Woensdag 29/03/2023

Gamen

De beste computergames om samen of alleen te spelen

null Beeld Pexels
Beeld Pexels

Meer dan een kwart van de wereldbevolking speelt vandaag videogames, zeggen onderzoeken van Microsoft en Electronic Arts. Is het, in deze tijden van lockdown, voor sommigen dan geen uitstekend moment om je daarbij te scharen? Een beknopte gids van de beste games en de beste moves.

Ronald Meeus

We beginnen meteen met een belangrijke keuze: op welk toestel wil je gaan gamen? Wil je er een nieuwe console voor kopen, of hou je het liever op de pc of de mobiele toestellen die je al in huis hebt? Mobiel gamen zit al jaren in de lift, en games voor smartphones en tablets brengen wereldwijd meer op dan consolegames. Maar de spelervaring is anders: mobiele games zijn er meestal op gericht om je een ‘snack’-ervaring te leveren. De mobiele games die vandaag het populairst zijn, zoals Alto’s Odyssey, Exploding Kittens, Mini Metro, Stardew Valley en Fallout Shelter, zijn erop gericht om op eender welk moment te worden opgestart én ook weer neergelegd, en helpen je vooral om veel tijd te verliezen. Tegelijkertijd zijn er ook al mobiele games die je ‘ware’ game-ervaringen leveren, zoals Call of Duty Mobile en het alomtegenwoordige Fortnite, maar dat zijn games die men toch liever op pc of console blijft spelen.

'Fallout Shelter' Beeld Bethesda
'Fallout Shelter'Beeld Bethesda

Je eigen pc

De tijd dat je noodzakelijk een dure pc nodig had om op te gamen ligt ondertussen alweer een tijdje achter ons: de laptop die je al in huis hebt heeft de afgelopen tien jaar een ware remonte doorgemaakt als gamingplatform. Dat kwam door de opmars van de zogeheten indie-beweging: onafhankelijke gamemakers maken terug kleinere games, die weinig rekenkracht nodig hebben en ook een bescheiden downloadprijs hebben. Hun geliefde platform om ze op de markt te brengen is de pc, omdat ze daarmee een breder publiek bereiken. Recente pareltjes als Untitled Goose Game, Katana Zero, Neo Cab en Return of the Obra Dinn geven je voor een habbekrats een artistieke game-ervaring via downloadwinkels als Steam, Epic Games Store en Gog.

Op een pc kun je ook games spelen met de kwaliteit van een consolegame, maar dan moet je meestal investeren in een krachtiger toestel. Windows-versies van bekende games hebben allemaal hun eigen systeemvereisten, die je dus moet vergelijken met de specificaties (processorkracht, grafische kaart, werkgeheugen) van je pc. Een minderheid van gamers investeert in een gamingpc, die bekende games visueel beter tot hun recht doet komen dan op een console, maar de prijs van zo’n toestellen loopt in de duizenden. Datzelfde geldt voor virtual reality: voor een Oculus Rift- of HTC Vive-bril met een pc die dat trekt ben je minstens 1.500 euro kwijt. Het zeer recente Half-Life: Alyx is wel een bijzonder sterke game, maar op zichzelf te weinig om er een vr-installatie voor in huis te halen.

'Katana Zero'. Beeld Devolver Digital
'Katana Zero'.Beeld Devolver Digital

Consoles

Een console onder je tv is op dit moment de goedkoopste weg om commerciële games te spelen. Hun prijzen zijn ook vrij bescheiden, omdat gamefabrikanten Sony PlayStation en Microsoft Xbox allebei een van deze maanden een nieuwe console willen voorstellen. Maar de PlayStation 4 (prijzen vanaf € 300) en de Xbox One (vanaf € 200) gaan nog zeker enkele jaren mee. Het overgrote merendeel van de gamers in België kopen een PlayStation 4, maar ook de Nintendo Switch is populair: de basisversie (€ 350) heeft een draagbare component met een eigen schermpje, die via een meegeleverde ‘dock’ ook op de tv kan worden aangesloten, bij de ‘lite’-versie (€ 250) kan alleen op het eigen schermpje worden gespeeld.

