Videogesprekken
Checklist: dit kunt u best wél en niet doen tijdens de videomeeting
De meeste vergaderingen zullen voorlopig nog wel even via het beeldscherm verlopen. Hoe kom je daarbij zo goed mogelijk over, zowel qua uiterlijk als qua presentatie? Een checklist.
En zo gleden we geruisloos week 8 van de coronaquarantaine in, en dus ook van het eindeloos vergaderen en kletsen via laptop of smartphone. Dat is niet ideaal, maar zolang we gedwongen deels of voltijds vanuit huis moeten werken – en zoals het er nu naar uitziet duurt dat nog máánden – zit er weinig anders op. En kunnen we maar beter ons best doen om dat videovergaderen zo aangenaam mogelijk te maken. En onszelf zo professioneel en bezienswaardig mogelijk te presenteren. Want laten we wel wezen: oma Lang zal ze leven horen zingen terwijl slechts haar watergolf en de plafonnière in beeld zijn is aandoenlijk, maar bij een zakelijke meeting is het ronduit knullig om elkaar in de neusgaten of het decolleté te kijken, of afgeleid te worden door witte vlekken, donkere schimmen of krakende chipszakken.
Gelukkig zijn er mensen met Verstand van Zaken die weten hoe het wel moet. De Amerikaanse modeontwerper en regisseur Tom Ford bijvoorbeeld, die aan Maureen Dowd van The New York Times kort maar bondig uit de doeken deed hoe ze zich het best kon voorbereiden op een video-interview waar ze huizenhoog tegen opzag. Zijn adviezen: zet de laptop op een stapel boeken en zorg dat de camera op kruinhoogte staat, zet een lamp achter je laptop, leg buiten beeld een wit vel op tafel en tot slot, zo adviseerde Ford, om glimmen te voorkomen: ‘Lots of powder, et voilà!’
Ford, een man van smaak en stijl, heeft natuurlijk gelijk. Maar zijn advies is een beetje kort door de bocht. Dat kan uitgebreider, duidelijker én Nederlandser. Vandaar dat uw stijlredacteur te rade is gegaan bij twee deskundigen uit eigen land: visagist en internationaal vermaard youtuber Celine Bernaerts en etiquettedocent Jan Jaap van Weering, die antwoord geven op de vraag: hoe kom ik zo goed mogelijk over op video, zowel qua uiterlijk als qua presentatie? Een checklist.
Licht
Niet doen: Met de rug naar het raam of een andere lichtbron gaan zitten, want dan zien collega’s alleen een silhouet en is niet te onderscheiden of u praat, wakker bent of überhaupt ademt. In het geval van een scherpe camera oogt u als een mysterieuze Sandeman, bij blurry beeld als een Grobbebol. Ook niet doen: in strijklicht gaan zitten, of in een slagschaduw. Een toet met donkere vlekken op onflatteuze plekken doet vermoeid ogen, of angstaanjagend – denk Jack Nicholson in The Shining.
Wel doen: Frontaal, of als het niet anders kan in een hoek van niet meer dan 45 graden in het licht gaan zitten, liefst voor een raam. Te fel zonlicht kan verzacht met een dun gordijn of lamellen om te voorkomen dat de andere vergaderaars denken dat u ziek bent, of, erger nog: flets van nature. ‘Het gezicht zo frontaal mogelijk naar de lichtbron richten zorgt voor een zo gelijkmatig mogelijke verlichting en daardoor een egale huid’, zegt ook make-upartiest Celine Bernaerts, die in haar video’s keer op keer toont hoe ze van bleke Bet met vlekjes en kringen transformeert in een smetteloze schoonheid.
Hebt u een raamloze werkkamer of videovergadert u vanuit de meterkast? Zet een lamp achter de laptop die het hele gezicht verlicht. De ijdele gadgetfreak danwel gadgetgekke ijdeltuit kan investeren in een professionele lichtset zoals de Lume Cube Air Video Conferencing Kit. “Maar met een gewone bureaulamp gaat het ook prima”, zegt Bernaerts. “Zorg ervoor dat de lamp ietsje hoger staat dan het gezicht en met een hoek van zo’n 45 graden naar beneden schijnt. Op die manier valt het licht in alle schaduwpunten en worden wallen, kringen en groeven ingevuld en dus minder prominent. Zelfs wie slecht geslapen heeft voorkomt zo dat hij oogt als een zombie.”
