Woensdag 28/07/2021

InterviewJenni Häyrinen

De vrouw achter de fetahype: ‘Toevallig lagen alleen nog fetakaas en kerstomaatjes in mijn koelkast’

Jenni Häyrinen (40), wiens ovenschotel wereldwijd fenomeen werd. Beeld Marko Oikarinen
Jenni Häyrinen (40), wiens ovenschotel wereldwijd fenomeen werd.Beeld Marko Oikarinen

Wie vanavond fetakaas met kerstomaatjes uit de oven voorgeschoteld krijgt, heeft dat maar aan één vrouw te danken: de Finse Jenni Häyrinen (40). Nadat deze foodblogster in 2019 geheel toevallig haar ‘uunifetapasta’ bedacht en daarbij in eigen land voor uitverkochte winkelrekken zorgde, is het ovengerecht dankzij Instagram en TikTok nu ook bij ons hot. ‘Hoewel weinig gerechten nochtans zò simpel zijn, maar misschien verklaart net dat het succes’, vertelt ze ons vanuit Helsinki.

We bellen met Jenni Häyrinen terwijl ze net terug is van de supermarkt. “Nee, ik heb geen fetakaas gekocht”, voelt ze onze vraag al aankomen. “Pas enkele dagen geleden heb ik mijn beroemde ovenschotel nog eens klaargemaakt. (lacht) Tot grote onvrede van mijn zoontje van zes en dochter van elf: ‘Oh nee, mama, niet weer!”

Al is de Finse foodie dat intussen aan haar status verplicht. In haar thuisland werd 4 februari omgedoopt tot Nationale Uunifetapasta-dag, waarbij ‘uuni’ Fins is voor ‘oven’. Het was op diezelfde dag in 2019 dat Jenni haar ovenschotel haastig bijeen improviseerde: “Die dag werkte ik van thuis uit en had ik in de namiddag nog pakken werk. Maar omdat ik de tijd uit het oog verloren was en het rond lunchtijd plots snel moest gaan, greep ik gewoon naar wat nog in mijn koelkast lag en zo recht de oven in kon. Het moèst een warme maaltijd worden, ja. In februari is het altijd ijskoud in Finland — momenteel is het hier min 16°C — en dan is elk beetje extra warmte welkom.”

Wat in de koelkast lag

Lagen in de koelkast onder meer op Jenni te wachten: een stevig blok fetakaas en enkele trossen kerstomaatjes. “Zelf eet ik liever typisch Scandinavische ingrediënten als vis en roggebrood, maar ik moest tevreden zijn met wat ik had. Nu: sowieso is gegrilde fetakaas altijd lekker, net zoals kaas en tomaten een eeuwig smaakduo vormen. Mij leek het alleszins een voor de hand liggende combinatie. Ik zag er gewoon een lekkere ‘pastasaus' in, meer ook niet. Alleen oogde die schotel zodanig aanlokkelijk toen hij uit de oven kwam, dat ik er enkele foto’s van nam en die op mijn Instagram plaatste.”

Zeker in de hoofdstad Finland en omstreken is Jenni vrij bekend als professionele foodblogster, met ook enkele kookboeken en druk bekeken YouTube-video’s. Maar wat volgde, had ook zij nooit zien aankomen. “Nauwelijks anderhalve week later vond ik zelf geen fetakaas meer in mijn eigen supermarkt. Alles was uitverkocht.”

Jenni Häyrinen: ‘Met 2,7 miljoen views in mijn thuisland, heeft zowat iedere Fin intussen mijn ovenschotel op tafel gekregen.’ Beeld Marko Oikarinen
Jenni Häyrinen: ‘Met 2,7 miljoen views in mijn thuisland, heeft zowat iedere Fin intussen mijn ovenschotel op tafel gekregen.’Beeld Marko Oikarinen

“In korte tijd bleek het recept van mijn uunifetapasta op mijn site (www.liemessa.fi) liefst 2,7 miljoen keer aangeklikt. En dat kunnen alleen maar Finnen geweest zijn omdat het recept er enkel in het Fins opstond. Als je weet dat mijn land 5,5 miljoen inwoners telt, dan kun je ervan uitgaan dat iedere Fin intussen mijn ovenschotel op tafel heeft gekregen.”

