CulinairWijn
Drie stoere Siciliaanse wijnen die je geproefd moet hebben
Dirk Rodriguez wijst de weg in de drankenafdeling.
Sicilië is een intrigerend eiland omdat het tektonisch bekeken half Afrika, half Europa is. Met tegenzin schaarde het eiland zich onder de Italiaanse vlag. Dat merk je zelfs aan de druivenrassen: die zijn anders dan die van het Italiaanse vasteland. De nerello-druif van de Etna staat voor finesse en mineraliteit.
Andere autochtone druivenrassen zoals de iconische nero d’Avola, de frappato en de perricone, hebben een exotischer DNA. Ze werden in vroegere tijden gebruikt om de Toscaanse wijnen wat body te geven.
Sicilië is niet over één kam te scheren. Logisch ook, het eiland is bijna zo groot als heel België en het klimaat in het noorden en oosten (relatief veel regen) verschilt van dat van het zuiden en het westen (droog). De Etna ligt in het oosten, Avola in het zuiden.
De nero d’Avola, aanwezig in elk van de besproken wijnen, is op z’n best in het zuiden van het land. Maar daar wordt helaas niet altijd rekening mee gehouden.
Vleugje grafiet
Jonge neus van klein rood fruit en kers met viooltjes, specerijen en een vleugje grafiet. Op de tong fris en vlot met een goede doordrinkbaarheid en een florale terugkeer eigen aan jonge syrah. Bij charcuterie en grillades. (13%)
I Sicani nero d’Avola-syrah, Sicilia DOC, 2019. Spar, 5,69 euro **
Allemansvriend
Van 100% nero d’Avola. Uitbundig aroma van rijpe cassis, griotte en een vleugje mokka. Sappig en vetjes in de mond met een fijnkorrelig mondgevoel. Een vlot drinkende allemansvriend die perfect past bij gevogelte. (13,5%)
Isola nero d’Avola, Sicilia DOC, 2018. Colruyt, 4,99 euro ****
Rode snoepjes
De Cerasuolo (uit het zuidelijke Vittoria) wordt verplicht gemaakt van nero d’Avola en frappato. Aroma van kers, aardbei en rode snoepjes. Na walsen een lichte fumé-toets. Vlotte aanzet, aangename fruitretour en veel frisheid in de finale. (13,5%) Nanfro ‘Sammauro’, Cerasuolo di Vittoria DOCG 2016 (bio).
Licata, 17,97 euro ****