Maandag 21/06/2021

CulinairFlessengeluk

De geheime wijntaal van de Fransen ontrafeld

Van links naar rechts: Saint-Véran, Muscadet Sèvre et Maine Gorges en Muscadet Sèvre et Maine Gorges.  Beeld editie
Van links naar rechts: Saint-Véran, Muscadet Sèvre et Maine Gorges en Muscadet Sèvre et Maine Gorges.Beeld editie

Dirk Rodriguez wijst de weg in de drankenafdeling.

De Fransen zijn meesters in geheimtaal. Natuurlijk kent u de term ‘grand cru’, die slaat op een wijngaard die er wat bovenuit steekt. Maar er zijn minder duidelijke ‘upgrades’.

Wat zegt ‘Sèvre et Maine’ u bijvoorbeeld? Het betekent dat je te maken hebt met de betere muscadet, want Sèvre et Maine is de beste subregio voor deze wijn. Wil je echter echt goede muscadet, dan moet je gaan voor een extra upgrade: ‘Sèvre et Maine’, plus een gemeentenaam zoals Gorges, Clisson of

Le Pallet. Moet je maar weten. Voor liefhebbers van witte bordeaux komt de beste wijn uit Graves. Maar ook hier heb je een upgrade: de appellation ‘Pessac-Léognan’, samensmelting van twee gemeentenamen. En omdat deze wijn duurder is, wordt hij ook beter verzorgd.

In Mâcon, waar de enige betaalbare witte bourgogne wordt geproduceerd, heb je eveneens upgrades: Pouilly en Saint-Véran. Ook weer twee gemeenten.

In de nieuwe wereld heet zo’n upgrade gewoon ‘reserve’, maar dat is de Fransen niet ingewikkeld genoeg.

Perzik en broodgist

Lichtgele tint met gouden reflecties. Herkenbare chardonnay-neus met hints van appel, perzik en broodgist. Op de tong goed droog en fris zonder merkbare houtimpact. Fijn bittertje in de afdronk. Bij aperitief en zeevis. (12,5%)

Saint-Véran (Delhaize botteling), Mâcon, Bourgogne 2019. Delhaize, 9,99 euro ***

Concentratie

Dit is muscadet zoals we hem zelden proefden: fris maar met een opvallende smaakconcentratie, mineraal maar zuiver en met een lange afdronk. Iets te goed voor mosseltjes of oesters. Doe ons maar langoest. (13,5%)

Domaine le Fief de la Brie Blanc, Muscadet Sèvre et Maine Gorges, Loire 2017. Carrefour, 9,99 euro ****

Samenhang

Klassieker uit Graves met een mooi evenwicht: balans tussen sémillon en sauvignon, tussen fruit en zuren, harmonie tussen primaire aroma’s en specerijen. Plus goed verweven hout. Best bij vis in saus en gevogelte. (12,5%)

l’Abeille de Fieuzal, Pessac-Léognan, Bordeaux 2016.  Magnuswijnen.be, 22,49 euro ***

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234