Zondag 26/06/2022

CulinairOpen kaart

Aan tafel bij Talloor d’Or: een aanwinst voor Ledeberg

null Beeld rv
Beeld rv

Femke Vandevelde fileert een culinaire hotspot.

Femke Vandevelde

Ledeberg leeft! Ten zuidoosten van Gent krijgen de borden zelfs een gouden randje. Voor Talloor d’Or kozen Matthias Van Acker en Nikki De Zaeyteyt het broeierige Ledebergplein uit. Tussen de volkscafés en afhaalpita’s is Talloor d’Or alvast een statige nieuwkomer. Dat is ook de inspecteurs van Gault&Millau niet ontgaan, die het restaurant met een onderscheidende openingsscore van 13,5/20 bekroonden.

Chef Matthias schaaft al sinds zijn afstuderen aan hotelschool Ter Groene Poorte aan zijn culinaire carrière. Niet lang geleden stond hij nog in de keuken van Bachtekerke, een brasserie die zich laat opmerken door de uitgebreide kaart en open sfeer.

Hier werkt hij met dezelfde vastberadenheid. Het interieur is geen toevallig samenraapsel, maar een uitgewerkt ontwerp met een lichtplan, een chef’s table, kunstwerken van David Dumon én comfortabele stoelen. Toch geen overbodige luxe wanneer je je kont voor twee uur neervlijt.

null Beeld rv
Beeld rv

Omdat de opties zo talrijk zijn, werpen we het menukorset van ons af. We delen een eerste gerecht rond gepofte biet (16 euro). Aan de gulzigheid van mijn gezelschap te oordelen, was dat niet mijn beste ingeving. Over de gebalanceerde combinatie met crème van geitenkaas en frisse merlot-azijn echter niets dan lof.

Baas in eigen bord is soms zo slecht nog niet. Dat besef ik eens te meer wanneer ik de sappige open ravioli van krab met hoorn-van-overvloed (23) helemaal voor mezelf heb. Alleen die dille had niet gehoeven. In de runds­tartaar van black angus (19) verhoogt Matthias de spanning via een emulsie van ansjovis waarover hij nog eens een jus van dashi lepelt. Rijke smaken in een genereuze portie.

Dat blijft ook zo in de hoofdgerechten met kabeljauw (32) en zeetong (34). Behalve mosselen krijgt de kabeljauw het gezelschap van knapperige zeekraal en alweer die dekselse dille. De tong met seizoensgarnituur (van o.a. aardpeer en girolles) in een klassieke beurre blanc – waarvan je me gerust een glas mag schenken – is volgens het boekje.

Helemaal experimenteel of edgy wordt het hier nooit, maar dankzij de rake combinaties en professionele bediening is Talloor d’Or een aanwinst voor Ledeberg.

Ledebergplein 20, Ledeberg. Zondag en maandag gesloten, 09 223 19 48, talloordor.be

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234