Donderdag 30/03/2023

CulinairDuurzaam tafelen

De duurzame 50: 10 Brusselse restaurants waar je heerlijk én duurzaam tafelt

Humus x Hortense. Beeld Hannes Vandenbroucke
Humus x Hortense.Beeld Hannes Vandenbroucke

Zalig tafelen anno 2021? Dat kan net zo goed met liefde voor de planeet, want meer en meer chefs in Vlaanderen en Brussel zetten mee hun schouders onder een nieuwe culinaire traditie: duurzame gastronomie. De Morgen zocht en vond 50 restaurants die erin uitblinken. Hier de 10 genomineerde plekken in Brussel.

Lene KempsMarian Kin en Femke Vandevelde

Humus x Hortense, Brussel

Een paar jaar geleden werd H x H uitgeroepen als het beste veganistische restaurant ter wereld door We’re Smart (van groentenliefhebber Frank Fol). In de categorie vegetarisch haalden ze de zevende plaats. Bij Gault & Millau werd Nicolas Decloedt groentenchef van het jaar, en hij is een van de bezielers van Soilmates, een artistiek en culinair eerbetoon aan de aarde. Om maar te zeggen dat de geloofsbrieven van deze plaats geweldig zijn. Als Decloedt en zijn partner, kok-sommelière Caroline Baerten, het hebben over het bevorderen van het welzijn van alle levende wezens en stellen dat de meest radicale daad van vriendelijkheid voor de planeet het serveren van een botanisch menu is, dan kan je dat alleen maar beamen en genieten van het gerecht.

Nicolas Decloedt en  Caroline Baerten, Humus x Hortense. Beeld Hannes Vandenbroucke
Nicolas Decloedt en Caroline Baerten, Humus x Hortense.Beeld Hannes Vandenbroucke

De chef is precies: hij volgt 24 microseizoenen zodat zijn menu perfect aansluit bij de groenten van het moment. Hij is creatief: hij serveert die groenten op een verbazende en verrassende manier. Hij tovert aspergeschillen om tot een sorbet; maakt een paasei van rode biet, miso en karamel; lakt een bloemkool en verpoedert een citroen. Er is een zakenlunch (39 euro), een gourmand lunch (48), een degustatiemenu (78 of 90), met mogelijk cocktail- of wijn arrangement (drie glazen voor 29 euro en vijf glazen 44) en een full experience met alle dranken inbegrepen (138). (LK)

De Vergniesstraat 2. Brussel. humushortense.be en op Instagram.

Prijs €€€ / Concept Groenten in de hoofdrol. / Op je bord: Doorgedreven duurzame gerechten. / In je glas: Biodynamische wijnen en artisanale bieren, maar vooral botanische mocktails. / Wat met afval: Welk afval? / Troef: Nicolas en Caroline overleggen elke dag met boer Dries over welke groenten geoogst en gebruikt moeten worden. Ongebruikte groenten worden gebruikt in personeelsmaaltijden, maceraties, infusies en aftreksels. Wat overblijft gaat als compost naar Brusselse stadsboerderijen.

Brut Food. Beeld rv
Brut Food.Beeld rv

Brut Food, Brussel

Je moet met z’n drieën zijn om Brut Food te bolwerken: twee restaurants, een catering- en eventsafdeling, een chef at home service en een moestuin. Alice Pollet is chef in Brut en ville, haar man Benoît Stas zwaait de plak in Brut Ô Dôme. Leonard (broer van Alice) is overal en bekommert zich om het zakelijke aspect en de logistiek. Leonard: “Toen ik nog economie studeerde, hadden zij al hun chef aan huis-business. Zij hadden geen rijbewijs, ik wel, dus speelde ik chauffeur en hulpje. Ik zag hoe Alice en Benoît in hun werk opgingen, hoe ze erdoor gegrepen waren en ik werd meegesleept door hun enthousiasme. Ik was zelf op zoek naar een project met zin en betekenis, dus een keuken in het teken van duurzaamheid sprak me heel erg aan.”

Het zijn pareltjes, deze restaurants. De laatst bijgekomen Dôme huist in een grote landelijke villa. Wij bezoeken ‘en ville’, verscholen achter het Brusselse Flageyplein. In deze buurtbistro nieuwe stijl is duurzaamheid geen bijgedachte, maar hét begrip waar het om draait.

