CulinairSuggesties van de chef
De favoriete adressen van chef Koen Lenaerts (Nage, Antwerpen)
Samen met gastvrouw Niki Van Sant runt chef Koen Lenaerts het populairste wijnrestaurant Nage in centrum Antwerpen. Kernwaarden: persoonlijk contact, natuurwijnen, geuzes en een speels vijfgangenmenu met aandacht voor het dry-agen van rundsvlees.
Reyndersstraat 17, Antwerpen, restaurantnage.be
1. Intiem met wijn: Bart-à-vin
“Bart-à-vin is een restaurant waar ik al meer dan tien jaar over de vloer kom. Bijzonder is het gebrek aan een echte wijnkaart. Bart Adriaensens doet, al naargelang het gezelschap, suggesties uit zijn natuurlijke selectie. De kaart varieert volgens de seizoenen, met voorgerechten vanaf 16 en hoofdgerechten vanaf 22 euro, maar de steak tartaar is een sterkhouder die altijd op het menu prijkt.”
Lange Slachterijstraat 3/5, Antwerpen, bartavin.be
2. Pure nostalgie: De Kuiper
“Mij kan je ongelofelijk plezieren met een ouderwetse paardensteak. Terwijl je tafel wordt klaargemaakt, wacht je hier in de koude gang je beurt af met een lekkere geuze. Dat maakt bij De Kuiper deel uit van de ervaring, net zoals je zou aanschuiven voor een populaire bistro in Parijs. Mijn bestelling is altijd dezelfde: anderhalve steak in pepersaus, verse frieten en sla met achteraf een pannenkoek.”
Vissersstraat 51, Vilvoorde. restodekuiper.com
3. Verleidelijk karakter: Stable
“Restaurant Stable ziet er, dankzij de setting in de voormalige paardenstallen van Hof ter Linden, niet alleen fantastisch uit, ook het eten is er geweldig. Toch was hun start uitdagend, met een opening die enkele maanden voor de eerste lockdown viel. Chef Tom Loockx is een goeie vriend. Ik bewonder hem voor zijn technisch talent. We hebben bovendien de gewoonte om elkaars nieuwe menu te testen: ik kijk altijd uit naar zijn feedback.”
Drie Eikenstraat 1, Edegem, stablerestaurant.be/en/stable