Donderdag 06/05/2021

ArchitectuurBinnenkijken

Binnenkijken in een groene stadsoase

Achter de statige voorgevel van een historisch herenhuis schuilt een verborgen paradijs met inheemse struiken, bomen en verrassend veel vogels.
 Beeld Johnny Umans
Achter de statige voorgevel van een historisch herenhuis schuilt een verborgen paradijs met inheemse struiken, bomen en verrassend veel vogels.Beeld Johnny Umans

In een zoektocht naar een grotere tuin koop je het huis er maar bij. De wereld op z’n kop, denkt u? Niet voor dit gezin uit Antwerpen, dat een omgebouwd fabriekspand verwisselde voor een groene oase in Antwerpen-Noord.

Een jaar ‘in uw kot’ doet wat met een mens én met de vastgoedmarkt. De rush op het felbegeerde huis met tuin leidde de laatste maanden tot een ware prijsexplosie. Die plotse, collectieve behoefte aan een eigen stukje groen maakte meteen ook het nijpend gebrek eraan duidelijk. Het is dus niet onlogisch dat je een gevoel van house envy bekruipt bij het zien van dit groene stadsparadijs.

In 2019 verruilde een gezin met drie tieners hun woon­fabriek voor een karakteristiek rijhuis in Antwerpen-Noord. Al was het toch de verborgen achtertuin van maar liefst 300 vierkante meter die de doorslag gaf.

MADE architects

Sinds 2014 werken Gill Matthyssen en Liesbeth Storkebaum samen als MADE architects / hun projecten variëren van stedenbouw, over architectuur- en interieuropdrachten, tot zeer specifieke renovaties / ze hebben een voorliefde voor complexe randvoorwaarden en duurzame projecten / madearchitects.be

“We waren al jaren op zoek naar een compactere woning met een grotere tuin”, vertellen de eigenaars August en Izabela. “Voor de kinderen was het een hele aanpassing om geen balzaal van een living meer te hebben, maar het was altijd onze droom om groenten te kunnen kweken in de stad. Toen we in 2016 dit ­uitzonderlijke pand te koop zagen staan, hebben we onmiddellijk een bod uitgebracht.

Groendak

“De woning dateert van rond 1870 en verkeerde in vrij goede staat. Het interieur maakte een afgeleefde en ouderwetse indruk, maar de meeste opfriswerken konden we zelf doen. De achterbouw was een heel ander verhaal. Door de niveauverschillen en de onpraktische ­indeling misten we de connectie met de tuin, terwijl we het buitengevoel net maximaal ­wilden binnenbrengen.”

De zwart stalen raampartij omlijst de achtergevel en laat binnen en buiten organisch in elkaar overvloeien. 
 Beeld Johnny Umans
De zwart stalen raampartij omlijst de achtergevel en laat binnen en buiten organisch in elkaar overvloeien.Beeld Johnny Umans

Voor hun renovatieproject gingen de bewoners bewust op zoek naar een architectenkantoor uit de buurt. Na een snelle prospectie klopten ze aan bij MADE architects op het De Coninckplein. De architecten wisten meteen waar de eigenaars naartoe wilden: “De bestaande achterbouw was een typisch voorbeeld van Vlaamse koterij, met een wirwar van trapjes en kleine bergruimtes die het zicht belemmerden. Alles gelijk trekken was onmogelijk, omdat de tuin dieper lag dan de begane grond en de plafonds te laag ­kwamen. Vandaar het plan voor een lager gelegen, open keuken met een glazen wand die toegang heeft tot de tuin. De treden ­vormen nu een symbolische overgang naar het historische woongedeelte.”

Het concept van de luchtige leefkeuken die ­organisch overvloeit in de tuin werd tot in het ­kleinste detail doorgetrokken. Zo loopt de tijdloze terrazzovloer over in het terras en vormt de gang nu een rechte lijn naar achteren. Via de glazen ­binnendeur – een idee van August en Izabela – kijk je vanaf de straat recht de tuin in.

Voor de uniformiteit loopt de terrazzovloer niet alleen naadloos over in de overdekte patio, maar komt hij ook terug op het werkblad van het keukeneiland. Beeld Johnny Umans
Voor de uniformiteit loopt de terrazzovloer niet alleen naadloos over in de overdekte patio, maar komt hij ook terug op het werkblad van het keukeneiland.Beeld Johnny Umans

Maar dé eyecatcher is de asymmetrische luifel met ­groendak. De moderne interpretatie van het ­traditionele afdakje zorgt in de zomer voor schaduw en voor beschutting in de winter. “De ­geometrische vorm is niet enkel een architecturaal element, puur stedenbouwkundig gezien was het ook de meest logische optie. De dakconstructie staat in ­verbinding met de gevels van de buren en vormt zo een driehoek”, legt architect Liesbeth Storkebaum van MADE uit.

Eigen confituur

De groentetuin is voorlopig nog een work in progress, vertelt August, die helemaal tot rust komt in de buitenlucht. “Vorige zomer hebben we voor het eerst confituur kunnen maken van de oogst ­moerbeibessen. De vorige eigenaars hadden allerlei inheemse bessenstruiken en fruitbomen geplant, dat werk wil ik nu verderzetten. De tuin is ook een populaire habitat voor talrijke vogelsoorten en kleine tuindieren. Ik ben nog elke dag verwonderd door de biodiversiteit in de stad. Het is iets dat we moeten we koesteren.”

Het niveauverschil tussen het historische woongedeelte en de lager gelegen leefkeuken wordt overbrugd met twee treden over de volledige breedte van de ruimte. 
 Beeld Johnny Umans
Het niveauverschil tussen het historische woongedeelte en de lager gelegen leefkeuken wordt overbrugd met twee treden over de volledige breedte van de ruimte.Beeld Johnny Umans
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234