CulinairOpen kaart
Aan tafel bij Sense in Waasmunster: geweldige chef, overijverige ober
Femke Vandevelde fileert een culinaire hotspot.
De kans dat de naam Michiel de Bruyn een belletje doet rinkelen, is klein. Toch heeft deze man al een indrukwekkend parcours afgelegd. Na omzwervingen langs De Pastorale**, ’t Zilte**, Tomorrowland’s Mesa en de keuken van RSC Anderlecht keert hij terug naar zijn geboortestreek: het Waasland.
Iets drinken? Wel natuurlijk. Al heb ik eerst wat bruiswater nodig om de prijs van een fles Ruinart blanc de blancs (165 euro) weg te slikken. En daar is de homemade focaccia al. De zwangerschapskilo’s staan mijn gretigheid gelukkig in de weg. Onze nieuwsgierigheid wordt verder aangescherpt door de hapjes. De doeltreffende combinatie van rundvlees, noedels en papaja in een krokantje is alvast een gebalde uitstap naar het Oosten. Terwijl het noordzeesoepje van wulken, kapucijnblad en komkommer met daarbovenop gruyèreschaafsels zuiverheid en romigheid in één indrukwekkende hap combineert. Het derde hapje is het neusje van de z… euhm tonijn: onder de geraspte buikfilet zitten zelfgemaakte tubetti-pastabuisjes verstopt die op hun beurt nog eens opgevuld zijn met burrata.
Na amper een eerste keer bijgeschonken te worden van onze riesling (76 euro), vraagt de ober of we straks nóg iets willen drinken. Blijkbaar moeten én zullen we spenderen. Er zijn slechts vier gasten, wat zijn overijverigheid kan verklaren. Als tegenover mij de kikkerbillen (38 euro) opgediend worden, kijk ik bijna met spijt naar mijn bord. Maar de langoustines (45 euro) in mijn tartaar komen uit Guilvinec, een Bretoens vissersdorp waar de staartdieren wereldvermaard zijn.
Heerlijk ook wanneer een hoofdgerecht meer doet dan het belooft. Ik koos voor schartong in mediterraanse smaken (39 euro) en krijg daar girolles en percebes (eendenmossel) bij. Mijn lief houdt het lokaal met wilde eend (36 euro).
Qua digestieven is alles aanwezig, zo luidt het pompeus. Groene chartreuse dan maar. U raadt het nooit: die is er niet. Wanneer ik mijn ijsdessert (een witte cafe glacé à 10 euro) ruil tegen de cognac van mijn lief, fronst de ober. Mijn zin neemt evenredig af, gelukkig vormen de mignardises van Michiel – bevroren canelé – een veilig toevluchtsoord. In Sense word je verwend maar eerlijk is eerlijk: als het eergevoel van de ober wedijvert met het onnavolgbare talent van de chef stap je met een dubbel gevoel naar buiten.
Info: Fortenstraat 62, Waasmunster, restaurantsense.be
Corona: Voor je de zaal binnenwandelt, desinfecteer je de handen.
Minimalistisch: net zoals Michiel de intrinsieke waarde van het ingrediënt beklemtoont, is de opmaak van de zaal bewust sober en clean gehouden.
Formules: van dinsdag tot vrijdag kan je hier terecht voor een 3-gangenlunch à 39,5 euro. Daarnaast is er een verrassingsmenu van vijf gangen (79,5 euro) of een à la carte (vanaf 29,5 tot 45 euro per gerecht).