Donderdag 03/12/2020

Bijzondere Bijstand

Brie met pickleschips zal nooit in een Pascale-Naessens­boek staan, maar mag de mensheid niet onthouden worden

Beeld Sven Franzen

Katrin Swartenbroux helpt een lezer met een issue.

Lezersvraag van de week: Na zo veel maanden niet of amper op restaurant te kunnen, ben ik het koken beu. Ik heb ook niet het budget vaak af te halen. Hoe vind ik de motivatie en inspiratie om minstens zes keer per week achter de potten te staan?  Lien, Edegem

Beste Lien,

Je bent in goed gezelschap. In haar edito van vorige week getuigde de chef van dit ­magazine – waarin nochtans wekelijks prachtige foto’s van maaltijden staan – hoe haar verzameling kookboeken doorgaans meer stof dan vetvlekken vergaart. Met mij is het niet beter gesteld. Ik zal nooit een halve dag opofferen om op zoek te gaan naar ­ingrediënten die ‘echt wel de básis’ zijn om uiteindelijk mijn lief een pastaatje met een saus van bloed, zweet, tranen en zéér specifiek gesauteerde zwammen voor te schotelen dat hij in drie happen ­wegsteekt terwijl zijn blik op zijn scherm gericht blijft.

Schrijven dat ik niet echt iets met koken heb, is een understatement. Voor dit hele virusdingetje ontbeet ik met een granenreep, bestond mijn lunch uit liters latte in mijn favoriete koffiebar-slash-co­workingspace en konden rode wijn en een portie gemengd op café tellen als de (meer dan) benodigde calorieën voor mijn avondmaal. Nu mijn leefwereld zich beperkt tot mijn eigen woonst heb ik in mijn opruimwoede een perfect bruikbare pannenset blootgelegd die dateert uit de periode waarin ik optimistisch uit huis trok om voor mezelf te ‘zorgen’. Elke dag is een avontuur, en zo probeer ik mijn culinaire uitspattingen nu ook te zien.

Afhankelijk van mijn mentale gezondheid eet ik een ­uitgebreide veganistische curry aan de eettafel of een braadkip in bad. Ik haal inspiratie bij mijn moeder door minestrone op het vuur te laten sudderen en bij mijn baarmoeder door te kijken of er een limiet bestaat op het aantal eieren dat een mens kan huisvesten. Ik heb ontdekt dat het perfecte zachtgekookte eitje niet gekookt, maar gestoomd moet, en dat soms de ­simpelste gerechten het meeste voldoening geven. Zo vertrouwde een getalenteerde jonge schrijver me toe dat zijn ‘go-to gerecht’ geraspte kaas over een kommetje micro­waverijst is, een bewijs van zijn verbeeldingskracht en zijn strenge hand die weet dat alles wat overbodig is perfect geschrapt kan.

Experimenteer en combineer de ingrediënten die je lekker vindt. Zachte brie met geribbelde pickleschips zal nooit in een Pascale-Naessens­boek staan, maar mag de mensheid niet onthouden worden. Ga voor de geneugten van aromatherapie en eet sinaasappelen onder de douche, cinnamon rolls onder je ­donsdeken en rijstwafels in de auto. Laat geen salami­boeren achter je mondmasker. Maak je favoriete afhaal­gerechten zelf, zoals broccoli in sesam­saus, want blijkbaar is er iets loos met sesamproducten en het is weleens gunstig om je om een ándere ziekte zorgen te maken.

Zie ook: ongewassen appels of komkommers. Luister naar artsen en kijk naar de Dr. Oetker stamp of approval. Bedel om restjes bij vrienden. Ga in de gang staan, raad welke dingen je buren in de pan gooien en probeer het na te bootsen. Lach tot je buikpijn hebt. Eet uit het vuistje, recht uit de verpakking of van je mooiste servies. Ontbijt met alcohol en diner met cornflakes en voed bovenal je ziel. Of lees gewoon dagelijks wat Facebook-commentaren onder nieuwsartikels en heb nooit meer honger. 

Gekwelde lezer, blijf niet langer met dat probleem zitten en mail naar katrin.swartenbroux@demorgen.be

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234