Brut Food. Beeld rv
Brut Food.Beeld rv

Duurzaamheid brengt beperkingen met zich mee. Voor de lunch is de keuze vegetarisch, vis of vlees (entree en plat 27 euro), ’s avonds is er het vijfgangenmenu (62 euro) met eventueel de winepairing (35). Leonard: “De coronacrisis hebben we gebruikt om onze eigen moestuin uit te bouwen, en in mijn dromen is binnen tien jaar haast alles wat we serveren eigen productie. Een tuin geeft niet alleen de kans om te werken met ingrediënten die je moeilijk vindt, zoals de gekroonde ganzenbloem of de Hongaarse blauwe courgette, maar je kunt de groenten ook gebruiken op om het even welk moment in hun groeicyclus. Jonge komkommers hebben een volledig andere smaak dan rijpe exemplaren.”

Een plus in de tuin is de composthoop, die filosofische gedachten uitlokt. “Als ik ervoor sta, denk ik telkens weer even na. Weet ik zeker dat dit afval is?” Alice en Benoît doen de meest geniale dingen met wat anderen als vuil beschouwen. Zo gebruiken ze niet alleen de erwten, maar ook de peul die je normaal wegsmijt. Wij waren onder de indruk van de zelf gerookte makreel met chimichurri van rabarber, en bessen uit de tuin, net als van de gefermenteerde tomaat met krokante nootjes of het ijs met peper en meringue. De keuken is even lekker, ambitieus en verfijnd als duurzaam, en dat is een prestatie. (LK)

Brut en ville, Antoine Labarrestraat 49, Elsene. Brut Ô Dôme, Waterloosesteenweg 15, Sint-Genesius-Rode. brutfood.be en op Instagram.

Prijs: €€ / Concept: Eerlijke en authentieke keuken, Japanse invloeden. / Op je bord: Lokale leveranciers die allemaal vermeld staan op de site, of eigen kweek. / In je glas: Natuurlijke en biowijnen en eigen gemaakte dranken. / Wat met afval Creatief gebruik van het volledige product en hergebruik van restjes. / Troef: Er wordt samengewerkt met BIGH, building integrated greenhouses. Vissen en groenten worden gekweekt op het dak van het abattoir in Anderlecht, waarbij de afvalstoffen van de vissen worden omgezet in mest voor de groenten door een ingenieus filtersysteem .

Bouchéry. Beeld Sarah Eechaut
Bouchéry.Beeld Sarah Eechaut

Bouchéry, Brussel

Bouchéry, het restaurant mét accent, van chef Damien Bouchery zonder accent, heeft een prachtige tuin en baadt binnen in lichte en frêle tinten die aan eindeloos zonnige dagen op het platteland doen denken. Als we niet net die lange Alsembergsesteenweg waren afgereden, zouden we denken dat we in Frankrijk zijn aangekomen en niet in Ukkel.

Bouchery experimenteert. We gaan voor het zesgangenmenu (78 euro) en dat staat vol ingrediënten die we niet kennen, maar die we graag ontdekken. Velouté van chénopede bijvoorbeeld (een soort spinazie), bloemkool met agastache (dropplant, met een lichte anijssmaak) of oxalis (klaverzuring) bij het dessert. Alles is zelfgemaakt (brood, boter, kaas) of komt uit de eigen tuin. Als dat niet het geval is, wordt het vermeld. We krijgen courgetten van David van Cycle Farm en paddenstoelen uit de kelders van Cureghem. Bouchery is creatief en vernieuwend. De bordjes en kommetjes zijn romantische schilderijtjes vol groen en bloemen. Hij grilt meloen en serveert ze met witte kaas en klimop. Een algenslaatje wordt gecombineerd met komkommer en overgoten met rabarbersap en dragonolie. Na vijf gangen vegetarisch volgt een mals Brasvar varkenslapje met bietjes en augurken, in een heerlijke gerookte jus. We eindigen met de zoete frisheid van aardbeien en erwtjes. Eten bij Bouchéry is een ontdekkingstocht.

Alsembergsesteenweg 812 A, Brussel. bouchery-restaurant.be en opInstagram.

