Zondag 24/01/2021

ReportageBinnenkijker

Afgerond staat netjes

Met een leefruimte op tuinniveau en de inkom en slaapkamers op kelderniveau lijkt de woning volledig geïntegreerd in het omliggende landschap.Beeld Luc Roymans

Gewaagd, maar geslaagd. Zo zou je het donut-ontwerp van architectenbureau DMOA voor Gerrit en Nathalie kunnen omschrijven. Hun familiewoningin Dilbeek breekt met alle Vlaamse bouwclichés.

“Bij onze eerste moest ik mijn bureau ­opgeven, bij de twee daaropvolgende kinderen werd het gebrek aan ruimte echt problematisch”, vertelt Gerrit. “De zoektocht naar een grotere woning verliep echter moeizaam. We wilden graag in dezelfde regio blijven, maar de grotere woningen zijn hier ­voornamelijk villa’s uit de jaren 60 die helemaal niet meer voldoen aan de hedendaagse woon­eisen. Anderzijds zijn de bouwgronden hier duur en schaars. Na anderhalf jaar zoeken vonden we eindelijk een ­perceel. Er stond nog wel een oud huis op dat gesloopt moest worden, maar gelukkig kwam het ook met genoeg grond om iets nieuws te bouwen. En dat hoefde voor ons geen alledaags stulpje te zijn.”

Gerrit en Nathalie wilden geen klassieke familiewoning, en die kregen ze ook niet.Beeld Luc Roymans

Geen klassieke familiewoning met drie woonlagen, daar waren Gerrit en Nathalie al snel van overtuigd. Maar dat het een ovaalvormige woning zou worden, zagen ze oorspronkelijk helemaal niet ­zitten. “We waren heel erg fan van het werk van DMOA, alleen de gebogen muren die ze al in ­verschillende projecten toegepast hadden, waren minder ons ding.” (lacht)

Een centrale patio voorziet de slaapkamers van licht en een groen uitzicht.Beeld Luc Roymans

“Na een zestal plannen met traditionele, rechte ­bouwvolumes, hebben we het bureau uiteindelijk carte ­blanche gegeven”, zegt Gerrit. “Gek genoeg bleek dit ontwerp meteen raak. Misschien hadden we tijd nodig om aan het idee van de ronde vormen te wennen, of moesten we gewoon een aantal keer met onze eigen ogen zien dat een huis met rechte muren niet per se beter is. Hoe dan ook, het gevoel zat gewoon helemaal juist.”

In elke kamer werd een kleuraccent aangebracht, zoals de oranje tegeltjes in de badkamer.Beeld Luc Roymans

Het werd een architecturaal hoogstandje dat er tussen alle typisch Vlaamse huizen in de buurt torenhoog uitspringt. Niet letterlijk, want voor passanten is er vanaf de straat juist weinig te zien van de donutvormige woning. Gerrit: “De verdieping met de inkom, slaap- en badkamers bevindt zich onder de grond, op kelderniveau. De patio waarrond de kamers liggen, zorgt ervoor dat er genoeg licht naar binnen valt en dat je haast in elke kamer zicht hebt op groen. De keuken en ­leefruimte werden gebouwd op het niveau van de tuin. En ook hier zorgen de grote ramen voor een ­constante verbondenheid met buiten.”

De gang rond de slaap- en badkamers loopt volledig door. Gerrit: 'Kinderen vinden het fantastisch om er tot in de eeuwigheid rondjes te lopen.'Beeld Luc Roymans

Tussen de aankoop van de grond en de verhuis ­verstreken maar liefst vijf jaar. Veel meubels uit hun vorig huis namen ze alleszins niet mee. “Enkel onze bedden. De nieuwe ­kasten zijn ingebouwd, net als de zetel die geïntegreerd is in een ­zitput.”

De ronde vormen komen terug in de woonkamer, waar een zitput serieuze sixties-vibes oproept.Beeld Luc Roymans

Het moest een strak interieur worden, zonder al te veel tierlantijnen, maar ook zonder aan warmte en ­persoonlijkheid in te boeten. Materialen als koel beton worden afgewisseld met warm hout, witte muren ­worden doorbroken door kleur­accenten. In de kinder­kamers werden die kleuren gekozen door de kinderen zelf. Voor de badkamer ­stelden de architecten gele tegels en blauwe muren voor.

Gerrit: “Mensen ­vinden een ovaalvormig huis ­misschien gedurfd, maar voor ons was vooral deze ­kleurencombinatie een grote stap. (lacht) Wij waren ­aanvankelijk geneigd om voor de veilige optie van ­gebroken wit te gaan.”

Onder het overdekt terras geniet het gezin het hele jaar door van het uitzicht over een stukje Pajottenland.Beeld Luc Roymans

Her en der wat kleur in huis brengen, was niet het enige goede idee van DMOA waarmee ze Gerrit en Nathalie konden verleiden. “Het stuk overdekt terras was ook een ­voorstel van hen”, besluit Gerrit. “De dagen waarop je in België buiten kan ­zitten, zijn toch eerder beperkt. Door de beschutting ­kunnen we zelfs als het miezert of bij een frisse herfstdag van de tuin genieten.”

dmoa.be

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234