Het leverde haar zelfs een onderscheiding van Google op. “In 2019 was ‘uunifetapasta’ het meest gegoogelde gerecht in Finland. Ook één van de grootste supermarktketens van Finland stond hier plots met een gigantisch pakket kerstomaten en fetakaas aan de deur. Blijkbaar was de verkoop van beide ingrediënten in hun winkels met 300 procent gestegen en dat was hun bedankje.”

Ook hier uitverkochte feta

Dankzij een bevriende Amerikaanse foodblogger ging het recept vorig jaar viraal in de Angelsaksische landen en nu is het dankzij TikTok opgedoken in de rest van Europa én België. Het originele recept is op TikTok intussen al 6,5 miljoen keer bekeken.

Ook onze Belgische warenhuisketens meldden deze week al een aanzienlijke meerverkoop van fetakaas. Bij Albert Heijn met 35 tot 40 procent. In sommige Delhaize-winkels was zelfs sprake van uitverkochte rekken. “Een goede tip voor wie lege rekken aantreft: ook met burratakaas lukt het perfect”, adviseert Jenni.

Ze ziet intussen meerdere verklaringen voor het wereldwijde succes van haar gerecht. “Het gemak. Iedereen kan het klaarmaken, zelfs de grootste keukenkluns. Ook de ingrediënten zelf zijn probleemloos verkrijgbaar: in elke winkel ter wereld vind je intussen toch fetakaas en kerstomaten, zelfs in het ijskoude Finland (lacht). Bovendien is dit een vegetarisch gerecht dat toch smaakt als stevige ‘comfort food’. Maar wat ik als verklaring evenmin wil onderschatten, is het effect van de coronapandemie. Iedereen heeft wat meer tijd om in de keuken te staan, terwijl ovenschotels ook synoniem staan voor knusheid en gezelligheid - iets waar we in deze tijden veel nood aan hebben.”

Het mooiste compliment voor haar creatie kreeg Jenni pas deze week: “Van enkele ouders. Hun dochter van 11 had het recept op TikTok gezien en de schotel ’s avonds als verrassing voor hen klaargemaakt. Dat meisje had voordien nog nooit gekookt. Haar ouders waren ontroerd dat ik hun dochter zo geïnspireerd had. Toen ik dat hoorde, smolt ook mijn hart even weg.”

null Beeld Jenni Häyrinen
Beeld Jenni Häyrinen

Zo maak je de enige échte ‘uunifetapesta’

Ingrediënten (voor 4 personen):

- 450 gram pasta van harde-tarwe-griesmeel (bij voorkeur spaghetti)

- 1 blok (200 gram) fetakaas

- 500 gram kerstomaatjes

- 1/2 tasje olijfolie

- 1/2 rode chilipeper

- 4 teentjes knoflook (optioneel)

- zwarte peper & zout

- enkele verse blaadjes basilicum

Bereiding:

- Bedek de bodem van de ovenschaal met olijfolie. Leg daar in het midden van de schaal de volledige blok fetakaas op. Strooi de gehakte snippertjes chilipeper over de kaas uit en giet daar nog wat olijfolie overheen.

- Plaats de trossen kersttomaatjes naast de kaas aan beide zijkanten en doe ook daar nog wat olijfolie over. Kruid af met voldoende peper en zout. (En leg er optioneel de teentjes knoflook bij.)

- Plaats de schotel op de middelste plaat in een voorverwarmde heteluchtoven van 200 °C en dit gedurende 15 minuten. Verhoog de oventemperatuur nadien tot 225°C en zet je schotel nog eens 10 minuten op de hoogste plaat, vlak onder de grill.

- Kook de pasta ‘al dente’ volgens de instructies op de verpakking.

- Haal de schotel uit oven en verbrokkel de fetakaas in stukjes om die zo te mengen onder de tomaatjes. Schep een portie uit op een bord bovenop de pasta en doe daar enkele blaadjes basilicum overheen. Hyvää ruokahalua!*

*Fins voor ‘Eet smakelijk!’

null Beeld Jenni Häyrinen
Beeld Jenni Häyrinen

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234