Prijs: €€€ / Concept: Groenten en kruiden uit de eigen tuin overheersen. Op je bord: Lokale leveranciers, zelfgemaakt en eigen kweek. / In je glas: Lokale bieren, natuurlijke en biowijnen en eigengemaakte dranken. / Wat met afval: Gebruikt het volledige product (van wortel tot blad) en hergebruikt restjes. / Troef: Kaart vol natuurwijnen en enkele lokale biertjes (Brasserie de l’Ermitage en Brasserie de la Mule of La Jungle), maar ook een Franse sake (Les Larmes du Levant, 11 euro voor 80 ml).

Chabrol. Beeld rv
Chabrol.Beeld rv

Chabrol, Schaarbeek

Aan het decor van de vroegere Osteria delle Stelle is weinig veranderd. De art-nouveaufresco’s en het smeedwerk zijn er nog. De stoelen, tafels en de keukentoog zien er iets gerecycleerder uit. Het geheel oogt minder formeel, meer relaxed en trekt ook exact dat publiek aan. Chabrol – van ‘faire chabrol’, de Franse gewoonte om het laatste restje soep in je bord weg te spoelen met rode wijn – is een initiatief van twee zussen: Marie en Sophie Marconi. Sophie is gepassioneerd door slowfood en deed een stage bij de Italiaanse Slow Food Foundation. Ze ontvangt ons in de zaal, met een grote glimlach.

Marie blijft in de keuken en bereidt borden die haar aan de gerechten van de nonna doen denken. Ze streven naar duurzaamheid, naar de korte keten, en alle leveranciers die aan het menu bijdragen, staan in witte stift op de deur geschreven. Van Terroiriste voor de groenten en kruiden, over Verbiest voor de vis tot Wesley’s Butchershop voor het vlees. De kaart is beperkt tot drie entrees, evenveel hoofdgerechten en desserts. De tafelgenoot is perfect tevreden met schelpjes in een bouillon van gember en citroen met kimchi (12 euro), gevolgd door kippenborst met een korst van gedroogde tomaat (23). Voor mij de carpaccio met amandelmousse en pickles (13) en daarna worstel ik met een grote portie makreel met courgettepuree en gebakken aardappels (23).

Er kan eigenlijk geen dessert meer bij, maar het millefeuille-torentje met paprika en pruimen ziet er te lekker uit (9). Dit is een huiselijke en warme keuken die, zoals de zussen zeggen, “de duurzame boodschap verspreidt, één hap per keer.”

Louis Bertrandlaan 61, Schaarbeek. chabrol-restaurant.be en op Instagram.

Prijs: €€ / Concept: Een eerlijke, huiselijke keuken met seizoensproducten. / Op je bord: Lokale leveranciers. / In je glas: Natuurlijke en biowijnen en eigengemaakte dranken. / Wat met afval: Wordt beperkt tot het absolute minimum. / Troef: Alle lokale producenten staan duidelijk vermeld. / Kan beter: Voor mij waren de porties te groot. Wel mochten we de restjes meenemen.

Coquum. Beeld rv
Coquum.Beeld rv

Coquum, Brussel

Chef Dassonville – “Zeg maar Cédric, chefs zijn hier niet” – is een tovenaar. Gevormd in de keukens van Le chalet de la forêt, Notos en Le monde est petit opende hij zijn eigen restaurant in het rustige Sint-Pieters-Woluwe. Hij heeft van Coquum een plaats gemaakt waar de drang naar vernieuwing en de terugkeer naar vroeger perfect in elkaar passen. Zijn passie is aanstekelijk. “Waarom zijn we zo anders gaan eten? Waarom produceren we voedsel op zo’n industriële manier? Ik houd ervan een ingrediënt te gebruiken wanneer het op zijn best is. Of het te bewaren – wecken, pekelen, roken, fermenteren – voor later. Ik kook graag zoals vroeger.” Cédric is een onemanshow die we het ene moment ingrediënten zien plukken in het tuintje achter ons, het volgende moment borden zien dresseren, en die dan een woord uitleg komt geven aan elke tafel.