De gezichtsverzorging
Niet doen: Denken dat onverzorgd hetzelfde is als naturel, en dat in coronatijd alles geoorloofd is. Wie zich normaal gesproken scheert, opmaakt of opsmukt voor zijn werk doet dat nu gewoon ook, al was het maar omdat een onuitgeslapen blotebillengezicht met warrig haar op een scherm nog veel onuitgeslapener oogt, zeker als het hoofd in kwestie te dicht bij de camera zit (zie: Hoek en afstand). Met een warrig weekdier spart het toch wat minder prettig dan met een wakkere draufgänger met getemd haar.
Wel doen: Eerst in de spiegel kijken. Haar minstens kammen, tanden checken op etensresten en een paar potjes opentrekken – met beleid. “Real-life make-up en camera-make-up zijn twee verschillende dingen”, zegt Bernaerts. “Waak ervoor om te veel make-up op te doen, in helder licht kan dat hard reflecteren en nogal heftig overkomen. Houd de huid rustig met eventueel een getinte dagcrème, een paar likjes concealer om vlekjes weg te werken en wat blush om vaak voorkomende videobleekheid te voorkomen. Kam tot slot (wat gel in) de wenkbrauwen, dat oogt wel zo verzorgd.”
“Wat voor zowel mannen als vrouwen geldt: glimmende plekken kunnen op het scherm veranderen in overbelichte vlekken”, zegt Bernaerts. “Gebruik wat blotting paper om overtollig talg van de T-zone af te deppen, en/of gebruik een kleurloos gezichtspoeder. Ik kan van harte No-Colour Powder van RCMA aanbevelen, te koop bij beautybay.com. Een gigantische pot voor 14 euro die binnen een dag of drie wordt thuisbezorgd.”
Hoek & afstand
Niet doen: De iPhone laag in de hand houden of de laptop gewoon op tafel zetten en het bovenste deel ver naar achteren klappen: op die manier krijgen onderkin(nen), neushaar, scherpe hoektanden én het plafond de hoofdrol. Nog niet overtuigd? Bedenk dan dat het precies die hoek is die Frankenstein-regisseur James Whale in 1931 koos om het monster zo dreigend mogelijk neer te zetten.
Wel doen: De laptop op een stapel boeken, dozen of koektrommels neerzetten, zodat de camera zich op ooghoogte (of volgens Tom Ford: iets daarboven) bevindt. “Sowieso beter voor de houding”, zegt Bernaerts. “Een scherm dat rechtop staat, in een hoek van 90 graden, zorgt voor de aantrekkelijkste hoek.” Wie klaar is met naar beneden donderende tablets of smartphones kan investeren in een driepootstandaard. Tip van Celine Bernaerts: een heel betaalbaar en makkelijk inklapbaar statiefje van Rollei waarin je je telefoon kunt vastklikken en je de ultieme hoek kunt bepalen.
Wat de afstand tot de camera betreft: liggend (landscape) met het lichaam van hoofd tot en met schouders in het kader geeft het rustigste beeld. Verder af zitten zorgt voor minder duidelijke non-verbale communicatie, dichterbij voor te veel informatie over diepte van de poriën of overtollige gezichtsbeharing. Wie vanwege audio-problemen voortdurend zo close in beeld is als een nieuwsgierig zwijn dat snuffelt aan een wildcamera – een reusachtig onflatteuze hoek – kan beter investeren in een goede headset en microfoon.
Achtergrond
Niet doen: Drogende was, vuile vaat, zieltogende kamerplanten, kakkende huisdieren, lege pizzadozen of half aangeklede huisgenoten in beeld brengen. Hoe fijn ook voor andermans innerlijke voyeurist: het leidt af van het gesprek en geeft collega’s meer informatie over de thuissituatie dan verstandig of handig is.
