CulinairSuggesties van de chef
De favoriete adressen van chef Fran Mertens (Dunas, Duinbergen)
bij Restaurant Alchemist (Kopenhagen) streek chef Fran Mertens neer in de keuken van Dunas. Daar tovert ze zowel de rijkdom van de zee als die van de polders op het bord.
Zeedijk 300, Knokke-Heist, dunasdine.be
Must aan de kust: Cuines,33
“Het eerste bezoek aan Cuines,33 heeft me er bij thuiskomst toe verleid om mijn cv op te sturen. Ik mocht meteen beginnen bij chef Edwin Menue. Zijn keuken voelde zo vertrouwd aan dat ik er vier jaar bleef plakken. Ik bewonder hem vooral voor de gedurfde combinaties, zijn speelse manier van dresseren maar ook voor de swingende sfeer die in al zijn zaken heerst.”
Smedenstraat 33, Knokke-Heist, cuines33.be
Ruw en onversneden: Veranda
“In Veranda hangt een heel toffe vibe en die pik je instant op wanneer je langs de keuken naar de zaal wandelt. Chef Davy Schellemans verdiept zich in fermentatie maar keert ook terug naar de essentie met goede producten. Vooraan kan je ook gewoon een glas drinken uit de mooie selectie natuurwijn. Die balans tussen traditie en vernieuwing spreekt me wel aan.”
Lange Lobroekstraat 34, Antwerpen, restaurantveranda.be
Smaak op scherp: Door 73
“Door 73 is misschien wel het beste voorbeeld van een geslaagd sharingconcept. Ik kom hier graag met een groep vrienden. De sfeer en de setting zitten goed, niet te stijf, maar ook de gerechten van chef Eric Ivanidis zitten vol smaak. Van iberico tonkatsu over dorade met pomelo, scheermessen en mosselen tot kabochapompoen met boerenkool.”
Hoogstraat 73, Gent, door73.be