun work in progress tonen.

Op zaterdag is het de beurt aan ­muzikanten die in de balzaal voor ­maximaal 50 fans zullen spelen. Ook leuk: Radio Ruit, dat elke zondagnamiddag jonge dj’s en artiesten een platform biedt.

Op de ‘Buitengelezen-avonden’ in de binnentuin van De Bijloke komt o.a. Gents burgemeester Mathias De Clercq praten over zijn favoriete boeken.

En voor kinderen van 6 tot 16 is er een workshop waar ze onder vakkundige begeleiding van zangeres Charlotte Adigéry een deftige songtekst leren pennen. Op die workshop en de concerten na is alles gratis, mits reservatie.

null Beeld Stefaan Temmerman
Beeld Stefaan Temmerman

CONCERT IN EIGEN TUIN

Ondanks de crisis blijven de muzikanten niet duimendraaiend in hun kot zitten. Dankzij drive-in­festivals, interactieve livestreams en ­miniconcerten raakt de ­zomeragenda toch nog goed gevuld.

Met de Secret Garden Sessions haal je misschien zelfs een ­Belgische artiest als IBE, Portland of St. Grandson naar je tuin of een andere ­geheime locatie voor een ­intimistische livesessie in beperkte kring.

Meer van dat bij Festihof: upgrade je grasperkje tot festivalweide, kies je ­muziekgenre en nodig wat vrienden uit. De organisatie zorgt voor catering, ­stagedesign en een A-list artiest.

Eefje de Visser. Beeld Charlie De Keersmaecker
Eefje de Visser.Beeld Charlie De Keersmaecker

CULTUUR IN ANTWERPEN

Film, muziek, (kinder)theater, zomerbars, de Scheldestad biedt deze zomer voor elk wat wils.

Take Care Festival: Onder de noemer ‘Take Care’ slaan enkele vooraanstaande Antwerpse cultuurhuizen deze zomer de handen in elkaar. ­Behalve de Arenberg en het OLT Rivierenhof hebben ook CC Deurne, De Studio en Trix hun publiek ­beloofd om er een spetterende zomer van te maken. Op woensdag zijn er ­filmavonden, van donderdag tot en met ­zaterdag staan er concerten op het programma, terwijl de zondag tot familiedag werd uitgeroepen.

Het OLT Rivierenhof zal vanaf 8 juli de hele zomer open zijn met een dag- én een avondprogramma voor ­maximaal 200 personen. Bevestigde namen? Eefje de Visser (8/7), Brutus (17/7) en Absynthe Minded (19/7).

De Zomer van Antwerpen is een begrip in ’t Stad en ver daarbuiten. Ook dit jaar zitten er weer pareltjes tussen. Zo brengt Studio Orka met Het Pentaccordeon een muzikale voorstelling over het levensverhaal van componist en ­uitvinder Oscar en nakomeling Emma – ontroerende stuff voor iedereen vanaf 6 jaar. Terug van weggeweest: Cinema Urbana, de gratis filmvoorstellingen aan de Schelde met nu alleen maar hoopgevende cinema. En zoals steeds kan je voor en na elke voorstelling een drankje bestellen in de Zomerbar in de bocht van de Schelde.

Overigens lanceert de stad onder het motto ‘Antwerpen straalt’ een website met ruim 400 tips, van kunst en cultuur tot natuur en eten & drinken.

Talking Heads in de jaren '80, v.l.n.r. Chris Frantz, Jerry Harrison, David Byrne en Tina Weymouth. Beeld Alamy Stock Photo
Talking Heads in de jaren '80, v.l.n.r. Chris Frantz, Jerry Harrison, David Byrne en Tina Weymouth.Beeld Alamy Stock Photo

4 X ROCKLITERATUUR

Nadat Mark Lanegan dit voorjaar de donkerste krochten van de jaren 90 opnieuw bezocht in zijn autobiografie Sing Backwards and Weep, komt er ook in de zomermaanden een stevige dosis rockliteratuur op de (virtuele) schappen van de betere boekhandel terecht.