Wel doen: “Zorg voor een rustige omgeving”, zegt etiquettedocent Jan Jaap van Weering. “Geef huisgenoten instructies en doe de deur op slot – dat voorkomt taferelen als dat van de BBC-vader die viraal ging.” Houd ook de achtergrond rustig en neutraal. “Pas met WhatsApp- en Facetime-gesprekken wel op voor een witte achtergrond”, waarschuwt Celine Bernaerts. “Dat zorgt voor rare, blauwige vlekken in het gezicht. Beter is een wat donkerder achtergrond of wat meer afstand van de muur.”
Een boekenkast dan? Dat kán heel erudiet staan, maar zou ook kunnen verklappen dat iemand hartstochtelijk Suske en Wiskes of boeken van Rien Poortvliet verzamelt. Niets mis mee, maar die informatie moet iemand wel wíllen delen. Van Weering vindt boekenkasten te onrustig en afleidend. “Het veiligst is een neutrale muur met een nette prent of schilderij. Stem af met wie je belt of je al dan niet je huilende zigeunermeisje in beeld wilt brengen. Authenticiteit uitstralen is prima, maar als je iemand amper kent, kan terughoudendheid geen kwaad.”
Kleding
Niet doen: Tops met blote schouders of strapless boob tubes dragen, dan kan de drager helemaal bloot lijken. Drukke strepen, ruitjes en wybertjes kunnen gaan dansen op beeld. Hel wit en diepzwart kunnen respectievelijk overstralen of zompig ogen.
Wel doen: Frisse, effen kleuren zorgen voor attentiewaarde en een gezonde teint. Horloges, oorbellen en andere sieraden geven een gekleed en verzorgd effect, ook al is de rest van de bovenkleding eenvoudig en de onderkant een totaal afgebladderde joggingbroek.
Houding & fatsoen
Niet doen: De hele tijd naar uzelf kijken om te checken of uw haar nog goed zit. Het eigen venstertje verbergen is dan beter, al zou u kunnen vergeten dat u in beeld blijft en gedachteloos gaan neuspeuteren pal voor de webcam. Andere no-go: onderuitgezakt zitten. “Tenzij er een fysieke beperking is die dat veroorzaakt, natuurlijk”, zegt Van Weering. “Naar het toilet gaan liever van tevoren doen, weglopen tijdens een vergadering is niet netjes.” Tv kijken, appen of mailen natuurlijk ook niet. En eten? Van Weering: “Tja, als het gemakkelijk genoeg voelt om voor het oog van collega’s een sandwich weg te werken met de microfoon aan, kán dat heel authentiek zijn, maar ik houd het op een glas water.”
Wel doen: Rechtop zitten achter een tafel, bij de les blijven, goed luisteren. Van tevoren gezichtssituatie, kapsel, achtergrond en kleding checken met de preview, met Photo Booth, met de smartphone in selfiestand of desnoods een ouderwetse spiegel.
Groeten en uitzwaaien
Niet doen: Later dan afgesproken binnen komen vallen in een meeting. Dat zorgt voor ongemakkelijke “wie gaat de stilte verbreken en hoe?”-situaties zolang nog niet iedereen present is. En ’m zonder iets te zeggen of doen peren, da’s natuurlijk ook niet netjes.
Wel doen: “Heb respect voor de klok”, zegt Van Weering, “en check van tevoren hoe u erbij zit. Zit ruim op tijd klaar en bel op tijd in. Zwaaien?” (Van Weering gruwt hoorbaar aan de telefoon) “Zwaaien is leuk op de fiets! Ik pleit voor de Soendanese groet of wai: handpalmen op harthoogte tegen elkaar en een klein knikje geven. Doet het ook prima op camera.”
Maak er geen echoput van
Al zit u er nog zo goedgepoederd bij achter de koektrommels en de bureaulamp, elke conversatie zal de mist in gaan als de techniek niet in orde is of de wifiverbinding hapert. Fiks dat dus eerst, of laat dat fiksen. En, het kan niet vaak genoeg gezegd: zet de microfoon op mute als u niet aan het woord bent, dat voorkomt echoën van andere sprekers en houdt onverkwikkelijke geluiden (draaiende centrifuges, ruftende huisgenoten) buiten de vergadering.