Coquum biedt een viergangenmenu (65 euro), met aangepaste wijnen (95) en vier amuse-bouches vooraf. Dassonville laat zich graag inspireren door verre reizen en streeft naar een mix van Scandinavische en Aziatische invloeden. Dat levert kleine smaakbommen op die even gelaagd als verrassend zijn. Een sorbet van oester op een gelée de bouillon met gepekelde groenten. Of een Thaise wortelsoep die bovenop grijze garnalen en gefermenteerde bonen wordt gegoten. “Dit is echt een bestseller”, zegt Cédric. “Die moet ik gewoon altijd serveren.” En dat zijn nog maar de hapjes vooraf. De tarbot wordt omringd door prei (in alle onderdelen gebruikt en verwerkt, zelfs tot poeder gemalen), een puree van witte bonen met de zuurheid van sumakbessen. Hoofdgerecht is een malse duif met artisjokken en brandnetelrisotto. We sluiten af met een dessert van mispels, amandelen en bijenpollen. Dit was een culinaire ontdekkingstocht met veel aangename haltes.

Bosstraat 226, Brussel. coquum.be en op Instagram.

Prijs: €€€€ / Concept: Terroirkeuken met seizoensproducten. / Op je bord: Bepaald door de oogst. / In je glas: Natuurlijke en biodynamische wijnen. / Wat met afval: Recyclage van restjes. / Troef: De lekkere boter blijkt van een boerderij in Braine L’Alleud te komen, met de hand gekarnd door een tachtigjarige dame. “Ik kom er elke week”, zegt Cédric. “Ik ken alle koeien persoonlijk.” / Kan beter: Er staat zwaardvis op het menu, een overbeviste soort in de Middellandse Zee. We kregen niet echt een antwoord of die van daar kwam.

Fauvette. Beeld RV
Fauvette.Beeld RV

Fauvette, Ukkel

Koperen potten aan de muur, witte wanden en houten meubels. De esthetiek van dit buurtrestaurantje is verleidelijk: Franse plattelandscharme ontmoet Scandinavische eenvoud. Fauvette, Frans voor grasmus, staat voor een keuken die even ongecompliceerd en natuurlijk is als het vogeltje. De bistro is het tweede project van de Parijse chef Damien Bouchery (zijn gelijknamige restaurant is om de hoek), ontwikkeld samen met zijn partner Romina Büx, die heerlijk zuurdesembrood maakt, en horeca-duizendpoot Joël Geismar (El Camion, ex-Garage-à-Manger, Fripon...). Bij Fauvette ga je voor een vast driegangenmenu (38 euro) of hapjes van de tapaskaart. Bij een negroni gerijpt in houten vaten (15) en een huisgemaakt anijsdrankje (5) bestellen we wat kaassoesjes van twee jaar en oude Reypenaer-kaas (7). Nadien kiezen we wat hapjes van de tapaskaart: een gepocheerd ei met groenten (10), makreel met witte wijn (18), konijnkroketjes met cider (9), kalfsragout (19) en een mix van groene boontjes (11). Alles kraakvers, met liefde bereid, begeleid door rode natuurwijn uit de Loirevallei, La Pépie (28). (LK)

Grasmusstraat 17, Ukkel. fauvette-restaurant.be en op Instagram.

Prijs: €€ / Concept: Terroirkeuken met seizoenproducten. / Op je bord: Lokale leveranciers. / In je glas: Lokale bieren, natuurlijke en biowijnen en eigengemaakte dranken. / Wat met afval: Gebruikt het volledige product (van wortel tot blad) / Troef: Voor haar zuurdesembrood gebruikt Romina granen van Graines de Curieux, het Waalse fairtradelabel. / Kan beter: De klassieke digestieven komen meestal uit Europa, maar de rum komt uit Jamaica (Rhum Hampden), en het is niet altijd duidelijk of ze biologisch geproduceerd zijn

null Beeld Stefaan Van Hul
Beeld Stefaan Van Hul

Frank, Brussel

‘Frank by day, Francine by night’, dat is de fascinerende slogan. Overdag is Frank dé plaats voor een uitgebreid ontbijt of een lange, luie brunch. Veel lekkers op de kaart als fluffy pancakes met rabarber en mascarpone (14,50 euro), maar de eggs benedict (16,50) van chef Mathias zijn nu al legendarisch. “Ik heb dan ook heel lang naar de perfecte versie gezocht. Een reepje spek van brasvar-varken van Nevelen, gepekeld en traag gegaard; een gepekelde en gegrilde varkensschouder; een luchtige hollandaise... Ik wilde de beste eggs benedict van Brussel maken. Ik denk dat het me gelukt is.”