Zo kijkt de liefhebber van het betere gitaarwerk en het betere boek alvast uit naar Total F*cking Godhead (Post Hill Press, 28 juli), de biografie van de veel te vroeg ­gestorven Soundgarden-­zanger Chris Cornell.

Scoort momenteel ook goed: Hollywood Park, A Memoir (Celadon Books, reeds ­verschenen). Auteur is Mikel Jollet, wiens band The Airborne Toxic Event slechts een voetnoot is tussen de Interpols, Arcade Fires en The Nationals van deze wereld, maar wel genoeg stof heeft voor een interessante autobiografie: hij groeide op in een commune en zijn heroïneverslaafde vader zat in de gevangenis.

Het boek waar wij het meest naar ­uitkijken? Remain in Love: Talking Heads - Tom Tom Club - Tina (Faber & Faber, 21 juli). Samen met Tina Weymouth vormt auteur Chris Frantz een ijzersterk huwelijk én de swingende ritmesectie van Talking Heads. Acteur Bill Murray is alvast fan: “Vanaf de eerste keer dat ik Talking Heads zag, heb ik een zwak gehad voor Tina Weymouth. Ik heb zitten wachten op het juiste moment om mijn move te maken. Maar na Remain In Love ­ gelezen te hebben, is het me behoorlijk duidelijk geworden dat ze al in een relatie zit, en meer nog, het lijkt ­redelijk serieus te zijn.”

null Beeld Stefaan Temmerman
Beeld Stefaan Temmerman

CINEMA IN OPENLUCHT

Voor een bioscoopervaring die helemaal Marc Van Ranst-approved is, zoek je best de buitenlucht op. Zo pakt Budascoop vanaf 31 juli (vrijdag- en zaterdagavond) uit met een resem openluchtvertoningen en u bepaalt mee wat er vertoond wordt. Via Facebook kiest u bijvoorbeeld zelf of op 16 augustus The Rocky Horror Picture Show of Grease wordt geprojecteerd. Bovendien zou er in de stad een heuse drive-incinema komen.

MAAK JE EIGEN MIXTAPE

Dit is het tijdperk van het bewegend beeld, dus waarom zou je niet eens tegendraads doen en een lekker ouderwetse mixtape maken voor je vrienden of familie? Dat hoeft geen cassette te zijn, een cd of een Spotify-playlist werkt even goed, maar steek er wel wérk in. De juiste volgorde van de songs en de boodschap achter de liedjes uitdokteren: dit is een project waar je zeker een dag of drie mee zoet bent, neem geen genoegen met minder. Werk het geheel vervolgens af met eigen artwork waarin je foto’s van jullie samen verwerkt en kijk dan of iemand het nog waagt om te zeggen dat Smashmouth een “eigenzinnige” keuze is voor een ultieme lijst van vijftien nummers.

null Beeld Stefaan Temmerman
Beeld Stefaan Temmerman

5 BOEKEN, 5 VERE REIZEN

Zag u ook een reis in rook opgaan? Treur niet langer. Met deze 5 boeken reist u vanuit uw luie zetel de wereld rond.

Finland: Zomerboek van Tove Jansson. Jansson, is dat niet die van… Inderdaad, De Moemins. Uit haar pen vloeide ook Zomerboek, waarin de zesjarige Sophia en haar oma de zomer doorbrengen op een Fins eiland. Te midden van ontzagwekkende landschappen ontstaan ontroerende gesprekken tussen twee generaties. Met dit prachtvertelsel staat een nieuwe Astrid Lindgren op. 17,50 euro, uitgeverij De Geus.

Wereldreis: De mens is de mooiste stad van Sami Said. Een hoofdpersonage dat San Francisco heet? Eritrees-Zweeds schrijver Sami Said beschrijft hem als ‘een filosoof op blote voeten’. San Francisco verruilt zijn ­geboorteplaats in de hoorn van Afrika voor het ijzige Zweden. Maar de lokroep van The Golden City blijkt onweerstaanbaar. Hij trekt verder, ook al ontbreekt het hem aan geld en open ­grenzen. 22,50 euro, uitgeverij De Geus.

