Maandag 06/02/2023

NieuwsAntwerpen

Antwerpen wil jaarlijks 71.000 ton CO2 minder uitstoten dankzij warmtenet

Schepen voor leefmilieu Tom Meeuws: 'We bieden een eenvoudige oplossing om duurzaam te verwarmen zonder een gram CO2 uit te stoten.' Beeld Tessa Kraan
Schepen voor leefmilieu Tom Meeuws: 'We bieden een eenvoudige oplossing om duurzaam te verwarmen zonder een gram CO2 uit te stoten.'Beeld Tessa Kraan

Het Antwerpse stadsbestuur heeft het licht op groen gezet voor een ‘stadsbreed’ warmtenet. Tegen 2030 wil de stad het equivalent van de warmtevraag van 33.500 wooneenheden opvangen door gebouwen aan te sluiten op het warmtenet.

Redactie

Voor de warmtenetten wil de stad gebruikmaken van restwarmte van grote bedrijven en van de warmte in door waterzuiveringsinstallaties geloosd afvalwater. De gerecupereerde warmte gaat in een ondergronds buizen­netwerk van geïsoleerde leidingen om vervolgens gebouwen te verwarmen via warmtewisselaars, die de plaats zullen innemen van de huidige fossiel gestookte verwarmingsketels.

De roadmap die nu werd goedgekeurd is een aangepaste versie van een eerder document, dat ter advies werd voorgelegd aan onder meer beheerders van grote gebouwen, industriële bedrijven met veel restwarmte, nutsbedrijven en installateurs en leveranciers van verwarmingstoestellen. Er werden onder meer enkele nieuwe inzichten aan toegevoegd over de veranderde beschikbaarheid van warmtebronnen en het inzetten op warmtenetten op een lagere temperatuur.

De stad Antwerpen zet nu samen met het netbedrijf Fluvius formeel de stap richting een omvangrijke warmtenetinfrastructuur. Warmtenetten moeten tegen 2030 goed worden voor een CO2-reductie van 71.000 ton per jaar door de aansluiting van gebouwen zoals grote nieuwbouwprojecten, bedrijven, ziekenhuizen en andere complexen met publieke functies. Ook de stikstofuitstoot zou flink dalen. Het warmtenet zal een investering van 500 miljoen euro vergen, verdeeld over twintig projecten verspreid over de stad.

“We bieden duizenden woningen en honderden gebouwen een eenvoudige oplossing om duurzaam te verwarmen zonder een gram CO2 uit te stoten”, zegt Antwerps schepen voor Leef­milieu Tom Meeuws (Vooruit). “We bieden ook meer energiezekerheid voor aangesloten gezinnen.”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234