’s Avonds komt Francine op de proppen en wordt het aanbod verfijnder, met een aantal schotels om te delen – wortelen met een bonendip (9), gefermenteerde en gegrilde Belgische tomaten (10) – en natuurwijnen in het glas. “Ik had Francine nodig om te kunnen experimenteren”, zegt Mathias. “Ons ontbijt wordt erg gewaardeerd, maar ik kan er niet al mijn creativiteit als chef in kwijt.” Een bijzondere uitspraak als je weet dat Mathias van opleiding geen kok is (wel fotograaf en architect), maar na een jaar in Australië helemaal in de ban raakte van de verrassend gastronomische koffie- en ontbijtcultuur. Vriendin Marianna (eigenlijk vertaler-tolk) gooide zich op de bonen en werd een eersteklas barista en speciality coffee roaster (o.a. bij Or). Mathias volgde lessen bij Ceria, maar kwam al snel in de keuken van Nicolas Decloedt van Humus x Hortense terecht. “Toen was het hek van de dam. Ik werd overspoeld door die passie voor duurzaamheid. Filosofie, aanpak, alles veranderde.” Geen wonder dat Frank & Francine dezelfde focus delen: lokale seizoenproducten, gerechten met groenten in de hoofdrol, alles biologisch, alles zelfgemaakt.

Prinsenstraat 14, Brussel. frank.brussels en op Instagram.

Prijs: € / Concept: Ontbijt overdag, ’s avonds schotels met biologische groenten om te delen. / Op je bord: Lokale seizoenproducten. / In je glas: Speciality coffee, thee en infusies, natuurwijnen. / Wat met afval: Gebruikt het volledige product (van wortel tot blad) en hergebruikt restjes / Troef: Alle ingrediënten zijn lokaal: Brussels, of toch zeker Belgisch. Voor de wijnen: Europees. De immer aanwezige avocado op de ontbijtkaart ontbreekt. “De duurzame avocado moet nog uitgevonden worden.”

Le 203. Beeld rv
Le 203.Beeld rv

Le 203, Brussel

Chef Richard Schaffer een man van de wereld noemen, is een understatement. Hij is half Australisch en half Zuid-Afrikaans, en kwam na een omwegje door Nieuw-Zeeland en Vietnam met partner Mathilde Hatte in Brussel terecht. Dat Mathilde Frans is, maakt de culinaire invloeden alleen maar rijker. “We zijn nu bijna vijf jaar open, en duurzaamheid was een bezorgdheid van in het begin. Lokale seizoenproducten van leveranciers als Terracines of Biotiful krijgen voorrang, al zorgt dat sommige maanden nog altijd voor een grote oefening in creativiteit. Belgische groenten in januari...”

De inrichting is no-nonsense: bakstenen muren, een grote tafel, een toog. Het menu is even eenvoudig als krachtig. Elke week laat Richard je kiezen uit twee voorgerechten, drie hoofdgerechten (vlees, vis en veggie) en twee desserts (+/- 37 euro voor drie gangen). Richard houdt van roken, van frisse en zuivere producten met de juiste kruiden, vaak met een Aziatische of Afrikaanse toets. Dat levert een wonderlijke olijven-karamel met feta op als entree. Een tartaar van gerijpt rundvlees met een crème van geroosterde zonnebloempitten. Een gegrilde kip cajun style, met een wortelmousseline. En laten we het ondertussen vaak geïmiteerde signatuurdessert niet vergeten: de snickers maison. “Hij staat niet elke week op de kaart, maar toch bijna”, zegt Mathilde. “Sommige gasten worden haast wanhopig als ze hem niet bij de desserts vinden.”

Waterloosesteenweg 203, Brussel. le203.com en op Instagram.

Prijs: € / Concept: Een eerlijke en verrassende wereldkeuken. / Op je bord: Lokale seizoensproducten. / In je glas: Natuurlijke wijnen van Titulus. / Wat met afval: Gebruikt het volledige product (van wortel tot blad). Mathilde: “En er zijn geen restjes. Iedereen eet zijn bord leeg.” / Troef: Brood komt van de lokale Hopla Geiss Bakery, de bakkerij van Dimitri Pierrot en Nicolas Scheidt, die in 2016 opende: artisanaal, duurzaam, bio.