Amerika: Er is een kans van Richard Russo. Een vakantiehuis op Martha’s Vineyard. Oude studievrienden Lincoln, Mickey en Teddy ­overschouwen hun bierbuikjes, leven en gemeenschappelijke crush van toen. Jacy verdween exact 40 jaar geleden, op dezelfde plek. Pulitzer-prijsbeest Richard Russo waagt zich in Er is een kans aan spanning en mysterie, en stelt uiteraard niet teleur.25,99 euro, uitgeverij Signatuur.

Australië: De vlakte van Gerald Murnane. Waarom Murnane tot op vandaag onder de radar bleef? Wel, de Australiër woont in een gehucht waar een ochtendlijke scheet wereldnieuws is. Een tv en computer zijn hem vreemd. Hij tikt zijn oeuvre uit op zijn typemachine, met één vinger. Hoog tijd dus om ook van zijn meesterwerk De vlakte wereldnieuws te maken. 11,99 euro, uitgeverij A.W.Bruna.

Japan: Het jaar dat Shizo Kanakuri verdween van Franco Faggiani. Japanner Shizo Kanakuri heeft talent. Zijn hele jeugd loopt hij één doel achterna: een medaille op de Spelen van 1912. Tot hij tijdens de marathon in elkaar zakt. Hij ontloopt de schaamte door zich in de bergen terug te trekken. Jaren later zoekt een journalist hem op. Wat gebeurde er tijdens die beruchte marathon?20,99 euro, uitgeverij Signatuur.

Futurejazzduo BeraadGeslagen. Beeld Grégoire Verbeke
Futurejazzduo BeraadGeslagen.Beeld Grégoire Verbeke

LEUVENS STADSFESTIVAL BUNDELT 120 ACTIVITEITEN

Van 13 t.e.m. 31 augustus organiseert Stad Leuven het coronaproof stadsfestival Anderhalvemetersessies: 120 activiteiten in 12 dagen op 12 openluchtlocaties. Alvast een tipje van de sluier: Het Depot brengt het betere pop- en rockwerk in de binnentuin van M, Abdij van Park ontvangt klassieke ensembles in een pittoresk kader en Het nieuwstedelijk trekt naar buiten met de theatervoorstelling Geel Hesje. Kinderen kunnen van circus genieten op de speelplaats van Bibliotheek Tweebronnen of in Hal 5 een leuke voorstelling op maat meepikken.

Kunstencentrum STUK pakt uit met een gevarieerd programma van performances, concerten, familiedagen en een 1,5 meterparty met dj’s. Het losgeslagen futurejazzduo BeraadGeslagen (Lander Gyselinck en Fulco Ottervanger, foto) brengt een 360°-concert op het binnenplein, het neoklassieke strijkensemble Echo Collective stelt een nieuw album voor en Voetvolk/Lisbeth Gruwez bezorgen je kippenvel met de zinderende danssolo Penelope. Tickets te koop vanaf de tweede week van juli. Wees er snel bij want de plaatsen zijn beperkt.

DE MORGEN ORGANISEERT DRIVE-IN MUZIEKFESTIVAL

Het enige dat we niet zullen missen deze zomer, zijn de files rond de wei. Maar dat wil niet ­zeggen dat we de wagen zomaar in de garage moet laten staan: samen met Humo en radio­zender Willy organiseert De Morgen immers het Drive-in Festival, verspreid over vier zomerse weekends. Het is het muzikale equivalent van ouderwetse drive-ins zoals je ze weleens in oude films ziet: je ­parkeert je auto op het terrein en geniet van de livemuziek die op het grote scherm wordt getoond én via livestream in de auto weerklinkt. Voor het applaus gebruik je simpelweg je eigen claxon.

Ook de organisatie Beat Park is van plan om deze zomer negen drive-infestivals te organiseren. Op de line-ups is het nog wachten – hopelijk gaan die verder dan hardcoreband At The Drive-In – maar je kunt alvast wel je claxon afstoffen en je autoboxen afstemmen.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234