Zondag 05/02/2023

RecensieOssip

Aan tafel bij Ossip in Antwerpen: zo intens dat je wil blijven hangen tot de volgende service

null Beeld rv
Beeld rv

Lene Kemps fileert een culinaire hotspot.

Lene Kemps

Sommige chefs weten je zo intens te prikkelen dat je wil blijven hangen voor een volgende service. Alleen, erg evident is dat niet in een restaurant waar amper plek is voor 12 hongerige zielen.

Ook na het bemachtigen van een stoel moet je in Ossip soms rondjes draaien om het toilet te bereiken zonder dat je kont tegen het glas van je buurman aanschurkt. Maar dat maakt allemaal geen ene moer uit als je kookt zoals Magalie Verbaet en Emiel Redant.

Op het Antwerpse Kipdorp doen ze al een kleine maand hun ding volgens een ‘vierhandsformule’. Dat klinkt fancy, maar door hun vier handen passeert letterlijk alles: fileren, fermenteren, bereiden, afwerken, schenken van de wijnen, serveren van de gerechten en zelfs de afwas.

Magalie heeft zichzelf al meer dan één keer heruitgevonden. Van haar eerste zaak in 2013 over de switch naar een restaurant in de galerij van haar vader naar een pop-up aan de kust. Vandaag ontmoeten we haar in een Parijs’ aandoende bistro met Japans minimalistische inslag. Moeilijk om in één welbepaald hokje onder te brengen, maar daardoor des te intrigerend.

Ook in het geserveerde lunchmenu (36 euro) is er geen sprake van patserigheid maar wel van subtiliteit. De hapjes - linzencrackers, gepekeld en gedroogd runderhart (!) en een gebalde bouillon met pijlinktvis - zijn heerlijk luchtig en worden op de ideale temperatuur ingezet, wat de smaken nog expressiever maakt. In de gebalde uiensoep trekken Emiel en Magalie hierna de hartverwarmende kaart maar nooit zonder atypische combinatie. Zo zijn de uirokken opgevuld met bechamel en een crumble van haver.

In het hoofdgerecht met rog krijgen de groenten (boerenkool en schorseneer) evenredige aandacht. Bovendien is de saus van gekonfijte citrus licht verteerbaar. Zelfs de extra gang met kaas (+ 11) is een speelse bereiding met gepocheerde peer in thee en opgeschuimde karnemelk.

Magalie blijft in de basis trouw aan herkenbare seizoensproducten, maar sprankelt in haar uitwerking richting alle kleuren van de regenboog. In haar kielzog geniet ook Emiel van de reacties die hun gerechten teweegbrengen. En wanneer je denkt dat er na de laatste hap van het dessert geen verrassing meer komt, volgt de zachte rekening.

Prijs ★★
Eten ★★★★
Bediening ★★★★
Atmosfeer ★★★

Info

Kipdorp 3, Antwerpen
ossip-antwerp.be

Charcuterie

Emiel Redant houdt van iconische culinaire tradities en heeft zich verdiept in eigen charcuterie, met zelfgemaakte terrine en paté en croute als ultieme apotheose.

Carte blanche

Hier maak je geen keuze uit een kaart. ’s Middags betaal je 36 euro voor het verrassingsmenu, het uitgebreidere diner kost 66 euro.

Natuur

Magali verzamelde haar kelderresten van vorige projecten. In Ossip drink je uitsluitend natuurlijk, maar dat hoeft zelfs voor klassiekere drinkers geen probleem te zijn door de veelheid aan stijlen. En anders betaal je 1 euro voor water à volonté.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234