Donderdag 29/10/2020

Recept

De knapperige ‘crunchwrap’ van Taco Bell: zo maakt u ‘m zelf

Beeld Hannes Vandenbroucke

Textuur is wat meestal ontbreekt wanneer eten niet volledig ál je zintuigen overneemt. Voeg een crunchy element toe, en transformeer je eetervaring.

Bij het opslaan van dit document viel het me op dat in haast de helft van mijn receptnamen ofwel knapperig, crunchy of crispy staat. Het is een term die me enorm aanspreekt, want niet enkel de smaak, maar ook de textuur van voedsel speelt een belangrijke rol in je eetervaring. Smaak is slechts één element. Om eten écht lekker te maken, heb je een combinatie van texturen nodig. Maak iets smeuïg, sappig en crunchy tegelijk en het wordt onweerstaanbaar. Klinkt misschien ingewikkeld, maar met eenvoudige trucjes en ingrediënten wordt het kinderspel. Dat bewees Molly Baz, food editor bij het Amerikaanse culinaire platform en magazine Bon Appétit, afgelopen week met de verbluffend eenvoudige ‘crunchy wrap Xtreme’ die ze live op Instagram maakte.

Ik voorzie u even van wat achtergrondinfo, u hoort het wellicht in Keulen donderen bij al die namen. Dat is overigens volstrekt normaal, enkel foodnerds zoals ikzelf volgen het reilen en zeilen van culinaire journalisten, chefs en helden van over de hele wereld. En nemen 26 minuten de tijd om naar een vrouw te kijken die een wrap in de pan bakt.

Maar dus: deze ‘crunchwrap’ is een uitvinding van de Amerikaanse fastfoodketen Taco Bell. Het thuis namaken van deze fameuze wrap is over de plas ­duidelijk een dingetje, dat ik ook aan deze zijde van de wrapwereld graag met u deel. Op zich spreekt de crunchwrap van Taco Bell me niet echt aan – wat je krijgt is altijd een heel flauw afkooksel van wat de reclame beweert. Maar er zit wel een goed idee in het fastfoodconcept: een taaie wrap knapperig maken. Dit zeer simpele gegeven (dat ik daar zelf nooit aan heb gedacht!) wordt pas echt interessant wanneer je het thuis met lekkere, verse en gezondere ingrediënten namaakt.

De thuisversie bevat een heel aantal bouwstenen die elk hun doel dienen en in combinatie voor de ‘Xtreme’-ervaring zorgen. Te beginnen met de saus. Van yoghurtlooksaus en guacamole tot mayonaise gemengd met chilisaus: zolang het maar langs je vingers druipt ­tijdens het eten. Sappigheid is wat we zoeken.

Vervolgens kaas! Gesmolten kaas heeft geen ­verdere uitleg nodig, het maakt alles lekkerder. Next, proteïne. Ik vul mijn wrap met roereieren. Altijd ­lekker en snel gemaakt, maar heb je toevallig een restje kip, chilibonen of enkele reepjes steak van de dag ervoor liggen, aarzel dan niet om ze in je wrap te verwerken. Gevolgd door plakjes tomaat, ijsbergsla, gegrilde paprika’s of een restje geroosterde ­broccoli… wat je maar lekker vindt. Werk af met verse kruiden en gebakken uitjes. Die laatste zijn ­volledig optioneel, maar sterk aangeraden voor extra knapperigheid.

Wanneer je vervolgens de gevulde en opgerolde tortillawrap in wat vetstof krokant bakt, transformeert hij van een saaie, taaie pannenkoek rond al dat lekkers, in een crunchy omhulsel. Het verandert alles. Zo eenvoudig, zo goed!

Beeld Hannes Vandenbroucke

Thuisgemaakte crunchwrap

Dit heb je nodig voor 2 personen: 1 el Griekse yoghurt / ½ el mayonaise / 1 tl sriracha (of andere chilisaus) / 2 grote tortillawraps / 3 eieren / peper en zout / bokaaltje gegrilde paprika’s / 2 el gemalen gruyère / handje verse kruiden (dragon, dille, koriander...) / 2 el ­gebakken uitjes / handje rucola of ijsbergsla / olie of boter

Zo maak je het:

1. Meng de yoghurt met de ­mayonaise en sriracha tot een saus.

2. Leg een wrap open op je werkblad en besmeer met 1 el saus. Laat 2 cm van de rand vrij van saus.

3. Verhit olie in een pan en breek er de eieren in. Meng met een spatel en laat net niet helemaal gaar worden. De eieren warmen straks verder in de wrap. Kruid met peper en zout.

4. Beleg de wrap voor 1/3 met gegrilde paprika, roerei, gemalen kaas, verse kruiden, gebakken uitjes en sla. Leg alles mooi op elkaar, laat de ­randen vrij en overbeleg zeker niet, anders wordt het rollen heel moeilijk.

5. Plooi nu de rechter- en linkerrand dicht en rol de wrap strak op.

6. Verhit olie of boter in een pan en leg de wraps met de naad naar beneden in de pan. Bak beide zijden goudbruin en krokant. Haal uit de pan, besprenkel met zout en snijd met een scherp mes doormidden. Eet onmiddellijk op.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234