Maandag 27/06/2022

InterviewDe werklessen

De werklessen van Béa Vandendael uit ‘Blind gekocht’: ‘10 jaar lang een patisserie gerund, maar het vastgoed zat in mijn hoofd’

Béa Vandendael: 'De kick die je voelt wanneer je aan hun gezichten ziet dat je hun droomhuis hebt gevonden, dat is onbeschrijflijk.' Beeld Thomas Geuens
Béa Vandendael: 'De kick die je voelt wanneer je aan hun gezichten ziet dat je hun droomhuis hebt gevonden, dat is onbeschrijflijk.'Beeld Thomas Geuens

Béa Vandendael (58), vastgoedmakelaar bij ERA Immpuls in Overijse, helpt radeloze huizenjagers aan een woning in Play4-programma Blind gekocht. ‘Ik wilde Vlaanderen tonen dat er voor iedereen een juist huis bestaat. Je moet het alleen vinden en ook willen zien.’

Ann Van den Broek

Wees flexibel

“Iedere ochtend begin ik om 6.15 uur met twee kopjes straffe koffie, bij voorkeur met mijn blote voeten in het gras wanneer het mooi weer is. Dan bekijk ik mijn mails en probeer ik te anticiperen op wat de dag zal brengen.

“Mijn agenda is dagelijks volgeplamuurd van 9 uur tot minstens 19 à 20 uur. En dat is dan wanneer ik maar één job heb en er geen opnames voor Blind gekocht bijkomen. Je zou denken dat je dan perfect weet waar je aan toe bent, maar niets is minder waar. Een verkennend gesprek met een prospect – ik ben bij ERA verantwoordelijk voor het afsluiten van de contracten met mensen die hun huis willen verkopen via ons – duurt standaard een uur. Maar soms kan er al meteen een contract uit voortvloeien en ben je drie uur bij iemand binnen. Anderzijds kunnen mensen ook afbellen en heb je soms ineens een hele ochtend vrij. Dan ga ik flyers bussen, en hoop ik dat mensen aan mij gaan denken wanneer ze hun huis willen verkopen. Dat doe ik nog steeds zelf, ja. Het is zo dat ik sta waar ik nu sta.”

Ga voor de kick

“Natuurlijk heb ik regelmatig stress. Maar gezonde stress, vind ik. Dat is totaal iets anders dan voor Blind gekocht, daar kan ik echt nachten van wakker liggen. Ik geef tenslotte al het spaargeld van die mensen uit. Het ergste moet vorig seizoen geweest zijn, toen ben ik ingegaan tegen het advies van Bart (Appeltans, interieurarchitect bij ‘Blind gekocht’, red.), bij de aankoop van een huis in Sint-Truiden. Dat was totaal niet wat de kandidaten hadden gevraagd. Maar het had wel potentieel om dat te worden, wanneer ze er zelf ook nog een projectje van zouden maken de komende vijftien jaar. Ze zien dat nu ook en zijn er super­gelukkig. De kick die je voelt wanneer je aan hun gezichten ziet dat je hun droomhuis hebt gevonden, dat is onbeschrijflijk. Ik ben echt verslaafd aan dat gevoel, nu ik erover nadenk.”

Volg je natuur

“Ik heb in de verkoop gewerkt, een administratieve job gehad en tien jaar lang met mijn man een patisserie gerund. Maar het vastgoed zat al heel lang in mijn hoofd. Ik was nog een klein meisje toen ik al de hele tijd tegen mijn ouders zei: ‘Maar enfin, wat hebben die daar met hun tuin gedaan? En zo raar, hoe dat huis is ingedeeld.’ Het zat er dus van kleins af aan in. Ik deed niets liever dan huizen gapen. Maar ik wilde pas echt vol voor mijn droom gaan wanneer de kinderen groot genoeg waren. Vijftien jaar geleden ben ik gesprongen en daar ben ik nog iedere dag gelukkig om.”

Draai niet rond de pot

“De vastgoedprijzen zijn gestegen de afgelopen jaren, maar maakt dat mijn job moeilijker? Het is vooral moeilijker geworden voor de koper. Mensen willen een instapklare woning. Terwijl: als ze tevreden zouden zijn met een huis dat ze in de loop van vijftien jaar kunnen aanpassen naar hun droomhuis, zouden ze hun budget kunnen spreiden. Dan zijn er meer mogelijkheden. Ja, dat is makkelijk gezegd. Maar stel dat je je droomhuis misloopt, omdat niemand je gewezen heeft op de kansen? Dat is het ergste dat je kan overkomen.

“Het is wel aan mij om mensen daarop te wijzen. Ik draai niet rond de pot. Je moet mensen challengen, hun wensen in vraag durven stellen, om hen zo gelukkig te maken. Dat is ook waarom ik niet getwijfeld heb om mee te werken aan Blind gekocht: mensen die daaraan meedoen, die zijn echt radeloos. En ik vind dat iedereen recht heeft op een gelukkige thuis. Ik wil die mensen helpen. En ik wilde Vlaanderen tonen dat er voor iedereen een juist huis bestaat, op ieder potje past een dekseltje. Je moet het alleen vinden en ook willen zien. Klinkt dat als een missionaris? Ik ben nochtans geen heilige.” (lacht luid)

Durf af en toe los te laten

“Als je in het vastgoed werkt, en je doet dat met passie, dan is dat een job die je 24/24 en 7/7 bezighoudt. Ik heb in de week maar twee heilige momenten. De zondag probeer ik zo goed als mogelijk vrij te houden, de afspraak is dat ik dan geen telefoons opneem. En de woensdagochtend: dan pas ik op mijn tweejarige kleinzoon. Op die momenten probeer ik het wel los te laten, maar dat is altijd maar voor enkele uurtjes.

“Echt loslaten, dat kan ik pas op vakantie. Ik ga ieder jaar één weekje met een vriendin naar de zon, en met mijn man trek ik er ieder jaar ook een week op uit met de motor. Dan zit ik achterop en moet ik, die anders constant overal de controle over heeft, helemaal niks doen. Zitten, rondkijken en vertrouwen hebben, dat is alles. Zalig.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234