Vaak lanceren de consolefabrikanten en grote gamehuizen ook bundels waarbij de console en een bekende game (zoals Fifa of Forza Horizon 4) voor een voordelige pakketprijs worden verkocht. De PlayStation 4 is de enige console die momenteel een volwaardige virtual reality-ervaring levert: met de PlayStation VR-bril erbij (kostprijs vanaf € 300) speel je al prima vr-games als Moss, Doom VFR en Resident Evil 7: Biohazard.

‘Singleplayer’-games

Eens je je platform hebt gekozen, komt de vraag welk soort game je wilt spelen. Wanneer jezelf in je uppie wilt verliezen in een game, dan zijn zogeheten singleplayergames je ding. Ze hebben meestal een krachtig verhaal dat tien tot zestig uur in beslag neemt, goed voor minstens even veel tijd als een seizoen van een tv-reeks dus. Een zeer recente klepper wat dat betreft is de shooter Doom Eternal (PS4, Xbox One, pc), maar een nog betere entertainment-ervaring krijg je van westerngame Red Dead Redemption II (PS4, Xbox One), horrortitel Resident Evil 3 Remake (PS4, Xbox One, pc) of avonturengame The Legend of Zelda: Breath of the Wild (Switch). Het iets oudere The Witcher III: Wild Hunt (PS4, Xbox One, pc) blijft eveneens een vaak gespeelde klepper.

'Doom Eternal' Beeld Bethesda
'Doom Eternal'Beeld Bethesda

‘Co-op’-games

Samen spelen met één tot meestal drie vrienden, in gespreide slagorde tegen gemeenschappelijke vijanden, gaat ook. Bij recente games als The Division 2, Borderlands 3, Destiny 2 en Monster Hunter: World (allemaal PS4, Xbox One en pc) of Yoshi’s Crafted World (Switch) wordt dat zelfs actief aangemoedigd. Die games kun je ook alleen spelen, maar er zijn er ook die speciaal zijn gericht op samenspel. Schietgame Wolfenstein: Youngblood en horrorverhaal The Dark Pictures Anthology: Man of Medan (allen PS4, Xbox One en pc) zijn daar voorbeelden van.

'The Dark Pictures Anthology: Man of Medan' Beeld Bandai Namco
'The Dark Pictures Anthology: Man of Medan'Beeld Bandai Namco

Multiplayergames

Wanneer je het vooral tégen andere spelers wilt opnemen, zijn er natuurlijk ook multiplayergames. Die kwamen de afgelopen twintig jaar slechts druppelsgewijs op de markt, maar vandaag zijn ze populairder dan singleplayergames. De evergreens zijn momenteel Fortnite (letterlijk op àlles speelbaar), Overwatch (PS4, Xbox One, Switch en pc) en Rainbow Six: Siege (PS4, Xbox One, pc). Dat zijn games waarin schieten de boventoon voert, maar er zijn ook multiplayergames met een andere soort ervaring. In For Honor (PS4, Xbox One, pc) voer je bijvoorbeeld zwaardgevechten, en in Rocket League (PS4, Xbox One, Switch en pc) speel je voetbal met race-auto’s. De meeste bekende games, zoals Call of Duty: Modern Warfare, Battlefield V en Grand Theft Auto V (allen PS4, Xbox One, pc) bieden een singleplayer-verhaal en een multiplayergame in één pakketje.

'Grand Theft Auto Online', een onderdeel van 'Grand Theft Auto V'. Beeld Rockstar Games
'Grand Theft Auto Online', een onderdeel van 'Grand Theft Auto V'.Beeld Rockstar Games

Massieve multiplayergames

Een laatste soort multiplayergames zijn de Massive Multiplayer Online (mmo)-games: onlinewerelden waarin je met duizenden tot miljoenen spelers tegelijk in dezelfde fantasiewereld zit, en je ook queestes in grote groepen tegelijk kunt aanvatten. De bekendste blijft World of Warcraft (alleen pc), die inmiddels al zestien jaar online is, maar die vormt momenteel een derde van een triumviraat dat verder Final Fantasy XIV en The Elder Scrolls Online (beide PS4, Xbox One en pc) omvat. De bedrijven achter die games lanceren geregeld nieuwe content om het interessant te houden. In hetzelfde genre zijn er ruimte-exploratiegames Eve Online (alleen pc) en Elite: Dangerous (PS4, Xbox One, pc) waarin de gamewereld een exploreerbaar heelal is. Ook World of Tanks (PS4, Xbox One, pc, mobiel), met massale tankveldslagen, blijft populair.

