CulinairSnelkookplan
Deze spaghetti met venkel en pangrattato biedt veel smaak voor weinig geld
Koken met een beperkt budget hoeft de pret niet te drukken. Met slimme alternatieven smaakt goedkoop minstens even lekker als duur.
“Heb jij de verwarming al aangezet?’ Het is de start van talloze gesprekken dezer dagen. Dat we de komende winter allemaal een extra trui aandoen en onze douchetijd beperken, lijkt een evidentie, maar ook in de keuken kunt u besparen. En het leuke is: wanneer het op koken aankomt, hoeft op de kleintjes letten geen beperking te zijn, integendeel! Het is een misvatting dat u een dure dry aged steak of prijzige noordzeetongen nodig heeft om een feestmaal op tafel te zetten. Met goedkope ingrediënten kan u immers een explosie aan smaak genereren. Goedkoop staat niet gelijk aan lage kwaliteit. Ik heb het eerder over bescheiden, alledaagse producten die verrassend lekker kunnen zijn.
Kaas van de armen
Pasta is typisch budgetvriendelijk, maar is pakweg pasta pesto werkelijk goedkoop? Wanneer ik een plantje basilicum, een doosje pijnboompitten en een blok Parmigiano Reggiano afreken aan de kassa, denkt mijn portemonnee daar wel anders over. Gelukkig kunt u met een beetje vindingrijkheid om deze duurdere ingrediënten heen, zonder aan smaak in te boeten. Noten, pitten en zaden zijn heerlijk, maar ook prijzig. Hetzelfde geldt voor kaas. Een creatieve kok vindt een volwaardig alternatief voor deze lekkernijen. Zo kennen ze in Zuid-Italië pangrattato, in olijfolie gebakken broodkruim dat niet enkel smaak maar ook textuur aan je pasta geeft. Het wordt er de Parmezaanse kaas van de armen genoemd. En waarom niet eens die dure pijnboompitten vervangen door een handje rozijnen? Akkoord, rozijnen komen qua smaak nergens in de buurt van pitten, maar ze geven een hartig gerecht wel een interessante smaakdimensie. Rode ui, knoflook en venkel vormen het hart van deze nederige pasta. Stoof ze langzaam over een laag vuur zodat ze hun zoete smaak prijsgeven en smelt er vervolgens enkele ansjovisfilets en chiliflakes door om het geheel punch en body te geven. Strooi er een eetlepel pangrattato overheen en goedkoop smaakte nooit zo lekker!
Spaghetti met venkel en pangrattato
Voor 4 personen: handje rozijnen / ½ rode ui / 2 tenen knoflook / 1 venkel / olijfolie / snuf chiliflakes / peper en zout / 250 g spaghetti / 30 g panko (of broodkruim) / 15 g platte peterselie / 1 citroen / 200 ml witte wijn / 3 ansjovisfilets (geconserveerd) / 1 el kappertjes
1. Week de rozijnen in een kommetje met water.
2. Schil en versnipper de rode ui en plet de knoflook tot moes. Snijd de venkel doormidden en verwijder de harde kern. Snijd in kleine stukjes.
3. Verhit wat olijfolie in een pan en stoof de ui, knoflook en chiliflakes 2 min. aan alvorens de venkel toe te voegen. Kruid met peper en zout en roerbak 10 min over een laag vuur. Zorg ervoor dat de knoflook niet bruint.
4. Kook intussen de spaghetti in royaal gezouten water tot hij net niet al dente is, dus enkele minuten voor de vermelde tijd op de verpakking. Hou een grote kop van het pastawater bij.
5. Verhit enkele eetlepels olijfolie in een pan en bak de panko (of broodkruim) goudbruin. Breng op smaak met peper en zout. Haal van het vuur. Hak de peterselie fijn en meng de helft samen met de zeste van 1 citroen door de panko.
6. Voeg de witte wijn, fijngehakte ansjovis, kappertjes en uitgelekte rozijnen toe aan de pan met venkel en laat de wijn 5 min. uitkoken. Roer tot de ansjovis opgelost is in de saus.
7. Voeg nu de uitgelekte pasta met 100 à 150 ml kookvocht toe. Laat de pasta 2 à 3 min., of tot al dente verder garen in de pan. De spaghetti slorpt de lekkere saus op. Voeg eventueel een eetlepel of twee extra kookvocht toe, mocht het geheel te droog worden.
8. Meng er 2 el citroensap en de overgebleven platte peterselie door. Verdeel de spaghetti over borden en serveer met de pangrattato.