Les Filles. Beeld Frederic Raevens
Les Filles.Beeld Frederic Raevens

Les Filles, Brussel

Een restaurant zonder kaart, maar met elke dag een gezonde schotel, gemaakt van bio-ingrediënten. Dat was het eenvoudige concept van Line Couvreur in 2010. “Ik wilde aantonen dat je gezond en gastronomisch erg goed kon combineren, maar zonder er de nadruk op te leggen. Ik pakte toen eigenlijk helemaal niet uit met het duurzame of biologische aspect, dat waren toen lang niet de modewoorden die het nu zijn.” Het duurzame uitgangspunt is hetzelfde gebleven. Les Filles serveert nog steeds elke dag een uniek menu, bereid met biologische en ambachtelijke hoeveproducten van een lokale producent. Je waait binnen, schept zelf op en kunt aanschuiven aan de grote tafel. De sfeer is huiselijk en gezellig, met vintage fotokaders en kleurige Staub-kookpotten. Het eten is even geruststellend als warm. Een witloofsoep, een tajine of balletjes in tomatensaus. Een kip met pompoen in een kruidige curry. In de Filles-formule betaal je ’s middags 23 euro voor entree, plat en dessert en ’s avonds 38 voor aperitief-tapas, voorgerecht, hoofdgerecht, een stukje kaas en een toetje toe. Les Filles heeft ondertussen verschillende vestigingen, een meeneemcounter, een catering­service en organiseert kooklessen. Soms groeit een idealistisch concept uit tot een goed draaiend businessmodel. (LK)

Oude Graanmarkt 46, Brussel. BELvue Museum, Paleizenplein 7, Brussel. Foodmarket Wolf, Wolvengracht 48, Brussel. Vivier d’Oie, Waterloosesteenweg, Ukkel. lesfilles.be en op Instagram.

Prijs: € / Concept: Een hartelijke biokeuken. / Op je bord: Producten van lokale leveranciers. / In je glas: Natuurwijnen, lokale bieren en zelfgemaakte limonades. / Wat met afval: Het personeel neemt alle restjes mee, streeft naar zero waste. / Troef: Takeaway zit in herbruikbare en composteerbare verpakkingen.

Nona Pizza. Beeld rv
Nona Pizza.Beeld rv

Nona Pizza en Pasta, Brussel

Good food, good people, good for the world. Dat is het motto van Nona. De naam staat trouwens niet voor oma, maar is de afkorting van No Name, omdat niet het restaurant maar de filosofie en de lokale leveranciers belangrijk zijn. Sebastian Dupont, oprichter en bezieler van Nona, was vijftien jaar lang bankier in Londen toen hij besloot dat het Brussel ontbrak aan een echte authentieke pizza, tenminste in de casual dining-sector. Hij volgde lessen bij de Associazione Verace Pizza Napoletane en mag ondertussen ook het gegeerde keurmerk gebruiken, zij het dat Nona er zijn eigen draai aan geeft.

Er duikt al eens een prei op (Lovely Leeks pizza, 14 euro), en er gaan geruchten over een pizza met spruiten, als dat is wat de lokale leverancier (groenteboer Dries Delanote van Le Monde des Milles Couleurs) aanbeveelt. De Motza-Bella (15,60) is een margherita met biobuffelmozzarella van Buffl’Ardenne uit Neufchâteau. Bij het later gelanceerde Nona Pasta werkte men volgens dezelfde principes, met seizoensgebonden pesto’s (11,40), en sauzen van organische ingrediënten van lokale leveranciers. (LK)

Nona Pizza, Sint-Katelijnestraat 17, 19, Brussel. Nona Pasta, Sint-Katelijnestraat 7, Brussel. Nona Pizza Merode, Tervurenlaan 5, Etterbeek. nonalife.com en op Instagram.

Prijs: € / Concept: Pasta en pizza met organische seizoensproducten. / Op je bord: Producten van lokale leveranciers. / In je glas: Lokale bieren, biowijnen en eigengemaakte dranken. Het bier (3,80) komt van brouwerij De Ranke in Dottignies en zelfs de Spritz (8,30) is biologisch. / Wat met afval: Samenwerking met Too Good To Go. / troef De karaf voor de olijfolie, de schotels en kopjes werden handgemaakt door Sabine Deroo in haar atelier in Brugge. / Kan beter: Het merendeel van de producten is Belgisch, maar sommige ingrediënten komen nog steeds uit Italië.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234