CulinairFlessengeluk
De hergeboorte van de verdejodruif
Dirk Rodriguez gidst je langs de drankenafdeling.
Over beloftevolle Spaanse witte wijn kunnen we kort zijn: er is de verdejodruif uit Rueda (centrum), de albariño uit Rías Baixas (Atlantische kust) en dan de godello, die op zijn best is op de grens van Galicië en León. De populairste in onze rekken is de verdejo, een druif die tot de jaren 70 zulke lamentabele resultaten gaf dat wijnboeren ze vervingen door palomino om er nepsherry van te maken, zo radeloos waren ze. Maar in 1972 ontdekte oenoloog Emile Peynaud een stokoude verdejowijngaard die prachtige wijnen opleverde. Hij ontdekte ook waarom: de wingerd was geënt op een andere soort Amerikaanse onderstok dan bij de buren. De hergeboorte van de verdejo ging samen met de komst van moderne koeltechnieken en zo werd de verdejo snel de populairste witte Spaanse wijn. Hij is vaak te herkennen aan een toets van groene ananas. De meeste Rueda-etiketten vermelden ‘Verdejo’. Wanneer dat niet het geval is, werd de wijn waarschijnlijk versneden met sauvignon blanc of viura.
Dorstlesser
Lichtgeel getint met groene reflecties. Hints van citrus en groene ananas worden hier begeleid door hoge zuren die ook de mond domineren. Lichte retro van fris groen fruit in de finale met dorstlessend bittertje in de afdronk. (13%)
Pampano (Cuatro Rayas) Verdejo, Rueda D.O. 2019 (Vegan), Spar, 5,45 euro**
Ananas en kruisbes
Marques de Riscal (uit Rioja) was de eerste om hier met de moderne koeltechniek te werken. Herkenbaar aroma van ananas en kruisbes. Op de tong fris met voldoende materie. Lentewijn die een stukje geitenkaas lust. (13%)
Marques de Riscal Verdejo, Rueda D.O. 2019, Delhaize, 7,99 euro, ***
Tropisch en vetjes
Lichtgele tint. Verfrissend aroma van citrus en na walsen ook tropisch fruit. Op de tong rond en vetjes van textuur met genereus fruit. Zuivere en aangename afdronk. Plezierwijn met gastronomische trekjes. (13%)
Sangre de Toro (Bodegas Torres) Verdejo, Rueda D.O. 2019, Colruyt, 6,49 euro, ***