Dinsdag 21/03/2023

CulinairDuurzaam tafelen

Bij L'Air du Temps in Eghézée speelt de tuin de baas

null Beeld Hannes Vandenbroucke
Beeld Hannes Vandenbroucke


Genoeg gespeeld. We willen met z’n allen terug naar voedsel dat uit de natuur komt. Duidelijk en eerlijk. Aan die lokroep beantwoordt chef Sang Hoon Degeimbre al sinds hij zijn intrek nam in een vierkantshoeve nabij Namen.

Femke Vandevelde

Als voortrekker van de pure keuken focust hij daar op de natuur en zijn vijf hectare tellende moestuin waarin behalve een tuinier ook een imker aan de slag is.

Dat zijn tuin een sierfunctie overstijgt, wordt duidelijk met het ‘Le Liernu’-signatuurgerecht waarmee hij een wekelijks wisselende compositie rond een twintigtal eigen groenten, kruiden en bloemen in een lacto-fermentatiejus serveert. Die creatie – waaruit zijn Koreaanse roots spreken – zorgt niet alleen voor diepe smaken (dankzij de fermenteertechniek), maar ook voor zero waste (door uitsluitend gebruik te maken van de wekelijkse oogst) en een lichte verteerbaarheid.

null Beeld Hannes Vandenbroucke
Beeld Hannes Vandenbroucke

Hier kom je niet langs voor één gerechtje, maar voor de totaalervaring, met seizoenmenu’s (vanaf 95 tot 195 euro) zoals het ‘vegetale suprematie’-menu dat volledig plantaardig is en zo een onrechtstreekse aanklacht vormt tegen de overbevissing en vleesindustrie. Hoewel de keuken van L’Air du Temps allerminst vrijblijvend is, spreekt uit elk detail – van de soundscape met vogel­geluiden in de zaal tot de uitgepuurde gastenkamers – de liefde voor Belgisch terroir en authentieke kooktechnieken.

Rue de la Croix Monet 2, Éghezée. airdutemps.be en op Instagram.

Prijs: €€€€ / Concept: Fine dining met afzonderlijk groentemenu. / Op je bord: Biologisch gedreven natuurkeuken met groenten en kruiden uit de eigen tuin. / In je glas: Non-acoholische pairings wisselen artisanale Belgische bieren af. Mooie selectie biodynamische champagnes en een duidelijke voorliefde voor Duitse en Oostenrijkse wijnen. Er is zelfs een aangepast waterarrangement. / Wat met afval: Alle onderdelen van een product worden verwerkt, gefermenteerd, gedroogd en gezouten. / Troef: Een afzonderlijk groentemenu dat 100% vegetarisch is. Kan beter: Moeilijk bereikbare locatie nabij Namen.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234