Vrijdag 02/06/2023

InterviewSmalltalk

Dit sterk staaltje architectuur is een van de highlights op de Triënnale Brugge

De Colonnade.  Beeld RV
De Colonnade.Beeld RV

Kom ronddwalen in een stalen oerwoud: de Colonnade van Leuvens kunstenaars- en architectenduo Gijs Van Vaerenbergh is een van de highlights op de Triënnale Brugge 2021.

Tine Zwaenepoel

Wat is het idee achter de Colonnade?

“De triënnale heeft als thema ‘TraumA’. We wilden de angst voor het onbekende opwekken via een ruimtelijk werk. De architectuur van een klassiek paviljoen heeft vaak een zuilenrij of colonnade. Die werkt verwelkomend, als een overgangsruimte tussen binnen en buiten. Door de pilaren schuin en zo dicht mogelijk bij elkaar te plaatsen, krijgt het iets dreigends, als een ondoordringbaar woud met omgevallen bomen. Hoe dieper je erin gaat, hoe gedesoriënteerder je raakt.”

Jullie werk balanceert op de grens van kunst en architectuur. Vanwaar die keuze?

“Artistieke installaties vormen de kern van ons werk, naast sculpturen en landschapselementen. Tijdens onze studie experimenteerden we al met radicale vormen van architectuur. Omdat we graag voldoende ruimte hebben, zijn we selectief in onze architectuurprojecten. We kiezen vooral gebouwen waarmee we expressief kunnen zijn.”

Het Leuvens kunstenaars- en architectenduo Gijs Van Vaerenbergh. Beeld RV
Het Leuvens kunstenaars- en architectenduo Gijs Van Vaerenbergh.Beeld RV

Jullie ‘Doorkijkkerk’ in Borgloon is al jaren een hotspot voor Instagramtoeristen. Wat vind je daarvan?

“Het kunstwerk dateert al van 2011, we zijn zelf verrast dat het zo’n populaire plek blijft die overal opduikt. Een kerk heeft iets vertrouwds, het is een herkenbaar silhouet in het landschap. We vinden het interessant om te zien hoe een installatie een eigen leven gaat leiden en versmelt met de omgeving.”

Dit najaar gaat een nieuw project van start in de ­plantentuin van Meise. Wat is precies het plan?

“We hebben een wedstrijd gewonnen om een moerastuin aan te leggen in de kasteelvijver. De moeilijkheid met oeverplanten is dat je de bezoekers dicht genoeg bij het wateroppervlak moet krijgen. Ons ontwerp bestaat uit een betonnen slingerpad dat langs een vijftal eilandjes kronkelt. Elk eilandje wordt een replica van een waterbiotoop die in de natuur voorkomt.”

Triënnale Brugge 2021, van 8/5 tem 24/10, triennalebrugge.be, gijsvanvaerenbergh.com

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234