Donderdag 02/02/2023

De ultieme zomergids

Boswandeling, vakantie op een boot, of liever een boomhut bouwen? 12 tips voor natuurfans en rustzoekers

Binnenwater in Deinze. Beeld Holger Leue
Binnenwater in Deinze.Beeld Holger Leue

Ook wie nood heeft aan wat natuur en rust – of zo weinig mogelijk mensen wil tegenkomen – kan perfect in België blijven.

MICHAËL DE MOORTine Zwaenepoel en Caroline Henderickx

BOOTJE HUREN, WEEKJE VAREN

Is je huurboot minder dan 15 meter lang en vaart hij trager dan 20 kilometer per uur? Dan kan je zonder vaarbewijs cruisen op de Belgische, Franse en Nederlandse ­binnenwateren. Aan een gemiddelde snelheid van 10 kilometer per uur kan je geen grote brokken maken, dus je hoeft er haast niets voor te kunnen. Vraag de ­verhuurder om een snelcursus voor vertrek, zodat je met enige elegantie door de eerste sluizen kan navigeren. Een notie van scheepvaartetiquette is zeker ook mooi meegenomen.

Met tussenstops in Brugge, Gent of Antwerpen stil je ineens ook gastronomische, culturele en andere hongertjes. De ene route vergt meer ervaring dan de andere, maar zelfs een beginnende stuurman/vrouw kan zonder averij de lus Nieuwpoort - Brugge - Gent - Deinze varen (ca. 1 week). Mag het iets langer duren, dan behoort een 12-daagse cruise doorheen de Westhoek en Noord-Frankrijk tot de mogelijkheden. Vlaanderen beschikt met bijna 1.000 kilometer aan bevaarbare kanalen en rivieren over een van de dichtste vaarnetwerken van Europa. Vergeet je matrozenpak, fiets en bbq-stel niet.

Richtprijs: een kleine boot (4 à 5 personen) huur je vanaf ca. 2.300 euro per week bij BBoat of Le Boat.

TUUR NAAR DE NATUUR IN TERVUREN

De Koninklijke wandeling in het Arboretum van Tervuren en het Kapucijnenbos leidt je langs 700 boomsoorten uit zowat alle landen van het noordelijk halfrond. De aanleg van dit uniek stukje natuur begon in 1902 en sindsdien is het er alleen maar mooier en indrukwekkender op geworden. De oppervlakte van het arboretum bedraagt ongeveer 100 hectare, de hoogte van de bomen ­varieert tussen de 80 en liefst 115 meter. Er zijn verschillende parcours mogelijk die telkens naar flora van andere landen leiden. Gezond, ontspannend én leerrijk.

HELP DE VLINDER EEN HANDJE

Vlinders in ons land hebben het moeilijk. Hun populatie is met 80 procent gedaald sinds 1890 en tientallen soorten zijn uitgestorven. Dus willen we de vlinder graag in de bloemetjes zetten. Doe het beestje een lol en voorzie je tuin van bloeiende nectarplanten. Of laat – als je niet graag tuiniert – op zijn minst de brandnetels staan, want ook daar zijn vlinders in de lente verzot op (hoewel ze dan technisch gezien nog rupsen zijn). In het voorjaar spot je met wat geluk een dagpauwoog of citroenvlinder, maar zelfs in juni zijn de meeste soorten nog een eitje, rups of pop. Van juli tot half september barst het vlinderseizoen dan eindelijk los.

De vlinders een handje helpen? Bestel bij de Nederlandse Vlinderstichting een pakketje eitjes en kweek ze in een paar weken tijd op tot rups en vlinder. Of plaats een (nacht)vlinderval en verbaas je over wat er allemaal rondvliegt. Laat wel meteen vrij en deel je vangst op waarnemingen.be.

null Beeld Frederik Beyens
Beeld Frederik Beyens

LEG EENS EEN MICROTUIN AAN

Tuinieren zonder tuin en in het midden van de stad. Onmogelijk, denkt u? Toch niet. Met de actie #BreekUIT daagt Ecohuis Antwerpen alle ­stads­bewoners uit om zoveel mogelijk tegel- en geveltuintjes aan te leggen. Minder grijs voor meer groen, een initiatief dat we alleen maar kunnen toejuichen. Maak van 2020 het jaar van de ­ont­harding en breek deze zomer een tegel uit je stoep, voortuin of koertje om plaats te maken voor een groen microtuintje. Deel je project met de hashtag #BreekUIT op Facebook of Instagram en ontvang een gratis plantje tijdens het grote Breekuit-feest, dit najaar in Antwerpen. Check hier voor een BreekUit-project in de buurt.

