NieuwsAntwerpen
Antwerpen wil jaarlijks 71.000 ton CO2 minder uitstoten dankzij warmtenet
Het Antwerpse stadsbestuur heeft het licht op groen gezet voor een ‘stadsbreed’ warmtenet. Tegen 2030 wil de stad het equivalent van de warmtevraag van 33.500 wooneenheden opvangen door gebouwen aan te sluiten op het warmtenet.
Voor de warmtenetten wil de stad gebruikmaken van restwarmte van grote bedrijven en van de warmte in door waterzuiveringsinstallaties geloosd afvalwater. De gerecupereerde warmte gaat in een ondergronds buizennetwerk van geïsoleerde leidingen om vervolgens gebouwen te verwarmen via warmtewisselaars, die de plaats zullen innemen van de huidige fossiel gestookte verwarmingsketels.
De roadmap die nu werd goedgekeurd is een aangepaste versie van een eerder document, dat ter advies werd voorgelegd aan onder meer beheerders van grote gebouwen, industriële bedrijven met veel restwarmte, nutsbedrijven en installateurs en leveranciers van verwarmingstoestellen. Er werden onder meer enkele nieuwe inzichten aan toegevoegd over de veranderde beschikbaarheid van warmtebronnen en het inzetten op warmtenetten op een lagere temperatuur.
De stad Antwerpen zet nu samen met het netbedrijf Fluvius formeel de stap richting een omvangrijke warmtenetinfrastructuur. Warmtenetten moeten tegen 2030 goed worden voor een CO2-reductie van 71.000 ton per jaar door de aansluiting van gebouwen zoals grote nieuwbouwprojecten, bedrijven, ziekenhuizen en andere complexen met publieke functies. Ook de stikstofuitstoot zou flink dalen. Het warmtenet zal een investering van 500 miljoen euro vergen, verdeeld over twintig projecten verspreid over de stad.
“We bieden duizenden woningen en honderden gebouwen een eenvoudige oplossing om duurzaam te verwarmen zonder een gram CO2 uit te stoten”, zegt Antwerps schepen voor Leefmilieu Tom Meeuws (Vooruit). “We bieden ook meer energiezekerheid voor aangesloten gezinnen.”