Vrijdag 01/07/2022

EditoMarjolijn Vanslembrouck

De VeggieChallenge is voor mij een makkie

null Beeld Eva Beeusaert
Beeld Eva Beeusaert
Marjolijn Vanslembrouck

Vijftien was ik toen mijn leraar Nederlands vooraan in de klas uit de doeken deed hoe foie gras gemaakt wordt. Hij deed dat op erg plastische wijze, inclusief kokhalzen en opzwellende buik. In mijn herinnering barstte ik ter plaatse in tranen uit, maar dat kan mijn zin voor drama er achteraf ook aan toegevoegd hebben. In elk geval: ik besloot daar en dan nooit meer vlees te eten.

Acht jaar lang hield ik het vol, tot het tijdens een zomerse barbecue fout liep. Mijn toen­malige lief was eerder al gezwicht en ook mijn overtuiging wankelde al enige tijd. De geur van een gegrilde chipolata volstond om me van mijn geloof te doen vallen.

Sindsdien ‘zondig’ ik af en toe, bijna uitsluitend op restaurant. Maar de VeggieChallenge van EVA vzw, die oproept om in maart minder of geen vlees te eten, is voor mij een makkie. Als krant steunen we het initiatief maar al te graag, dus kom, u schrijft zich toch ook in?* Leest u als duwtje in de rug misschien eerst het essay van auteur Jamal Ouariachi verder in dit nummer. Zonder de clue te willen weggeven: de kans dat u daarna nog terug kan, is klein. Zeer klein.

Marjolijn Vanslembrouck, chef De Morgen Magazine

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234