Woensdag 28/07/2021

CulinairSnelkookplan

Deze lenterolletjes zijn perfect voor een zonnige picknick

null Beeld Hannes Vandenbroucke
Beeld Hannes Vandenbroucke

Lenterolletjes gevuld met lekkers zijn het ideale picknickvoer. Ideaal voor de eerste echte lentedagen.

De weergoden waren ons deze lente nog niet erg goedgezind. Wie bij de versoepelingen van enkele weken geleden gehoopt had op ­stralend lenteweer, was eraan voor de moeite. Maar kijk: daar is de zon! Eindelijk.

Geen beter gerecht om de lente mee te ­vieren dan verse springrolls, ze vormen bovendien de ideale lunch of snack om mee te nemen: ze zijn perfect op voorhand klaar te maken, overleven een hobbelig transport in de fietszak en zijn gemakkelijk uit het vuistje te eten.

Lenterolletjes zijn een allemansvriend, want je vult ze met eender wat. Je maakt ze moeiteloos ­vegetarisch, zelfs vegan, of vult ze met kip, zalm of scampi. Bouw je rolletjes op uit verschillende ­texturen en smaken. Combineer hartig met ­gepekeld, crunchy en pikant, dan is alles mooi in balans en zit elke hap vol smaak.

Deze versie is een compacte smaakbom van geglaceerde koningsoesterzwam (eryngii), kort ­gepekelde komkommer, gebakken ­uitjes en licht pikante daikon, aangevuld met veel verse koriander. En uiteraard, niet te vergeten: ­dipsaus! Meng ­sojasaus met sesamolie, knoflook en chili tot een snelle saus, of experimenteer met een pindadip, ­hoisindip, of ‘wat-je-ook-maar-lekker-vindt-dip’, zolang er maar smaak en punch in zit.

Zuurtje

Koningsoesterzwammen hebben het ideale formaat voor een springroll. Snijd ze in dunne plakken en bak ze kort aan in de pan. Voeg op het laatste moment de heerlijke marinade en een flinke klont boter toe. Goddelijk!

Maak een grote batch gepekelde komkommer en bewaar in een afgesloten pot in de koelkast. Hetzelfde doe ik met in flinterdunne ringen gesneden rode ui. Deze pickles blijven lang goed en voorzien een eenvoudig belegd broodje, een simpele salade of deze springrolls van een zuurtje. Maak ineens een hele hoop rolletjes, laad ze samen met een flesje wijn en een paraplu in je fietstassen, en verras je vrienden met deze zalige lentepicknick.

null Beeld Hannes Vandenbroucke
Beeld Hannes Vandenbroucke

Dit heb je nodig voor 4 stuks

Voor de komkommer: 50 ml azijn / 50 ml water / 4 tl suiker / ½ komkommer, in dunne plakjes

Voor de spicy dipsaus: 1 tl geroosterde sesamolie / 1 el limoensap / 2 tl vloeibare honing / 1 el sojasaus / 1 Thais chilipepertje, fijngesneden

Voor de lenterolletjes: 2 à 3 grote ­koningsoesterzwammen / peper en zout / 2 el sojasaus / 1 tl vloeibare ­honing / olie / 4 rijstpapiertjes (ø 22 cm) / 1 pakje waterkers / stuk daikon van 16 cm, in fijne reepjes / handvol geroosterde pinda’s, grofgehakt / 4 el gebakken uitjes / handvol verse kruiden zoals koriander, munt of Thais basilicum

Zo maak je het

1. Meng in een steelpannetje de azijn met het water en de suiker. Warm kort op, tot de suiker volledig opgenomen is. Giet het mengsel over de ­komkommerschijfjes en laat minstens 15 minuten marineren.

2. Maak de spicy dipsaus door de sesamolie, limoensap, honing, sojasaus en Thais pepertje in een kommetje te mengen.

3. Snijd de champignons over de lengte in plakjes van 5 mm. Besprenkel met peper en zout. Meng de sojasaus met de honing. Verhit olie in een pan en bak de plakjes koningsoesterzwam aan beide kanten goudbruin. Haal van het vuur, laat de pan een minuutje afkoelen en voeg vervolgens de saus toe. Wentel de plakjes zwam in de saus zodat ze ­helemaal omhuld zijn.

4. Dompel een vel rijstpapier kort onder in een pan met koud water. Leg op je werkvlak en beleg de onderkant van het vel met een plakje koningsoesterzwam, gepekelde komkommer, waterkers, daikon, geroosterde pinda’s, gebakken uitjes en verse kruiden. Laat 2 à 3 cm van de zijkanten vrij .

5. Rol de onderkant over de vulling en klap vervolgens de zijkanten toe. Rol nu het lenterolletje strak op. Werk zo alle vellen op.

6. Eet onmiddellijk op of bewaar onder vershoudfolie. Serveer met de dipsaus.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234