Zondag 16/05/2021

ReportageBinnenkijker

Een betonnen parel van bOb Van Reeth

Een boekenrek scheidt de trappenhal van de woonkamer. Een van de vele slimme ingrepen.
 Beeld Hannelore Veelaert
Een boekenrek scheidt de trappenhal van de woonkamer. Een van de vele slimme ingrepen.Beeld Hannelore Veelaert

Dik veertig jaar geleden tekende de beroemde architect bOb Van Reeth de plannen voor deze strakke woning? De nieuwe eigenaars delen zijn liefde voor beton, glas en hout, maar vielen vooral voor de tuin: een oase in Antwerpen.

Ruim vijf jaar geleden verhuisden Ben en Nathalie van een karaktervolle burgerwoning naar een ­brutalistische architectenparel die dateert van eind jaren 70, begin jaren 80. Het contrast kon haast niet groter en dat was precies waar het koppel naar verlangde.

Ben, Nathalie en de kinderen aan de voorgevel. Beeld Hannelore Veelaert
Ben, Nathalie en de kinderen aan de voorgevel.Beeld Hannelore Veelaert

“Voor we hier introkken, hebben we altijd in oudere ­panden gewoond”, vertelt Ben. “Eerst in een klein, ­eeuwenoud handelspandje aan het Antwerpse Hendrik Conscienceplein, daarna dus in die honderd jaar oude ­burgerwoning in Borgerhout. Het waren charmante huizen die we grotendeels opknapten, maar het gevoel dat ze nooit ‘af’ waren, bleef. Was het ene klusje achter de rug, moest er wel iets anders aangepakt worden.

BEN en NATHALIE * kochten meer dan vijf jaar geleden deze woning tussen de Antwerpse Harmoniewijk en het Stadspark / ze wonen er met hun twee kinderen, Jacob (10) en Philippa (4) / Ben (40) is financieel directeur van het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen / Nathalie (37) werkt als grafisch vormgever in de modesector

“Ook dit huis draagt een geschiedenis met zich mee, maar het werd altijd goed onderhouden. Het dak en de verwarmingsketel hebben we ondertussen vernieuwd. Ook de elektrische toestellen in de keuken en het kraanwerk in de badkamer kregen een update, maar op de rest van het huis en het meubelmaatwerk viel niets aan te ­merken. De indeling bewijst dat de architect en de opdrachtgevers er non-conformistische ideeën op nahielden. Ook de materiaalkeuze – hout, staal, beton – is perfect en bijzonder. Je vóélt de liefde voor detail en kwaliteit.”

Het imposante trappenhuis. Beeld Hannelore Veelaert
Het imposante trappenhuis.Beeld Hannelore Veelaert

De woning is ontworpen door de beroemde Vlaamse ­architect en allereerste Vlaamse Bouwmeester bOb Van Reeth, bekend van het Antwerpse Zuiderterras en het zwart-wit gestreepte Huis Van Roosmalen aan de Scheldekaaien. Ben: “Het herenhuis dat hier oorspronkelijk stond, werd volledig gesloopt, op de gevel na. Dat was een administratieve kunstgreep, omdat nieuwbouwwoningen in die tijd een garage moesten hebben. Vijf jaar later werd die gevel in een postmodern jasje gestoken door de gerenommeerde Luikse architect Charles Vandenhove.”

Beton, hout en glas vormen de rode draad doorheen het hele huis.
 Beeld Hannelore Veelaert
Beton, hout en glas vormen de rode draad doorheen het hele huis.Beeld Hannelore Veelaert
null Beeld Hannelore Veelaert
Beeld Hannelore Veelaert

Gek genoeg was het niet de vooruitstrevende architectuur die Ben en Nathalie over de streep trok: “Het waren de parktuinen, een zeldzaamheid in de stad. In de tuin van de achterburen staat een prachtige rode beuk, waarvan de ­takken in onze tuin komen piepen. Dat gaf ons een wauw-gevoel. Uiteraard intrigeerde de architectuur ons. Ook de locatie is top. Maar pas toen we er al een tijd woonden, zagen we in hoe geniaal het huis in feite is. Nog altijd zijn we onder de indruk van de uitgekiende woonbeleving.”

Van wandrek tot kleerkast: elke kamer is voorzien van maatwerk.  Beeld Hannelore Veelaert
Van wandrek tot kleerkast: elke kamer is voorzien van maatwerk.Beeld Hannelore Veelaert
null Beeld Hannelore Veelaert
Beeld Hannelore Veelaert

Wat deze woning uniek maakt, is het open-circulatieplan. Dat klinkt alsof er ook binnenshuis verkeersregels gelden, al zal een frontale botsing op de trap hier niet gauw voorvallen. “Dankzij de dubbele trap kruis je elkaar haast nooit. In de meeste huizen wordt de trap zo veel mogelijk aan het zicht onttrokken, hier vormt hij het hart van de woonst, als een soort atrium. Het is geen subtiel, verfijnd exemplaar, maar eentje uit beton, met blauwe hardsteen en stalen leuningen. In de trappenhal kun je, als je beneden staat, de nok van het M-vormige dak zien. Het doet je geloven dat het huis hallucinant hoog is, en toch torent het niet boven dat van de buren uit.”

null Beeld Hannelore Veelaert
Beeld Hannelore Veelaert

Het huis bestaat uit twee symmetrische delen, die met elkaar verbonden zijn via de dubbele trappenhal. Zowel voor- als achteraan bevindt zich een blok van drie verdiepingen. “Niet alleen de trappenhal is open, ook de kamers ­kregen handige schuifdeuren. De ramen lopen dan weer door van de ene verdieping naar de andere. En doordat delen van het plafond bestaan uit houten roosters, zijn de verdiepingen niet volledig van elkaar afgesloten. Al die ingrepen maken het huis heel licht en luchtig. De pure ­eenvoud die het huis uitstraalt, heeft zelfs iets Japans.”

Ook het huisje achteraan in de tuin is een ontwerp van bOb Van Reeth.  Beeld Hannelore Veelaert
Ook het huisje achteraan in de tuin is een ontwerp van bOb Van Reeth.Beeld Hannelore Veelaert

Minder luchtig zijn de betonstenen in de muren, vloer en plafonds. Ben: “We krijgen weleens de vraag of het huis nog afgewerkt moet worden. En of die grijze stenen geen likje verf nodig hebben ‘om het geheel warmer te maken’. (lacht) Maar de combinatie met hout en parket, en de grote raampartijen, creëert in onze ogen juist een heel gezellige sfeer.”

null Beeld Hannelore Veelaert
Beeld Hannelore Veelaert

In elke kamer zijn op maat gemaakte kasten en ook de eerder afzijdige ‘cockpitkeuken’ heeft zijn voordelen volgens Ben en Nathalie. “Een open keuken is al een tijdje hip, maar wij hoeven niet de hele boel op te ruimen als er volk over de vloer komt. En het bezoek geraakt tenminste tot in onze living, terwijl we vroeger vaak in de keuken bleven plakken. Ja, dit huis heeft onze visie op wonen veranderd.”

null Beeld Hannelore Veelaert
Beeld Hannelore Veelaert
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234