null Beeld Alamy Stock Photo
Beeld Alamy Stock Photo

ADOPTEER EEN ARGENTIJNSE KAKKERLAK

Of word vanaf 50 euro per jaar meter/peter van een Chinese muntjak, een capibara, een poolvos of een bruine beer. Sinds 2011 vangt Wild Animal ­Sanctuary De Zonnegloed in ­Westvleteren achtergelaten, verwaarloosde of in beslag genomen wilde ­dieren op. Momenteel gaat het om ruim 350 ­dieren van 120 soorten die gered werden uit circussen, kwekerijen of ­laboratoria. Op de site vind je het ­persoonlijke ­levensverhaal van elk dier. ­Waarschuwing: ­zakdoekmateriaal voor tere zielen. Omdat het dierenpark ­tijdens de lockdown geen inkomsten uit bezoekjes kon halen en ook geen overheids­subsidie ­ontvangt, helpen alle beetjes om in de dagelijkse verzorging te kunnen ­voorzien. Doneer, adopteer of kom deze zomer even langs om ­kennis te ­maken met de bewoners van De Zonnegloed.

null Beeld Damon De Backer
Beeld Damon De Backer

HELP DE NATUUR EEN VRIJWILLIG HANDJE

Wandelpaden onderhouden, ­bomen ­planten, velden maaien, ­takken verzagen, struiken snoeien of hardnekkige exoten zoals de Amerikaanse vogelkers verwijderen: het zijn maar enkele klussen op de ­to-dolijst van Natuurpunt. Meld je aan als vrijwilliger en kom een dag meedraaien in de gezonde buitenlucht, in ruil voor een beker koffie en nieuwe vriendschap. Voel de ­voldoening als je ‘s avonds het vuil ­onder je nagels vandaan schraapt. Op de site vind je een overzicht van alle ­projecten in de buurt.

Wie na een dag handenarbeid nog niet ­genoeg heeft van de natuur, kan een nachtje doortrekken in het bos. Verspreid over heel Vlaanderen zet het Agentschap Natuur en Bos deze zomer een twintigtal duurzame tipidorpen op. De tenten zijn ­geschikt voor vier tot zes personen en bieden enkel minimumcomfort zoals een ecologisch toilet en een (koude) buitendouche met een waterzak die je zelf moet vullen aan het reservoir. Je huurt een ­vierpersoonstent voor 30 euro per nacht, reken daarbij nog 10 euro per persoon. Kinderen onder de 12 jaar kamperen gratis.

REALITY-TV UIT HET DIERENRIJK

Webplatform Explore verzamelt livestreams van wilde dieren uit alle windstreken. Voor het echte safari­gevoel: kruip met een verrekijker in de bosjes en plaats je laptop een tiental meter verder in het gras. Je kan je nu live en zonder gevaar voor eigen leven vergapen aan een nietsvermoedende grizzlybeer die met haar welpjes door de Yukon dolt of de big five spotten op de Afrikaanse savanne. Verken een rif vol exotische visjes op de Kaaiman­eilanden en zwem mee met orka’s in British ­Columbia. Tot rust komen doe je in een New Yorks knuffelasiel voor puppy’s en kittens. De spannendste wereldreis die je (n)ooit maakte. (CH)

null Beeld Tim Coppens
Beeld Tim Coppens

HIPPER DAN HIP: VOGELSPOTTEN

Naast brood bakken en mondmaskers naaien, stootte vogelen deze lente door tot de top 3 van populaire lockdown-hobby’s. Dachten we begin maart nog dat de winterkoning een personage uit Game of Thrones was, dan werden we eind april extatisch bij de aanblik van een pimpelmees. Een oehoe en drie uilskuikens uit Geel waren zelfs even het middelpunt van een socialemediastorm. Van zoveel gevogel krijg je zin om zelf te vogelen, maar hoe begin je eraan? Met deze eenvoudige hulpmiddelen kan ook u straks een huismus van een bonte specht onderscheiden.

Gratis in de App Store: Vogelbescherming Nederland bundelt de meestvoorkomende soorten uit de Lage Landen in de apps Tuinvogels en Wadvogels, inclusief beeld en klank. Dat laatste is belangrijk, want je hoort meer vogels dan dat je er ziet vliegen. ‘Beleef de Lente’, is dan weer een platform dat via webcams parende vogels in velden, bossen en vijvers begluurt. Via de app Birdnet kan je een fluitfragment opnemen, en de app vogelt voor jou uit om welke soort het gaat.

Lees je in: De slimste vogelgids van Jan Rodts is een compacte, mooi geïllustreerde uitgave die 192 soorten bondig toelicht. Bird nerd en cabaretier Begijn Le Bleu maakte de veelgeprezen podcast Fwiet fwiet, waarvan ook het gelijknamige boek verscheen. Le Bleu kan zich als geen ander verwonderen over de schoonheid van een rietzangertje en beantwoordt dringende vragen als: waarom heet een snip een snip?

