Woensdag 08/02/2023

de ultieme zomergids

Cultuurminnaars mogen weer ademhalen: 10 intrigerende expo’s

La Piscine, Roubaix. Beeld RV
La Piscine, Roubaix.Beeld RV

Van fotograaf Tim Walker over kunstenares Kati Heck tot cartoonist Lectrr. Er is de komende maanden volop te genieten voor de cultuurminnaar, en vaak in de mooiste settings.

MICHAËL DE MOORTine Zwaenepoel en Lene Kemps

ARCHITECTUUR UIT HET INTERBELLUM

Wij zijn geen fans van de zwemsport, maar voor een bezoek aan La Piscine in het Franse Roubaix zijn we altijd te vinden. Het voormalige art-decozwembad is sinds het begin van dit millennium een museum waar schilderkunst en keramiek de boventoon vormen, maar je vindt er net zo goed prachtige historische gewaden. Zelfs de douches en kleedkamers zijn in minikabinetten getransformeerd.

En als je toch in de buurt bent, kunnen we een bezoek aan Villa Cavrois van harte aanraden. Het imposante huis is een van de meesterwerken van architect Robert Mallet-Stevens, een van de grote namen van het Franse modernisme. In het prachtig gerestaureerde interieur kan je deze zomer het werk bewonderen van het Belgische designduo Muller Van Severen.

Villa Cavrois, Croix. Beeld RV
Villa Cavrois, Croix.Beeld RV

KUNST EN NATUUR AAN DE LEIE

Alweer aan zijn zevende editie toe: de Biënnale van de Schilderkunst in de Leiestreek. Het Museum Dhondt-Dhaenens, het Roger Raveel Museum en het Museum van Deinze en de Leiestreek slaan de handen in elkaar om vanaf 26 juli ­schilders uit binnen- en buitenland op een voetstuk te plaatsen.

Bendt Eyckermans, 'Fix', 2016. Beeld RV
Bendt Eyckermans, 'Fix', 2016.Beeld RV

Thema deze keer is ‘Binnenskamers’: zowel de woon­kamer, het atelier als de innerlijke ruimte van de verbeelding komt aan bod. Er zal onder meer werk te zien zijn van historische kunstenaars als Emile Claus en Jean Brusselmans, maar ook ­van hedendaags schoon volk als Luc Tuymans en Chantal Akerman.

De expo wil ook de aandacht ­vestigen op het prachtige landschap van de streek. Combineer een bezoek aan een van de musea dus gerust met een fiets- of wandeltochtje in dit zeer inspirerende stukje Vlaanderen.

Marlene Dumas. Beeld RV
Marlene Dumas.Beeld RV

MARLENE DUMAS BIJ ZENO X

Je moet het maar doen, een carrière als schilder beginnen op het moment dat de schilderkunst door zij die beweren iets van kunst te kennen op sterven na dood wordt verklaard. Marlene Dumas deed het toch en kijk: de in Amsterdam woon­achtige Zuid-Afrikaanse behoort inmiddels tot de artistieke wereldtop.

Om haar 25-jarige samenwerking met de Antwerpse Zeno X Gallery te vieren is er nu Double Takes, een expo die in twee delen uiteenvalt. Een deel van de werken is gebaseerd op de schrijfsels van Baudelaire, de rest zijn portretten van mensen uit de omgeving van Dumas zelf en van enkele ­iconen uit de kunstgeschiedenis – onder meer de befaamde buste van Nefertiti passeert de revue. Samen met de expo verschijnt er een lijvig boek dat een kwarteeuw samenwerking met Zeno X prachtig euh… in de verf zet.

Marlene Dumas / Zeno X Gallery – 25 Years of Collaboration, uitgeverij Kannibaal, 45 euro. De expo loopt nog tot 25 juli en heropent van 2 september tot 10 oktober

Kati Heck. Beeld Carmen De Vos
Kati Heck.Beeld Carmen De Vos

KATI HECK SOLO IN DEN HAAG

Een groots moment voor kunstenares Kati Heck: begin deze maand opende haar eerste solotentoonstelling in Nederland. Het Museum voor Actuele Kunst GEM in Den Haag toont onder de ­noemer Hauruck d’Orange meer dan twintig nieuwe en recente werken. Hauruck betekent zoveel als ‘komaan’, Orange refereert naar de nationale kleur van het land waar de expo plaatsvindt.

Zoals steeds knipogen Hecks kleurrijke, figuratieve werken vrolijk naar de kunstgeschiedenis, al vormen ook literatuur en folklore een inspiratiebron. Eveneens te zien: haar video Der springende Punkt case II:O, een vrolijke ode aan het detectivegenre. De catalogus Hauruck (Kannibaal) kost 55 euro. Nog tot 8 november.

Zwart Huis. Beeld Jeroen Verrecht
Zwart Huis.Beeld Jeroen Verrecht

ZWART HUIS ONTVANGT MANIERA

Als er één woning in Knokke de moeite waard is om te ­bezoeken, dan is het wel het modernistisch Zwart Huis van ­architect Huib Hoste. Deze zomer heeft u er een reden bij om daarheen te gaan, want de Brusselse Maniera-galerie pakt er uit met een collectiepresentatie die er wezen mag.

