Donderdag 07/07/2022

culinairopen kaart

Aan tafel bij Klei in Antwerpen: authentieke zaak die baat heeft bij een scheutje culinaire durf

null Beeld rv
Beeld rv

Femke Vandevelde fileert een culinaire hotspot.

Femke Vandevelde

Ieper, dat associeerde ik tot nu toe met klaprozen, de Menenpoort en Bellewaerde Park. Culinair is het voor mij een blinde vlek en dat maakt dit bezoek dus extra interessant.

Opvallend: gastheer Carl Couvreur en chef Jonathan Devogel zijn blijkbaar zo trots op hun West-Vlaamse klei dat ze hun restaurant ernaar vernoemd hebben. Ik weet nog niet of ik dat bewonderenswaardig of net kneuterig vind.

Gevestigd in een burgerhuis geeft Klei alvast uit op de majestueuze markt van Ieper. Ook het interieur is meer dan een toevallig samenraapsel: aperitieven kan in een stemmig salon, in de zaal kan je kiezen tussen een hoge en een lage tafel om het meergangenmenu te verorberen.

Net zoals elders is het aperitief een cruciale graadmeter. Met ‘KLEI Cuvée’ (10 euro) wordt een verfrissende extra brut geserveerd in samenwerking met Wijngoed Monteberg. Ook de soepele picon volgens eigen recept (10) zegt iets over de terroirfilosofie van dit huis. Beide glazen begeleiden onze eerste teaser uitstekend: een krokant van gefermenteerde ajuin met hummus van pompoen en look. Heerlijk licht en eenvoudig maar toch uitgesproken. Die stijl is helaas zoek in de volgende hapjes waar rillette van makreel op een zoete crème van appel en wortel prijkt en wijngaardslakken het onderspit delven in een overenthousiaste linzensalade.

Hoewel het voorgerecht volgens de heersende trends aan tafel wordt opgeleukt met een bouillon van algen, blijft de combinatie van Noordzeekrab met bloemkool in een ouderwets korset gepriemd zitten.

Tijdens de hoofdgerechten (griet voor mij en onglet voor mijn gezelschap) passeren tot mijn verrukking klassieke sauzen en royale producten. Alleen hadden we van een ervaren chef wel verwacht dat hij zijn onglet bleu zou serveren. Dan maar volmondig proeven van de groenten (spinazie en andijvie bij de griet, spruit en biet bij de onglet) die dankzij lokale kwekers en telers de trots van de streek zijn. Royaal mag je trouwens best letterlijk interpreteren. De porties zijn zo ruim dat ik al na minder dan de helft van mijn dessert met peer en hazelnoot moet opgeven.

Ieper staat bekend om zijn eetgelegenheden voor toeristen, maar dankzij Klei heeft de stad er een authentieke plek bij. Aan culinaire durf en een persoonlijke stijl is er echter nog wat werk.

Info

Grote Markt 11, Ieper.

Gesloten op woensdagavond, zaterdagmiddag en zondag. 057 364 001, klei-ieper.be

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234