Woensdag 23/09/2020

CulinairRecept

Easy kip piripiri: aanrader uit Jamie Olivers nieuwste kookboek

Beeld Photo News

De Britse tv-chef Jamie Oliver (45) komt met een op de lockdown geïnspireerd kookboek, vol simpele gerechten met een beperkt aantal ingrediënten, die je vaak al in huis hebt. Hier een voorproevertje.

Voor 6 personen: 2 uien / 10 verschillend gekleurde verse pepers / 1 bol knoflook / 2 el rozenharissa / 1 volle tl gerookte-paprikapoeder / rodewijnazijn / olijfolie / 1 hele kip (vrije uitloop) van 1,5 kg / 1,2 kg aardappels / 4 takjes munt

Beeld Levon Biss

1. Verwarm de oven voor op 180 °C. Pel de uien, snijd ze in kwarten en leg ze in een grote braadslede. Prik gaatjes in de hele pepers en leg ze erbij. Snijd de ongepelde bol knoflook overdwars doormidden, leg de beide helften erbij en voeg de harissa, het paprikapoeder, een snufje zeezout en zwarte peper, 2 eetlepels rodewijnazijn en 1 eetlepel olijfolie toe. 

2. Snijd de rug van de kip met een groot scherp mes open, zodat je hem als een boek kunt openklappen. Leg hem in de slede en wrijf de smaakmakers er goed in. Leg de kip met de borst naar boven op een rooster boven in de oven, en zet de slede met de ui er direct onder. Rooster de kip 1 uur, of tot hij goudbruin en gaar is.

3. Boen ondertussen de aardappels en snijd ze in de lengte in grove parten. Schep ze om met 1 eetlepel olie en een snufje peper en zout, verdeel ze in een enkele laag over de grootste bakplaat die je hebt en zet ze onder de slede met ui in de oven.

4. Haal na 30 minuten de slede met ui uit de oven en bedruip de kip met het braadvocht uit de slede. Schep de parten aardappel om en zet ze de laatste 30 minuten vlak onder kip. Halveer de pepers, verwijder de zaadjes, knijp de helft van de zacht geworden tenen knoflook uit hun jasje en maal ze met de ui, het heerlijke vocht uit de slede, de helft van de muntblaadjes, 1 eetlepel rodewijnazijn en zo nodig een flinke scheut water in een blender tot een gladde saus. Breng op smaak met peper en zout.

5. Serveer de kip met de parten aardappel en piripirisaus, en strooi de rest van de muntblaadjes en geroosterde tenen knoflook erover.

Uit: 7 x anders, Jamie Oliver, Kosmos Uitgevers, 29,99 euro

Beeld RV
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234