Onmisbaar gerief: voor wie geen arendsoog heeft, is een degelijke verrekijker geen overbodige luxe. Die kan je kopen bij Natuurpunt (vanaf 162 euro, met ledenvoordeel) of in de speciaalzaak. Neem eventueel nog een camera met een goede zoomlens mee, want ook vogelaars ­zweren bij het adagium ‘pics or it didn’t happen’.

null Beeld Shutterstock
Beeld Shutterstock

WANDELEN DOOR EEN KUNSTWERK

Kunstenaar Koen Vanmechelen behoeft amper introductie. De man die bekend werd met zijn Cosmopolitan Chicken Project heeft met het Genkse concept Labiomista de ideale ­artistieke speeltuin gevonden voor zijn eigenzinnige oeuvre. De openluchtexpositie in een park van 24 hectare op de Zwartberg-site omvat kunstwerken en installaties die ­maatschappelijke onderwerpen als diversiteit en mensenrechten bespreekbaar maken.

Koen Vanmechelen: “Labiomista is een evoluerend kunstwerk waarin natuur, kunst en wetenschap bij elkaar komen. Een soort denktank die doet nadenken over het ritme van ons leven.”

Diversiteit is van in het begin de hoofdmotor geweest in zijn werk en dat thema lijkt ­actueler dan ooit. “Het staat inderdaad hoog op de agenda, of we nu spreken over ­diversiteit van mensen of in de landbouw.”

Over zijn favoriete werk hoeft hij niet lang na te denken. “Ik heb een installatie gemaakt waarin zwarte ooievaars leven. Bedoeling is dat de jongen die ze voortbrengen gelost ­worden, in de hoop dat ze zich weer in het park vestigen. Er moet eerst quarantaine zijn om vrijheid te kunnen terugkrijgen, dat is de gedachte erachter.”

null Beeld RV
Beeld RV

NIEUW IN ANTWERPEN: YOGA MET EEN GEURTJE

Gloednieuw en zo mooi dat we er euh… stil van worden: de stille ruimte in het Antwerpse Noorderpershuis. Deze zomer zijn er yogasessies in een olfactieve ceremonie, een samenwerking tussen de Antwerpse designstudio Corkinho en de Berlijnse Studio Aoiro, een Japans-Oostenrijks geurdesigncollectief. Cédric Etienne van Studio Corkinho: “We lieten negen kurken kubussen behandelen met essentiële oliën en die vormen de basis voor onze yogalessen. Goed voor een ceremonie van veertig minuten om je focus en concentratie te versterken.” Inspiratie: de atmosfeer van een Japans ­eiland na een regenbui. Cédric: “De nadruk ligt op beweging, mindfulness en adem­haling.”

40 euro per sessie, klik hier voor info.

Werk van de Boomhutbouwster.  Beeld RV
Werk van de Boomhutbouwster.Beeld RV

KNUTSEL JE EIGEN BOOMHUT IN ELKAAR

Met stip het leukste project van de zomer en de ideale teambuilding met het gezin: laat de kinderen de boomhut van hun dromen ­ontwerpen terwijl jij je sjor- en knooptechnieken opfrist. Weinig kans dat de ­constructie er in werkelijkheid even veelbelovend ­uitziet als op de schets, maar zo’n buitenverblijf in elkaar timmeren is al een prestatie op zich. En de ­kinderen zijn sowieso blij met hun clubhuis in de ­achtertuin. Geen idee hoe eraan te beginnen?

In de reeks ‘Outdoor Kids’ heeft uitgeverij Snor net de praktische gids Hutten bouwen (12,50 euro) uit. Leer stap voor stap een natuurhuisje bouwen, van een bescheiden shelter van sprokkelhout tot een geheime hut boven of zelfs ónder de grond.

Is zo’n zelfgemaakte barak net iets te hoog gegrepen, dan kun je ook de hulp inroepen van professioneel boomhutbouwster Sara Lambrechts. Na haar studies interieurvormgeving volgde ze nog een opleiding ­meubelmaker en een extra cursus in Californië. Een avontuurlijk speelhuis of een natuurlijk boomkantoor? U vraagt, zij maakt. Elk project wordt ter plekke gebouwd met duurzaam hout uit Europa.

BREIPATROON: KOPENHAGEN

Australisch breifenomeen Jake Henzler, beter ­bekend onder de Instagram-account @BoyKnitsWorld, heeft een uitdagend project klaar om dode momenten of regenachtige dagen op te leuken. Met de Copenhagen Building Blocks vertaalde hij de gekleurde geveltjes van Kopenhagen naar een architecturaal breipatroon. Het ontwerp ­bestaat uit zes blokjes, elk blokje werd vernoemd naar een stadsdistrict, en vormt samen een ­sierkussen, een plaid of een wollen schilderij. Stel je eigen kleurenpalet samen – restjes wol van ­dezelfde dikte zijn hiervoor ideaal – en brei je ­eigen postkaartjestafereel bij elkaar. Het patroon laat bovendien ruimte voor variatie, met verschillende opties voor daken, ramen en sierlijstjes.

Bestel het Engelstalige patroon hier voor 12,72 dollar, ongeveer 8 euro

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234