Woensdag 05/10/2022

AchtergrondBurn-out

Burn-out vermijden? Op deze manier rust je écht uit op vakantie

null Beeld Nanna de Jong / VRIJDAG!
Beeld Nanna de Jong / VRIJDAG!

Zon, zee en voortdurend zoemende telefoons. De komende weken vertrekken heel wat mensen op vakantie, maar moderne communicatiemiddelen maken het moeilijk tijdens de zomermaanden weg te blijven van de besognes op de werkvloer. Hoe herstellen we de balans tussen werk en privé op onze vakantiebestemming?

Paul Notelteirs

De gemiddelde Vlaming heeft er een behoorlijk stresserend jaar op zitten. Het coronavirus zorgde voor sociale isolatie, legde vrijetijdsactiviteiten aan banden en zorgde met het verplichte telewerkbeleid voor een behoorlijk moeilijke balans tussen werk en privé. Nu de vakantie voor de deur staat, vrezen experts dat mensen ook tijdens hun verlofperiodes hinder zullen ondervinden van die vervaagde grenzen.

“Het zou erg problematisch zijn als de coronacrisis er ook op vakantie voor zorgt dat mensen meer werkuren presteren. Het is immers ongelooflijk belangrijk om je tijdens een vakantie volledig los te koppelen van de werksfeer”, zegt professor hr-management Ralf Caers (KU Leuven). “Mentale en fysieke hygiëne zijn even belangrijk. Net zoals je je tanden poetst om rotte kiezen te voorkomen, zijn vakantieperiodes noodzakelijk om er psychisch niet onderdoor te gaan. Als je je tijdens zulke rustmomenten toch met zakelijke problemen bezighoudt, stijgt het risico dat je vroeg of laat een burn-out krijgt.”

Mails beantwoorden

Tim Christiaens, oprichter van Time Management Company, gelooft ook dat verlofperiodes cruciaal zijn om de psychische gezondheid van werknemers te vrijwaren. Toch denkt hij niet dat iedereen er baat bij heeft om zich op vakantie volledig van zijn of haar professionele verantwoordelijkheden af te sluiten: “Sommige mensen hebben net meer stress als ze niet op de hoogte zijn van de situatie op kantoor. Voor hen kan het rust brengen om een half uurtje per dag mails van collega’s te beantwoorden.”

Beide experts zijn het er wel over eens dat het belangrijk is om voor de start van een vakantie duidelijke afspraken te maken met collega’s en bazen. Uit onderzoek van Caers blijkt namelijk dat werknemers in die periode extra veel hooi op hun vork nemen en daardoor net met meer stress kampen. “Geef daarom duidelijk aan wie welke taken precies moet overnemen en in welke mate je tijdens de verlofperiode bereikbaar bent”, zegt Christiaens. Daarnaast gelooft hij dat het nuttig kan zijn om een lijstje te maken met zaken die zowel privé als professioneel afgehandeld moeten worden voor de vakantie kan beginnen. “Het kan ook helpen om het traditionele out of office-bericht een dag vroeger in te stellen. Zo heb je meer tijd om je laatste taken ongehinderd af te werken.”

Temper verwachtingen

Caers gelooft eveneens in het belang van een duidelijk afwezigheidsbericht: “Als je in de kop van je mail al aangeeft wanneer je niet beschikbaar bent, weten professionele relaties beter waar ze aan toe zijn. Daarnaast kan het helpen om te vermelden dat e-mails tijdens je vrije periode niet bewaard of gelezen worden. Zo temper je de verwachtingen en kan je meer van je rust genieten.”

Bij aankomst op de vakantiebestemming wacht de zwaarste beproeving. Vaak verdwijnen de goede intenties om volledig te ontspannen zodra de werktelefoon een eerste keer overgaat. Internetgoeroes raden weleens aan dat mensen daarom best hun gsm en computer thuislaten wanneer ze op vakantie vertrekken, maar daar gelooft Caers niet in: “Als er iets ernstigs met een familielid gebeurt terwijl je in het buitenland bent, wil je toch bereikbaar zijn? Met zo’n aanpak straf je jezelf zonder reden.”

In plaats daarvan raadt de professor aan om het wachtwoord van de professionele mailbox te veranderen: “Kies voor een ingewikkelde code, schrijf die op een briefje en laat dat vervolgens thuis. Op die manier is het onmogelijk om nog in de verleiding te komen om te werken.”

Achterstallig werk

Wanneer vakantiegangers weer thuiskomen, dreigen ze zich vol overgave in hun achterstallige werk te storten. In een studie toonde Caers aan dat die vastberadenheid ervoor zorgt dat het deugddoende effect van de verlofperiode vaak al na drie weken verdwijnt. Christiaens vindt het daarom belangrijk dat mensen aan hun mentale gezondheid denken wanneer ze weer aan de slag gaan: “Overleg meteen na je terugkeer met collega’s over hoe de situatie op de werkvloer tijdens je afwezigheid evolueerde.”

Caers wijst erop dat het helpt om mails niet in chronologische volgorde te beantwoorden: “Tijdens de verlofperiode evolueren problemen voortdurend. Daardoor is het mogelijk dat berichten die vroeg verstuurd werden niet meer relevant zijn wanneer je er na je terugkeer uit vakantie op wil antwoorden.”

Grote projecten

Een laatste tip die Caers aan vakantiegangers meegeeft, is om zich eerst op grote projecten toe te leggen wanneer ze de professionele draad weer oppikken. “Werk bijvoorbeeld eerst aan belangrijke rapporten en beantwoord pas in de late namiddag mails. In die periode zijn we ook creatiever, waardoor het interessanter is die kleinere en sociaal gerelateerde taken pas dan in te plannen.”

Caers is ervan overtuigd dat zijn adviezen ervoor zullen zorgen dat mensen meer uit hun verlofperiode kunnen halen, maar Christiaens is wat cynischer: “Zelfs met de beste tips om professionele druk thuis te laten, is iedere vakantie te snel voorbij.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234