Donderdag 03/12/2020

Culinair

Dit zijn de beste kookboeken voor het najaar

Beeld editie

Hoe graag we de lokale horeca ook willen steunen, elke dag takeaway bestellen is er toch wat over. In deze nieuwe kookboeken vindt u inspiratie om chef in eigen huis te spelen. En dan kan u straks, na de lockdown, ook uw vrienden imponeren.

Elise Van de Poele - ‘Smaakvol’

Wie in de boekenwinkel regelmatig de nieuwe kookboeken doorbladert, zal merken dat veel recepten altijd terugkomen. Toast avocado, zelf­gemaakte granola, overnight oats... Daarnaast valt op dat veel boeken vertalingen zijn, ofwel uit Nederland komen. Niets van dat alles bij Smaakvol van de Vlaamse blogster en receptenmaker Elise Van de Poele. Elise wordt wakker met zin in eten en gaat ermee slapen. En dus vindt ze het verduiveld lastig om geen verse boter op haar brood te smeren, of geen spek op haar eitje te leggen. Tegelijk is ze zich heel bewust van het feit dat we te veel vlees, vis en zuivel eten. Dus zoekt ze naar manieren om die ingrediënten als smaakmakers te laten functioneren en krijgen lokale producten en uiteraard groenten de hoofdrol. Doet ons alvast watertanden: vispastei met pompoen en aardse groenten, en de geroosterde spruitjes met spekjesmayonaise.

Manteau, 217 pagina’s, 25 euro

Beeld RV

Shamil & Kavi Thakrar - ‘Dishoom’

De titel Dishoom slaat op de Indiase restaurantketen met vestigingen vooral in Londen, maar het is niet helemaal duidelijk of dit nu een kook- of een reisboek is. Maakt ook niet uit. Dishoom is namelijk een erg mooi boek over de keuken van zuidelijk Mumbai. En dan zelfs nog iets specifieker over de Parsi, een oude gemeenschap uit Iran die al bijna duizend jaar eetgelegenheden in de stad bestiert die tot op de dag van vandaag zeer geliefd zijn. Al met al een totaal niet voor de hand liggend kookboek, en dat maakt het juist zo aantrekkelijk.

Kosmos, 399 pagina’s, 35 euro

Beeld rv

Luna Trapani - ‘Veganista’

Op haar 22ste is Luna Trapani al van vele markten thuis. Deze dochter van een Italiaanse vader en Belgische moeder heeft in Antwerpen haar eigen bar en veganistische trattoria Spritz. Daarnaast publiceerde ze zonet haar eerste ­kookboek Veganista, waarvoor ze niet alleen de recepten, maar ook de foto’s maakte.

Erg leuk is het recept om zelf ricotta van ­amandelmelk te maken, of van tofu. En hoe kan je een lekker Italiaans gerecht op tafel krijgen zonder parmezaan? Geen probleem: Luna laat zien hoe je parmigiano di mandorle maakt, van amandelen en pitten. Omdat de meeste recepten vrij eenvoudig zijn, is dit boek ook voor een flexitariër een prima eerste kennis­making met de veganistische keuken. De sfeerbeelden van Italiaanse kusten doen je bovendien watertanden om meteen naar het zuiden af te reizen.

Terra, 192 pagina’s, 26 euro

Beeld rv

Jamie Oliver - ‘7 x anders’

Het is weer najaar, dus kun je er donder op zeggen dat zowel Yotam Ottolenghi als Jamie Oliver met een nieuw boek komt. Twee totaal verschillende mannen met een totaal andere schrijfstijl, maar beiden nog steeds goed voor ­indrukwekkende ­verkoopcijfers.

Oliver behandelt deze keer achttien ­ingrediënten, zoals kipfilet, eieren en broccoli. Per ingrediënt geeft hij zeven verschillende recepten. Als geen ander maakt de Brit boeken die helemaal in de tijdgeest passen: simpel, korte receptuur, duidelijk gefotografeerd en natuurlijk worden de voedingswaarden bij elk recept vermeld. Zijn vindingrijkheid blijft bewonderenswaardig – 23 jaar nadat zijn eerste boek The Naked Chef uitkwam, telt Oliver nog volop mee in kookboekenland.

Kosmos, 317 pagina’s, 30 euro

Beeld rv

Sabrina Ghayour - ‘Simply’

In het Verenigd Koninkrijk is Sabrina Ghayour een bekende tv-kok. Ze werd geboren in Teheran, en verhuisde tijdens de Iraanse revolutie met haar ouders naar Londen. Ze publiceerde al een hele reeks kookboeken waarin de Perzische en Midden-Oosterse keukens vertaald worden naar de westerse stijl van koken. Met andere woorden: je hoeft geen loopbaanonderbreking te nemen om deze traditionele gerechten zelf een keer te maken.

Sabrina speelt ook zonder probleem leentjebuur bij andere keukens, bijvoorbeeld de Thaise. Zo zijn we erg benieuwd naar haar tomaten-pindasalade met een ­dressing van tamarinde en gember. Heel wat van de gerechten zijn ideaal om te delen tijdens een ongedwongen etentje. Aan creativiteit geen gebrek dus. Al wordt het ­stilaan wel moeilijk om al de kookboeken met het woord ‘simpel’ in de titel uit elkaar te houden.

Good Cook, 240 pagina’s, 26 euro

Beeld rv

Yotam Ottolenghi - ‘Flavour’

Twee jaar na Simpel, ­misschien wel het meest ­succesvolle kookboek aller­ ­tijden, komt Yotam Ottolenghi met Flavour. De titel is wereldwijd ­hetzelfde en dus in het Engels. Nog meer Plenty, zo had het ook kunnen heten. Ottolenghi gaat namelijk terug naar de groenten. Het boek heeft een kleurrijke cover die eruit springt en op elke tafel of in elke kast dan ook mooi tot zijn recht komt.

