Zaterdag 25/06/2022

CulinairOpen kaart

Aan tafel bij Spicy Lemon in Kortrijk: veel sfeer in een saus van chaos

null Beeld Femke Vandevelde
Beeld Femke Vandevelde

Femke Vandevelde fileert een culinaire hotspot.

Femke Vandevelde

Een fonduerestaurant is niet bepaald het meest baanbrekende restaurantconcept. Daar waren ook de uitbaters van ’t Fondue­tje van overtuigd toen ze in 2021 de overstap maakten naar een Midden-Oosters sharingconcept. Stijf is het allerminst aan de centrale bar van Spicy Lemon in Kortrijk. Wanneer we de verkeerde drankjes krijgen, lacht de barman zich een groteske breuk, en tijdens het klinken (ik met een pinot gris van het Belgische Aldeneyck, 8 euro, en mijn gezelschap met een aromatische spice & stormy, 14 euro) geeft hij ginnegappend mee dat er ‘geen alcohol in mijn wijn zit’. De mop ontgaat mij.

Omdat ik niet immuun ben voor een portie levendigheid, plunderen we de Engelstalige hapjeskaart. Die is trouwens verrassend democratisch opgesteld, met vijf van de zes starters tussen de 8 en 15 euro.

Als eerste arriveert het met sesam afgewerkte Perzisch platbrood (7), dampend uit de oven. Gul omringd door kommetjes met smaakmakers zoals chili, harissa, pickles en zhug – een verslavende dip met onder meer look, citroen, pepers, koriander en komijn. Ook de aubergine op houtskool (12) krijgt extra reliëf dankzij de frisse labneh met komkommer. Onze gegrilde en gelakte bloemkool (8) is een Mexicaanse flirt met een molesaus waarin we chili en véél chocolade proeven.

Om ons palet weer wat strak te krijgen, bestellen we een fattoush (19) die onder zware strikken filodeeg gebukt gaat. Jammer van deze legendarische Libanese seizoenssalade.

Ondertussen is het in de halfopen keuken een haasje-over van medewerkers die richting kelder trekken en vacuümkookzakken die opengesneden worden. Gelukkig is er één vrouw die de rust en orde bewaart: chef Maryam Marvani.

Dat haar gevoel voor smaakbeleving wel erg on point is, bewijst ze met haar bereiding van lamb biryani (36 euro voor 2). Onder een deegkorst die aan tafel voor ons wordt aangesneden, treffen we naast krokant aangemaakte saffraanrijst extra sappige lamsbouten aan die gepekeld zijn voor het grillen. Slim. Net zoals de gevarieerde menukaart waarin ze gerechten met vlees en vis prima balanceert met vegan creaties.

Voor het hier te lawaaierig wordt, rekenen we af. Voor 121 euro krijg je in Spicy Lemon veel sfeer in een saus van chaos.

Waterpoort 3, Kortrijk. Gesloten op zondag en maandag, spicylemon.be

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234