GespotRekub
Dit duo tovert lelijke groenten om tot pralines, en ze zijn nu ook te koop
Van pastinaakpralines tot knolseldertaart: Ellien Stinissen en Marijke De Jongh van Rekub verwerken lelijke groenten tot smaakbommetjes in een nieuwe webshop.
Rekub evolueerde van een pop-uprestaurant met voedseloverschotten naar een start-up met groentepralines. Vanwaar die ommezwaai?
“We hebben eindelijk de juiste insteek gevonden. Rekub is in 2015 gestart als een statement tegen voedselverspilling, maar het restaurantconcept was niet met onze jobs te combineren. Toen we twee jaar geleden met groentepralines begonnen te experimenteren, viel alles plots op z’n plaats. Marijke volgde een chocolatieropleiding en we investeerden in nieuwe machines. Met de opening van de webshop is het nu helemaal voor echt.”
Welke smaken zitten er in het assortiment?
“Momenteel hebben we zes verschillende vullingen op basis van pastinaak, wortel, rode biet, knolselder en pompoen. Met de overgebleven pulp maken we groentegebak, zoals knolseldertaart. De opstart was een proces van trial-and-error, want recepten bestonden niet. Alle smaken zijn door ons ontwikkeld en vervolgens gefinetuned door groentechef Seppe Nobels.”
Waar komen de groenten vandaan?
“Elke week halen we onverkochte groenten op bij drie Antwerpse bioboeren (Het Herdershof, Rico Lab en Het Biohofke). We zijn afhankelijk van de oogst van het seizoen, maar dat houdt het juist spannend. We willen blijven innoveren met onverwachte combinaties.”
Doosje met 25 groentepralines in 6 smaken, 21 euro, rekub.be