Blik op BelgiëNazareth
Almaar meer mensen ‘stoppen in Nazareth’: ‘In dit tankstation vind je alles wat je zoekt, dit is de schoonste plek op aarde’
Zoek niet verder: de hemel op aarde bevindt zich in Nazareth, op een parking langs de E17.
Soms ligt het geluk in een klein hoekje. Je hoeft het Johan Feys niet te vertellen: hij heeft het zojuist gevonden, in een warmhoudvitrine vol worstenbroodjes. Met zijn rechterhand in de glazen kast zegt Feys dat het de magie van Nazareth is, dat je hier overal en altijd vindt wat je zoekt, dag en nacht, het hele jaar door.
Het is zondagmiddag tussen drie en vier en Feys is net de winkel bij het tankstation langs de E17 in Nazareth binnengestapt, op de linkeroever van de autosnelweg tussen Gent en Kortrijk; over het natte asfalt stroomt het verkeer richting het zuiden. Tegenover de kast vol worstenbroodjes leunt Wouter Sinaeve op een plastic tafeltje. In de schaduw van zijn Dostojevski-baard zijn een bekertje vol koffie en een half rijsttaartje te bespeuren, zijn vaste maaltijd hier in Nazareth. “Dit is echt de schoonste plek op aarde”, zegt Sinaeve.
Straattheater
Feys en Sinaeve zijn afkomstig van de Westhoek. Ze wonen en werken in Ieper: Feys als leraar in een middelbare school, Sinaeve als medewerker in verschillende musea. In hun vrije uren vormen ze Kartje Kilo, een straattheatergezelschap dat al 17 jaar uitblinkt in improvisatie en straks opnieuw op Best Kept Secret en Pukkelpop staat geprogrammeerd met onder meer de act Radio Mano Sport: live verslaggeving van ‘elke publieke beweging’, inclusief jingles en krakende vinylplaten. Ook bij wedstrijden in de hoogste voetbalklasse en evenementen als de 100km-run van Kom op tegen Kanker was Kartje Kilo de voorbije weken te bewonderen.
Waar ze ook naartoe gaan, altijd houden Feys en Sinaeve halt in Nazareth. Sinaeve: “Onze auto rijdt vanzelf de parking op.” De voorbije jaren zagen ze de plek veranderen. Alles werd groter en netter, de eenheidsworst rukt op. Maar hun liefde bleef. “Als we niet veel tijd hebben, rijden we gewoon even van de autostrade, leggen we de motor twee seconden stil en rijden we daarna weer verder”, zegt Feys. “Andere keren eten of drinken we wat. En in de terugweg doen we net hetzelfde. De truckers op de parking, de architectuur van de gebouwen, het aanbod in de winkels: de sfeer hier is te bijzonder om zomaar door te rijden.”
Wat jaren geleden begon als een grap onder vrienden is uitgegroeid tot een ritueel met honderden volgers. De satirische filmpjes met odes aan Nazareth die Feys en Sinaeve op Facebook posten worden gretig bekeken en becommentarieerd, de 400 stickers (‘Ik stop in Nazareth’) die ze onlangs neerlegden bij de kassa’s van de tankshops aan weerszijden van de autosnelweg waren in een mum van tijd uitgedeeld, en almaar meer mensen komen als ‘Nazareth-ganger’ uit de kast. “Blijkbaar zijn wij niet de enigen met een liefde voor snelwegparkings”, zegt Sinaeve. “Maar geen paniek: de stickers zullen snel weer beschikbaar zijn.”
Kosmosnelweg
Het Nazareth-offensief van de West-Vlamingen doet denken aan de expeditie die de Argentijnse schrijver Julio Cortázar en zijn vrouw Carol Dunlop in 1982 ondernamen. In hun rode Volkswagenbusje reisden ze een maand lang langs alle vijfenzestig parkeerplaatsen tussen Parijs en Marseille, zonder de autosnelweg te verlaten, en elke parkeerplaats beschreven ze alsof ze ontdekkingsreizigers waren. ‘De parallelle snelweg die wij zoeken bestaat misschien in de verbeelding van wie ervan dromen’, schreven Cortázar en Dunlop in hun klassiek geworden reisverslag De autonauten van de kosmosnelweg, een ode aan de weg, de liefde en het spel. ‘Maar als hij bestaat (…), brengt hij niet alleen een andere fysieke ruimte met zich mee maar ook een andere tijd.’
Eén keer sliepen Feys en Sinaeve al in het snelweghotel in Nazareth, vanzelfsprekend in een kamer met uitzicht op de autosnelweg. Ze voelden hoe de tijd veranderde. Sinaeve: “’s Nachts zie je hier echt de raarste dingen.”
Er rest hen nog één droom: optreden op hun favoriete parkeerplaats. “De kassiers aan de kant richting Gent zijn al helemaal mee”, zegt Feys. “Nu hun bazen nog.”
Alle info: Kartje Kilo’s Nazareth op Facebook