In kaartMichelinsterren
België heeft nu drie restaurants met drie Michelinsterren, Comme Chez Soi speelt een ster kwijt
Restaurant Boury, van chef Tim Boury, in Roeselare krijgt een derde Michelinster. Driesterrenrestaurants Zilte van Viki Geunes en Hof van Cleve van Peter Goossens behouden hun drie sterren. Drie nieuwe restaurants kregen twee sterren toegewezen, 16 restaurants werden met een eerste ster bekroond.
Boury in Roeselare mag zich vanaf vandaag een driesterrenrestaurant noemen. Aan het eind van de uitreiking, toen alle nieuwe bekroonde chefs verzamelden voor een groepsfoto, bleek dat er vanaf nu niet twee maar drie driesterrenrestaurants in ons land zijn. Zilte en Hof van Cleve behouden hun drie sterren.
Lees ook
Waar gaan de topchefs zélf eten? Ontdek hier de favoriete adressen van kersvers driesterrenchef Tim Boury.
Drie zaken werden met twee sterren beloond: Hertog Jan at Botanic in Antwerpen met chef Gert De Mangeleer, Colette-De Vijvers in Averbode met chef Tijs Vervloet en het Brusselse restaurant La Villa Loraine van chef Yves Mattagne.
Zestien restaurants kregen voor het eerst één Michelinster toegewezen: Vintage in Kontich, Hert in Turnhout, Arden in Villers-sur-Lesse, Fine Fleur in Antwerpen, Den Hert in Wannegem-Lede, Quai n4 in Ath, Nebo in Antwerpen, Fleur de Lin in Zele, Ryôdô in Luxemburg, Tinèlle in Mechelen, Rebelle in Marke, Gary Kirchens in Ordingen, La Villa de Camille et Julien in Luxemburg, Dim Dining in Antwerpen, Sense in Waasmunster en Toma in Luik.
De Young Chef Award is voor Ruben Christiaens van Vintage in Kontich, die ook zijn eerste Michelinster kreeg.
Voor de uitreiking werd al duidelijk dat tweesterrenrestaurant Comme chez Soi in Brussel één van haar sterren verliest, tot grote verbazing van chef Lionel Rigolet.
Maxime Sanzot van restaurant Racines uit Floreffe ontving de Sommelier Award.
Overzicht: de winnaars
• Drie sterren:
Hof van Cleve (Peter Goossens)
Boury (Tim Boury)
Zilte (Viki Geunes)
• Twee sterren (voor de eerste keer):
Restaurant Hertog Jan at Botanic
Colette - de Vijvers met chef Tijs Vervloet
La Villa Loraine met chef Yves Mattagne
• Een ster (voor de eerste keer):
Ruben Christiaens van restaurant Vintage in Kontich. De 25-jarige chef werd ook uitgeroepen tot ‘Jonge Chef van het Jaar’.
Alex Verhoeven van restaurant Hert in Turnhout
Marius Bosmans van restaurant Arden in Villers-sur-Lesse
Thomas Diepersloot van Fine Fleur in Antwerpen
Frederik Dhooge van restaurant In den Hert in Wannegem-Lede.
Maxence Bouralha & Charles Maxime Legrand van restaurant Quai n°4 in Ath
Dimitri De Koninck van restaurant Nebo in Antwerpen
Lode De Roover van restaurant Fleur De Lin in Zele
Ryôdo Kajiwara van restaurant Ryôdô in Luxemburg
Ken Verschuren van restaurant Tinèlle in Mechelen. Het is de tweede keer dat de chef een eerste ster krijgt voor een restaurant waar hij chef is.
Martijn Defauw van restaurant Rebelle in Marke
Gary Kirchens van restaurant Aurum by Gary Kirchens in Ordingen
Julien Lucas van restaurant La villa de Camille et Julien in Luxemburg
Simon van Dun van restaurant Dim Dining in Antwerpen
Michiel De Bruyn van restaurant Sense in Waasmunster