Er zijn twee opmerkelijke punten. In de eerste plaats heeft Ottolenghi ervoor gekozen Zuid-Amerikaanse ingrediënten een belangrijke rol te geven, dat betekent onder andere veel (soorten) pepers en bonen in de recepten. Daarnaast is het opvallend dat er behoorlijk wat ­informatie wordt gegeven tussen de recepten door. Zo krijgen we een inkijkje hoe er in de Ottolenghi-keuken wordt gezocht naar de juiste combinatie van smaken en waarom de ene bereiding van een ­product beter is dan de andere. De twintig ­basisingrediënten die genoemd worden zijn niet allemaal eenvoudig verkrijgbaar, dat behoeft wel een zoektocht. Verder kunnen we alleen maar zeggen: Yotam, you did it again!

Fontaine, 317 pagina’s, 32 euro

Beeld rv

Alison Roman - ‘Bijzonder simpel’

Met meer dan een half miljoen volgers op Instagram, een column in The New York Times, een stoofpotrecept dat viraal ging én een Twitter-schandaaltje naar aanleiding van haar uitspraken over Marie Kondo, is het duidelijk: Alison Roman is een fenomeen aan de andere kant van de grote plas. De jonge foodauteur staat bekend om haar oranjerode nagellak en no fuzz-recepten. ‘Indrukwekkend lekker koken zonder fratsen – voor elkaar of voor jezelf’, zo staat het op de binnencover van haar nieuwe boek Bijzonder simpel. Alison snapt dat je na een etentje vaak geen zin meer hebt om nog een dessert te maken. Ze geeft ook toe dat ze soms bezoek over de vloer krijgt zonder dat ze een plan heeft. Ze vindt: als er iets misgaat, bestel dan gewoon ­pizza. Het is immers ook belangrijk dat jij het zélf naar je zin hebt. Dit is geen boek waarbij elk gerecht maar vier ­ingrediënten telt, maar je hoeft ook geen tien verschillende winkels te doen vooraleer je aan de slag kan. En ja, soms komt er vlees op tafel. Voor wie op zaterdagavond graag zonder stress iets origineels op tafel zet.

Spectrum Lifestyle, 328 pagina’s, 25 euro

Beeld rv

Josh Niland - ‘De hele vis’

Het heeft even geduurd, maar een paar jaar nadat het kop-tot-staartprincipe bij het eten van vlees volop aandacht kreeg in de media, is er nu een Australische kok die hetzelfde principe toepast op de vis. Josh Niland heeft een restaurant in Sydney en wordt ondanks zijn jonge leeftijd (32) wereldwijd gezien als een zeer innovatieve kok met vis als specialiteit. Grootheden als René Redzepi van Noma, Jamie Oliver en zelfs visgoeroe Rick Stein bejubelen hem van alle kanten.

Op pagina 44-45 van het boek vinden we plots een foto waarop alle onderdelen van de vis benoemd worden. Zo ziet de milt van een vis er dus uit! Niland maakt er een mortadella (Italiaanse worst) mee en serveert deze als charcuterie. Leverpaté van zonnevis, ­saltimbocca met zwaardvis en een vissaucijzenbroodje: het zijn maar een paar voorbeelden uit dit uitzonderlijke visboek.

Karakter Uitgevers B.V., 253 pagina’s, 33 euro

Beeld rv

Donna Hay - ‘Everyday Fresh’

De Australische kookboekenkoningin Donna Hay slaagt er wonderwel in om haar boeken van ver herkenbaar te maken. Ligt het aan het heldere licht en het groen, waardoor je meteen de sfeer van haar hometown Sydney in de kamer krijgt? Of is het gewoon de aantrekkelijke styling? Hay kiest altijd voor eenvoud, dat staat vast.

In Everyday Fresh toont ze simpele, snelle manieren om lekker, voedzaam, gezond en verantwoord eten te maken. Erg leuk is het hoofdstuk ‘Een tikkie anders’. Daarin varieert ze ­telkens op één thema. Zo combineert ze geglaceerde misokip met sesampompoen, bimi én soja-aubergine. Of ze leert je in no time om kikkererwtenburgers te maken. Andere hoofdstukken gaan over vriezerproof gerechten, een quick fix, en zoetigheid natuurlijk. Erg benieuwd hoe die cheesecake met chocolade en tofu uit de oven zal komen.

Spectrum Lifestyle, 221 pagina’s, 32,99 euro

Beeld rv

Issa Niemeijer-Brown - ‘Een boek over brood’

Als Issa Niemeijer-Brown met zijn rustige uitstraling en dito verteltrant docent was geworden, waren we graag een van zijn studenten geweest. Nu blijken ook zijn schrijfkwaliteiten van hoog niveau te zijn, en mogen we ons gelukkig prijzen dat hij bakker is geworden. In zijn boek beschrijft hij helder en rustig hoe je (als het je lukt) net zulke lekkere broden kunt bakken als hij doet in zijn bakkerij Niemeijer in Amsterdam, door velen gezien als een van de lekkerste bakkers van Nederland. Meel, zout, water en gist, dat zijn alle ingrediënten waar een brood uit bestaat. Over de hele wereld wordt hetzelfde kunstje uitgevoerd. Toch is elk (niet fabrieksmatig geproduceerd) brood anders. Wie het boek van Issa Niemeijer leest, leert precies waar de ­kneepjes zitten.

Brandt, 221 pagina’s, 30 euro

Beeld rv
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234