'Elite: Dangerous' Beeld Frontier Developments
'Elite: Dangerous'Beeld Frontier Developments

Start to game: vijf vuistregels

Tot slot geven we nog een boost aan je behendigheid in eender welke game die je uiteindelijk in huis hebt gehaald. Hoe vaker je hem speelt, hoe beter je er natuurlijk in wordt, maar hier zijn vijf universele tips die je bedrevenheid meteen een boost geven:

1. Altijd in beweging blijven:
Of het nu in een tweegevecht is in een actiegame of je in het midden van het slagveld zit in een first person shooter: nooit blijven staan waar je bent. Je positie is namelijk het punt waarop je vijanden mikken. Hoe meer je die beweegt, hoe langer je in leven blijft. Maar onthou vooral het omgekeerde: stilstaan is doodgaan. Wanneer je toch eventjes een rustpunt nodig hebt, bijvoorbeeld om je tijdelijk verloren overzicht over de situatie te herwinnen, doe dat dan vanuit dekking achter een groot decorstuk.

2. Hou je balkjes in het oog:
Wanneer je wordt belaagd is het moeilijk om andere dingen in het oog te houden dan alleen je aanvallers, maar één ding zou je toch altijd vanuit je ooghoeken moeten volgen: je health of de gezondheid van je personage. Die wordt meestal voorgesteld in de vorm van een balk. Hou die zo hoog mogelijk, onder meer door power-ups te consumeren (heel wat games hebben daar een welbepaalde knop voor) of je snel tijdelijk uit de voeten te maken wanneer de strijd te heet wordt. Heel wat moderne games doen namelijk een stuk van die gezondheid automatisch terugkomen wanneer je eventjes in veiligheid blijft.

3. Verbeter je personage:
Heel wat beginnende gamers doen geen ‘upgrades’ aan hun personage en diens uitrusting, terwijl de meeste games zo ontworpen zijn dat ze alleen maar kunnen worden doorgespeeld door gamers die geregeld hun protagonist verbeteren. De meeste games die een ‘upgradebaar’ personage hebben, doen dat op minstens drie vlakken: zijn wapens, zijn uitrusting, en zijn vaardigheden. Alle drie zijn ongeveer even belangrijk. De vaardigheden zorgen ervoor dat je niet volledig van je behendigheid moet afhangen wanneer je moeilijkere tegenstanders aanvat. In het begin van de game geef je best de prioriteit aan upgrades die je personage meer schade laten incasseren, en wapenuitbreidingen waarmee het meer schade kan berokkenen. Nadat die basis is gelegd kun je altijd nog kiezen uit de meer fancy mogelijkheden.

4. Doorzie de ‘dans’:
Gameontwerpers ‘choreograferen’ de tegenstanders die op je afkomen in een singleplayergame: ze verschijnen in vlagen. Denk daar altijd aan wanneer de overmacht een beetje te overweldigend lijkt: op een bepaald moment houdt het meestal ook op. Probeer ook te doorzien welke geprogrammeerde formatie ze aannemen, want door die te doorbreken trek je meteen de overmacht naar jezelf toe. Bij multiplayergames is er natuurlijk veel meer chaos in het spel: daar is het eerder zaak om een server of groep te zoeken die ongeveer dezelfde behendigheid in het spel heeft als jij (meestal gedefinieerd in ‘levels’).

5. Cirkel rond zware tegenstanders:
Een truc voor grotere tegenstanders of ‘bosses’ aan het einde van een level. Het is een doorgedreven variant op de ‘sta nooit stil’-tip waarmee we dit overzicht begonnen, maar er is een speciale reden waarom het raadzaam is om rond een grote tegenstander te cirkelen in plaats van je willekeurig door het decor te blijven bewegen. Dikwijls moet er namelijk een tactiek worden verzonnen om ze neer te krijgen, en die concentreert zich meestal rond een paar zwakke plekken die je moet zien te raken. Om daar het snelste aan te kunnen, zeker bij een grote vijand die zelf eveneens veel beweegt, is rondcirkelen een efficiënte aanpak.

Door de maatregelen tegen corona zitten veel mensen de komende weken thuis. Lees in de ‘Blijf in uw kot-gids’ allerlei tips hoe je deze periode heelhuids doorstaat.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234