Vrijdag 01/07/2022

CulinairOpen kaart

Aan tafel bij het heropende Taverne du Passage in Brussel: veelbelovend, maar het mag wat bruiner

null Beeld rv
Beeld rv

Lene Kemps fileert een culinaire hotspot.

Lene Kemps

Brussel heeft de laatste jaren heel wat van zijn horeca-instituten verloren. De modieuze Belga Queen, ­vleesrestaurant Vincent, visrestaurant La Marie-Joseph, schaakcafé de Greenwich... Slecht beheer, de aanslagen, een verwarrend mobiliteitsplan en ten slotte een pandemie zijn genoeg om elk icoon eronder te krijgen. Dat bewees ook de sluiting, nu zo’n twee jaar geleden, van de legendarische Taverne du Passage. Een Brusselse art-decobrasserie met een kaart vol klassiekers en personeel dat bij het meubilair hoorde – hoekig en stoffig, maar waardig en waardevol als je beter keek. Gelukkig is daar Raphaël Nataf, een jonge Brusselse ondernemer met mooie herinneringen aan zondagen met zijn ouders in de Taverne. Hij nam over, stofte af en friste op. Het decor heeft door de gouden accenten – onder meer de spectacu­laire origami van Charles Kaisin – een glamoureuze uitstraling gekregen, meer Great Gatsby dan Brussels ketje, maar tussen de witte muren bleef de oude ziel bewaard.

Ook het menu werd gemoderniseerd. Geen mergpijp meer, weg waterzooi. Maar nog steeds klassiekers als toast champignons (16 euro), vol-au-vent van Mechelse koekoek (28 euro) en steak bearnaise (34 euro). Nodige nieuwkomers als burrata met bietjes (15,5 euro) en bloemkoolsteak met sesam (18 euro). En zelfs hapjes om te delen: toast, sardines en kaas vanaf 15 euro. Heel even hebben we heimwee naar vervlogen tijden. De nieuwe ploeg werkt zich in en moet de naturel nog ontwikkelen om weg te komen met een nonchalante service en wat slechte grapjes. Ze doen zo hard hun best dat het bijna pijnlijk is, maar het eten is meer dan behoorlijk.

Mijn pomme moscovite (42 euro) mag wat warmer zijn, de uiensoep soufflé (12 euro) van de buurvrouw is dan weer gloeiend heet. De garnaalkroketjes (18 euro) aan de overkant worden als iets te vloeibaar geklasseerd, maar zijn wel lekker. De zuurkool (32 euro) is heerlijk overdadig. De américain met frietjes (21 euro) mag een klassieker genoemd worden. We zijn blij dat dit restaurant weer zijn plaats opeist met een gemoderniseerde en relevante identiteit. Maar de tijd kan niet snel genoeg gaan om alles in de Taverne net een tikje bruiner te kleuren.

La Taverne du Passage, Koninginnegalerij 30, Brussel, latavernedupassage.be

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234