Woensdag 07/06/2023

NieuwsGezondheid

Canada scherpt zijn alcoholrichtlijn fors aan: niet langer twee drankjes per dag, maar twee per week

null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Dat frequent alcoholgebruik de gezondheid schaadt is genoegzaam bekend. Drink dus hooguit twee drankjes per week, maar liever helemaal geen, zo luidt alvast een nieuwe Canadese alcoholrichtlijn, die daarmee een van de strengste is in de westerse wereld.

Joram Bolle

Eén of twee drankjes per week geeft een klein risico op gezondheidsproblemen, stelt de Canadese overheid in haar aangepaste richtlijn, waarin tevens wordt geadviseerd om alcoholverpakkingen van waarschuwingen te voorzien.

De vorige aanpassing van de alcoholrichtlijn van Health Canada, de overheidsinstantie voor de volksgezondheid, stamt uit 2011. Toen luidde het advies voor vrouwen om hooguit twee drankjes per dag te drinken, en maximaal tien per week. Voor mannen was dat hoogstens drie drankjes per dag en maximaal vijftien per week. De nieuwe richtlijn is dus een forse aanscherping.

Het Canadian Centre on Substance Abuse and Addiction noemt voortschrijdend inzicht de reden voor de aanpassing van de richtlijn uit 2011. Ruim twintig wetenschappers doken twee jaar lang de boeken in om de laatste stand van zaken rond de schadelijkheid van alcohol te bestuderen. Uit zesduizend onderzoeken destilleerden zij de aanbevelingen die ze vastlegden in hun eindrapport Canada’s Guidance on Alcohol and Health. Een van hun conclusies is dat er een sterker verband blijkt te zijn tussen alcoholgebruik en bepaalde vormen van kanker.

Elk jaar sterven in Canada naar schatting 18.000 mensen door alcoholgebruik, van wie 7.000 aan een alcoholgerelateerde vorm van kanker. De helft van deze mensen had zich aan de richtlijnen gehouden die sinds 2011 golden.

Een acceptabel risico is volgens het rapport dat alcoholgebruik per 1.000 mensenlevens tot 17,5 verloren levensjaren leidt. Dat is het geval als iedereen maximaal twee drankjes per week drinkt. Met de kennis van nu leiden de richtlijnen uit 2011 tot veel meer verloren levensjaren: bij mannen 757 jaren per 1.000 mensenlevens en bij vrouwen – onder meer omdat de richtlijn voor hen strenger is – 336 jaren per 1.000 mensenlevens.

Geen onderscheid meer

In de nieuwe richtlijn wordt geen onderscheid meer gemaakt tussen mannen en vrouwen. Bij kleine hoeveelheden alcohol ligt het risico op gezondheidsproblemen voor beide seksen vrijwel gelijk. Bij grotere hoeveelheden alcohol nemen de risico’s voor vrouwen sneller toe dan voor mannen. Toch geldt voor iedereen dezelfde richtlijn.

Daarin wordt niet meer gesproken van een harde consumptielimiet, maar van een ‘spectrum’. Geen alcohol betekent geen risico. Eén of twee drankjes per week betekent een laag risico. Met drie tot zes drankjes per week loop je een gematigd risico, en dat wordt steeds groter naarmate je meer drinkt.

De opstellers van de Canadese richtlijn roepen bovendien op om alcohol net als sigaretten te voorzien van waarschuwingslabels. Daar zou op moeten staan hoeveel standaardeenheden alcohol een verpakking bevat, wat de richtlijnen zijn en welk risico je loopt als je te veel drinkt.

41 procent van de Canadezen boven de 15 jaar heeft zo’n label niet nodig. Zij drinken geen alcohol of maximaal twee drankjes per week. 17 procent drinkt drie tot zes drankjes per week, en 40 procent meer dan zes.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234