Zondag 26/06/2022

CulinairOpen kaart

Aan tafel bij Les Frères Louise in Ellezelles: stielkennis, trots en passie

null Beeld rv
Beeld rv

Femke Vandevelde fileert een culinaire hotspot.

Femke Vandevelde

Beweeg ik me met één voet over de taalgrens, dan word ik bijna automatisch overspoeld door een vakantiegevoel. Vanavond houdt die opgetogenheid aan wanneer ik in de schaduw van de Kattemollen in Elzele bij een 18de-eeuwse fermette arriveer. De broers achter Les Frères Louise zijn Roman, die de zaal runt, en sommelier Laurensz Dierickx. Ze flaneren zo vrij door de ruimtes dat het meteen lijkt alsof je familie van ze bent. Probeer maar stoïcijns te blijven bij de aanblik van hun uitgestrekte tuinterras, met linnen ingedekte tafels en fonkelende wijnglazen.

Stuk voor stuk accenten die stielkennis, trots en passie verraden. En die ingrediënten hebben de broers met kilo’s vergaard in Les Soeurs Louise, de plek die ze samen met hun moeder Katrien en tante Ann runden. Terwijl Les Soeurs onder leiding van Ann verveld is tot laagdrempelig eetcafé, mikken de broers in Elzele een niveau hoger. Dat bewijzen de blini’s met oscietra kaviaar en zure room op het menu (80 euro).

Behalve chef Dieter Nuyens verhuisden Roman en Laurensz ook de seizoenssuggesties (Mechelse asperges) en typische grillgerechten naar Les Frères. Hoewel een bereiding als langoustines of gamba’s bereid op houtskool (resp. 37 en 27 euro) bedrieglijk simpel kan klinken, vergt het een onberispelijk product (in kwaliteit en versheid) maar ook een chef die het vuur kan lezen. En dat is exact wat hier gebeurt. Gebalanceerd gekruid, puur gegrild en zonder poespas wordt het geserveerd.

null Beeld rv
Beeld rv

Ook de carpaccio van rundsvlees (30 euro) verschijnt koel en niet afvlakkend koud zoals elders vaak gebeurt. En omdat het toch vakantie is, passeert de truffelschaaf.

Het enige dat ik kan opmerken, is dat een lichtvoetige keuken hier alvast niet het oogmerk is. Gerechten krijgen sauzen als kruidenlook­boter (bij escargots, 19 euro) of cognac-mosterd­saus (bij kalfsnieren, 29 euro). En nu we toch bezig zijn: de frietfreak in mezelf bleef beteuterd achter bij de ondergebakken exemplaren die ze voorgeschoteld kreeg.

Toch ga je na een bezoek aan Les Frères Louise met een tevreden gevoel terug naar huis. In vergelijking met de betere brasserie betaal je meer, iets dat zich vertaalt in een rijkelijk samengestelde à-la-cartemenu en een hoge kwaliteit op je bord.

Rue de Renaix 162, ­Elzele. les-freres-louise.be

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234