Te zien zijn meubels en interieurstukken van fijn volk als de Brusselse ­OFFICE-architecten, Pieter Vermeersch, Juliaan Lampens en Bernard Dubois & Isaac Reina. Het is de allereerste keer dat een overzicht wordt getoond van alle gerealiseerde, vaak ­bijzonder eigenzinnige reeksen.

Margaret Lansink, 'Tender'. Beeld RV
Margaret Lansink, 'Tender'.Beeld RV

VERDIEP JE IN WABI SABI

Wabi sabi letterlijk vertalen is lastig, maar het betekent zoveel als ‘de schoonheid van het onvolmaakte en vergankelijke’. U kunt zich daar weinig bij voorstellen? De Antwerpse Ibasho galerie toont aan de hand van foto’s van Japanse en Europese kunstenaars wat het precies inhoudt.

En omdat wabi sabi nauw verbonden is met de traditionele theeceremonie, toont de galerie ook werk van Japanse keramische kunstenaars, die niet alleen thee­kommen, maar ook fraaie vazen maakten. Nog tot 30 augustus in Antwerpen.

Tilda Swinton door Tim Walker. Beeld Tim Walker Studio
Tilda Swinton door Tim Walker.Beeld Tim Walker Studio

‘WONDERFUL THINGS’ VAN TIM WALKER

Uitpakken met een dergelijke titel schept hoge verwachtingen, maar is in het geval van Tim Walker niet overdreven. De wereldberoemde Britse mode­fotograaf werkte voor magazines als Vogue en i-D en zijn spraakmakende portretten van onder anderen Tilda Swinton , Grace Jones en Alexander McQueen zitten vast in het collectieve geheugen.

Na de openingstentoonstelling in het Londense Victoria and Albert Museum vorig jaar, maakt de rondreizende expo eind augustus een ­eerste tussenstop in C-Mine in Genk. Wonderful Things verzamelt 150 ­highlights uit Walkers 25-jarige carrière in een al even indrukwekkende ­scenografie. In het spoor van de expo is er ook een uitgebreid programma met rondleidingen, lezingen, films en events. Wees de stormloop voor en bestel vandaag nog je tickets: 15 euro voor volwassenen, kinderen tot 12 jaar gratis. Vanaf 22 augustus in Genk.

Scène uit 'The Broken Circle Breakdown' (2012). Beeld
Scène uit 'The Broken Circle Breakdown' (2012).

VLAAMSE FILMKLASSIEKERS

Dat het Oostendse Filmfestival uitgesteld is tot januari 2021 is jammer, maar het ­alternatief mag er zeker ­wezen. De expo Het wonder is geschied in Fort ­Napoleon zet vanaf 11 juli Vlaamse films van de ­afgelopen twintig jaar in de schijnwerpers aan de hand van posters en artefacten.

Tien grafische kunstenaars geven bovendien hun interpretatie van evenveel Vlaamse klassiekers. Zo ging Lectrr aan de slag met The Broken Circle Breakdown. Lectrr: “Ik heb voor een tragische film ­gekozen om het mezelf zo moeilijk ­mogelijk te maken. Ik kon er langer dan ­gewoonlijk over ­nadenken, maar net dat maakte het ­moeilijker dan mijn andere werk, dat veel sneller af moet zijn. Of ik zelf heb gehuild met de film? Zeker. We worden ­overspoeld met happy endings, maar in het echte leven gaat dat niet altijd zo. Net dat maakt de film zo mooi.” Van 11 juli tot 11 oktober in Oostende.

De nieuwe vleugel van Z33 in Hasselt. Beeld © Olmo Peeters
De nieuwe vleugel van Z33 in Hasselt.Beeld © Olmo Peeters

DRIE EXPO’S IN HASSELT

Z33,het Hasseltse Huis voor Actuele Kunst, design en ­architectuur, heeft er een nieuwe vleugel bij. En wát voor een: het gebouw werd ontworpen door de internationaal gerenommeerde Italiaanse architecte Francesca Torzo.

Deze zomer zijn er maar liefst drie interessante expo’s te bewonderen. The Time of Work laat hedendaagse kunstenaars in dialoog treden met het nieuwe museum, The Work of Time toont hoe artiesten naar tijd kijken. Birds of a Feather ten slotte bundelt het werk van zeven recent afgestudeerde kunstenaars.

Bompas and Par Studio, 'Harrods Jelly '. Beeld RV
Bompas and Par Studio, 'Harrods Jelly '.Beeld RV

KUNST IN EEN OUDE STEENKOOLMIJN

Le Grand-Hornu is veel. Een prachtige plaats om te wandelen, de thuishaven van restaurant Rizom, Unesco ­Werelderfgoed, toonbeeld van industriële architectuur en de ­locatie van Mac’s (Museum voor Hedendaagse Kunsten) en Cid (Centrum voor Innovatie en ­Design).

De oude steenkoolmijn ­ontvangt jaarlijks meer dan 75.000 ­bezoekers. Nu loopt in het Cid de expo Serial Eater, een ludieke, ­futuristische kijk op voedsel.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234