Zondag 04/06/2023

CulinairOpen kaart

Aan tafel bij The Finch in Antwerpen: jonge en modieuze fusionkeuken

null Beeld rv
Beeld rv

Lene Kemps fileert een culinaire hotspot.

Lene Kemps

Het is een druilerige grijze zaterdag­middag, dus misschien zien we The Finch niet op z’n best. Het no-nonsense interieur met zwarte en groene accenten lijkt wat saai, de buurt schijnt ingedommeld. Het eten moet dan des te beter zijn, want The Finch opende in juni en veroorzaakt best wel wat geroezemoes. Tafelgenoot gaat later op de week terug, voor een luidruchtige avond met veel vrienden en dat levert een heel andere ervaring op. Maar deze dag is het er stil.

Het is een plaats die veel zaken wil zijn: café, restaurant en deli. Naar eigen zeggen wordt er een hedendaagse, eclectische keuken met een Aziatische twist gepresenteerd. Dat schept ­verwachtingen. Eclectisch kan een duur woord zijn voor rommelig, maar dat is hier niet het geval. Het menu biedt schotels om te delen: gepekelde groenten (9 euro) of de groene padron peper (10), telkens opgesmukt met sterke smaken, gepresenteerd als bordjes vol kleurige strepen en vlekken. Op de gepekelde groenten komt misopasta en yuzumayonaise. De pepers worden afgewerkt met citroen en furikake – gehakt zeewier. Wij bestellen de klassieke edamame (8), die met ­togarashi, een pikante peper, bedekt zijn. De geroosterde bloemkool (10) wordt gepimpt met sriracha (chilisaus) en katsu bbq-saus. Op ons worstenbroodje (9) komt gember en ume­ketchup, een azijnachtige smaakmaker. Het zou snel te veel kunnen worden, maar de uitgesproken smaken doen net verlangen naar meer. De geroosterde makreel (18) met dashiboter en groene asperges is krokant en tegelijkertijd vet. Lekker, maar in vergelijking met de rest een beetje kalm.

We zijn helemaal dol op de okonomiyaki (15), een hartige Japanse pannenkoek. Ginds goedkoop streetfood, hier nog niet zo ­door­gedrongen. Zoals het hoort kunstig ­versierd met mayonaise en bonitovlokken.

“Dit is mijn ziel op een bord”, zegt chef Aiko Linssen, als we peilen naar het waarom van haar inderdaad eclectische gerechten. “Ik ben half Aziatisch, en dit is wat ik altijd heb willen serveren.” De fusionkeuken is jong en modieus, net als Aiko. En we vinden het best ­lekker dat ze haar ziel bedekt met duizend-en-een sausjes.

Vinkenstraat 1, Antwerpen, thefinch.be

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234