Zaterdag 04/02/2023

Het consultWerk en geld

‘Die stomme briefjes met verbeterpunten moeten echt stoppen’: zo gedraag je je tegen de schoonmaakhulp

Vergeet niet om waardering te tonen voor de schoonmaakhulp: doe een babbeltje of geef eens een cadeautje. Beeld Getty Images
Vergeet niet om waardering te tonen voor de schoonmaakhulp: doe een babbeltje of geef eens een cadeautje.Beeld Getty Images

Hoe gedraag je je tegenover de schoonmaakhulp? Dat vragen veel mensen zich af. ‘Er is ongemak over het in huis halen van een vreemde om het vieze werk op te knappen.’

Anna van den Breemer

Is het de bedoeling dat je zelf weggaat als de schoonmaker komt of drink je samen koffie? Laat je een briefje met instructies achter of is dat te belerend? En welk uurloon is eigenlijk gepast? Veel mensen weten niet goed hoe ze met de schoonmaker moeten omgaan.

Die onduidelijkheid ontstaat deels doordat het inschakelen van een hulp in veel huishoudens niet zakelijk genoeg wordt benaderd, zegt stads- en arbeidssocioloog Sjoukje Botman. Zij schreef in 2011 haar proefschrift over de troebele arbeidsrelaties in betaald huishoudelijk werk. Een schoonmaker wordt dikwijls via via gevonden en vervolgens wordt niet duidelijk uitgesproken wat de schoonmaakwensen precies zijn.

Waarom is het zo lastig om zakelijk te zijn tegenover de schoonmaakhulp? “Veel mensen voelen ongemak over het in huis halen van een vreemde om het vieze werk op te knappen”, zegt Botman. “Men schaamt zich ook voor de ongelijkheid van de arbeids­relatie.” Vaak heeft de schoonmaakhulp een lagere opleiding of een migratieachtergrond.

Moeizame relatie

In een interview met de Volkskrant verwoordde de Franse schrijfster Leïla Slimani dat ongemak als volgt: “Ze worden patrons, maar ze hebben geen zin om de baas te zijn, want ze willen aardig zijn. Ze willen niemand domineren.” Haar roman Een zachte hand gaat over de moeizame relatie tussen een hoogopgeleid koppel en hun nanny, maar het had net zo goed een schoonmaakhulp kunnen zijn. In beide gevallen gaat het om een arbeidsrelatie in het privédomein.

De tijd nemen om de hulp goed in te werken voorkomt gedoe, zegt Els Jacobs, professional organizer en oprichter van De HuishoudCoach. “Vaak zie je dat mensen de schoonmaakspullen aanwijzen in de kast en zeggen: ‘Veel plezier ermee!’ In plaats daarvan zou je moeten vragen met welke materialen iemand graag werkt. Zo neem je iemand serieus. Als het goed is, haalt de hulp eer uit het werk. Maak ­gebruik van diens expertise, schaf de doekjes en producten aan waarmee de schoonmaker graag werkt.”

Om ergernis over een niet-schoongemaakte koelkast te voorkomen, kun je samen een schoonmaakschema maken. “Komt de schoonmaakhulp eens in de week 3 uur, dan is die vaak 2,5 uur bezig met de vaste klussen zoals stofvegen, stofzuigen, dweilen, de keuken en het sanitair”, aldus Jacobs. Dan blijft er een half uur over voor de wat de huis­houd­expert ‘boenklussen’ noemt: ramen zemen of de oven schrobben. “Maak een lijstje met die klussen en laat je schoonmaakhulp zelf de volgorde kiezen.”

Uit het onderzoek van Botman blijkt dat schoonmakers graag ­zakelijke werkgevers hebben die duidelijk hun wensen uitspreken. “Vergelijk het met de kapper”, zegt Botman. “Daar zeg je ook precies hoe je het wilt hebben. Zodat je naderhand allebei tevreden bent.” Dus liever geen passief agressieve hints door opeens een plumeau op tafel achter te laten.

Heb je verbeterpunten? Spreek de schoonmaakhulp daar dan bij voorkeur in levenden lijve op aan. “Die stomme briefjes met verbeterpunten moeten echt stoppen”, aldus Botman. Misschien speelt er ook iets bij de hulp. “Vraag ernaar”, zegt­ ­Jacobs. Misschien denkt je schoonmaker: er is wéér geen ­allesreiniger in huis gehaald. Sowieso is het volgens de expert handig om jaarlijks te evalueren en met een proefperiode van een maand te werken.

Vergoeding

Wie een schoonmaker inhuurt, is officieel een werkgever, ook als je ‘in het zwart’ betaalt. Door de schoonmaker goed te betalen, zorg je ervoor dat het ongemak zal verdwijnen.

Sommige mensen geven aan dat ze de schoonmaakhulp wel erg duur vinden. “Je kunt je afvragen of dat erg is: jij wilt dat werk zelf niet doen”, zegt Botman. “Een kopje koffie dat door iemand anders wordt gezet in een café is ook duurder dan thuis.” Volgens Jacobs is het verplichte minimumloon rond de 10 euro. Veel mensen betalen de hulp echter 15 euro per uur. “Dan worden er ook andere vergoedingen zoals vakantiegeld bijgeteld.”

En vergeet niet om je waardering te tonen. “Dat gebeurt bijna overal te weinig”, meent Els Jacobs. “Een goede, betrouwbare schoonmaker is goud waard. Laat dat merken met een kerstcadeau, bos bloemen of lekkers voor bij de koffie.”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234