CulinairFlessengeluk
Bordeaux zoekt een nieuwe identiteit: 3 boeiende wijntjes
Dirk Rodriguez wijst de weg in de drankenafdeling.
Bordeaux is lang de norm geweest in Vlaanderen, tot de verkoop terugliep en men van bordeaux bashing sprak. Jonge sommeliers waren niet langer geïnteresseerd wegens onhip. Hun argument: zelfs het restaurant aller restaurants, Noma te Kopenhagen, had geen geklasseerde bordeaux op de kaart. Bordeaux bashing verspreidde zich de laatste jaren tot in Bordeaux zelf. Sommeliers van lokale bars vonden dat er geen eer te rapen viel met de zoveelste bordeaux. Gevolg: producenten kregen hun wijn niet meer verkocht in hun eigen stad! Jonge wijnbouwers reageerden met een opvallend soort non-conformisme: bordeaux die er niet uitziet als bordeaux. De ene toont vooral zijn biodynamische Demeter-label op het etiket, de andere labelt ‘Sans soufre ajouté’, met de appellatie discreet op het achteretiket, en een derde bottelt zijn bio-bordeaux in een Jura-fles. Kortom, identiteit gezocht.
Nog jong
Deze wijn mikt op elegantie en frisheid en dat is voor een groot deel gelukt, maar we missen de genereuze fruitexpressie van rijpe merlot. Natuurlijk is deze wijn nog jong en verdient hij het voordeel van de twijfel. Ecocert bio-label. (13,5%)
L’Autre Mangot (Todeschini), Saint-Emilion 2018 (biologisch). fijnewijnen.be, quaidesvignerons.be, 24,70 euro ***
Vegetaliteit
Sappige expressie van zwart en rood fruit. Goed gedoseerde zuren en een lichte vegetaliteit die in toom wordt gehouden door een terugkeer van zomerfruit. Terra Vitis-certificaat, zonder toegevoegde sulfiet. (13,5%)
Ipsum (Vignobles Siozard), Bordeaux 2018 (Terra Vitis), lafolieduvin.com, 11,39 euro ***
Veel braam
Charme van bij de ouverture, met veel braam en de verleidelijke vlezigheid van merlot op de tong. Tannine die de tijd kreeg om volledig te versmelten met het fruit. En de amforen zorgen voor frisheid. Demeter-label. (14,5%)
Château Couronne ‘Volte Face’, Sainte-Foy Bordeaux 2014 (biodynamisch). drinksco.be, 12,80 euro ****