Open kaart
Aan tafel bij Guzzi in Leuven: een bombardement van intense smaken
Lene Kemps fileert een culinaire hotspot.
Wie dacht dat Ristorante Guzzi vernoemd is naar de legendarische Moto Guzzi-motoren, zoals ik, is verkeerd. Guzzi is simpelweg een samentrekking van Miluzzi en Gu, de achternamen van Felice en zijn vrouw Yue. Ook in zijn tweede restaurant werkt Felice verder aan de slowfoodrevolutie die hij met Rossi in gang zette. “Mijn steengemalen biomeel en pizzachef komen uit Verona”, zegt hij, trouw aan zijn Italiaanse roots. Maar waar andere Italianen dicht bij de authenticiteit blijven – en daar is niets mis mee, waarom zou je knoeien met zoiets perfect als de Italiaanse keuken – wil hij “de iconen injecteren met verjonging. Uitzonderlijke ingrediënten en seizoensproducten zijn de bouwstenen van de Italiaanse keuken. Zolang ik dat respecteer, kan ik grenzen verleggen.”
In Guzzi manifesteert dat zich in de lancering van de ‘gourmet pizza’. Wat oorspronkelijk arme-mensenvoedsel was – een deegbodem met restjes erbovenop – wordt door de hoogwaardige ingrediënten een heel ander product. Een ‘Romagna mia, Romagna in fiore’ bijvoorbeeld (22 euro) met buffelmozzarella, gekonfijte tomaatjes, parmaham van 24 maanden oud, parmezaan van 30 maanden en balsamicoazijn van 25 jaar. Of de ronduit luxe versies die wij uitproberen: de terra met parmezaan, zwarte truffel, lardo van colonnata, krokante shiitake en rucola, en de mare met burrata, gele tomaten, gemarineerde makreel, viseitjes van tonijn en citroenzeste. Ze maken samen met onze heerlijke starter – gamberi rosa met champignons gemarineerd in tomatenwater – deel uit van het degustatiemenu (3 gangen: 39, 4 gangen: 49). Onze tong moet er even aan wennen. Het deeg is fantastisch. De bedekking is best wel heftig, een bombardement van intense smaken. Voor sommige pizzalovers té heftig, vermoed ik. Al zit de zaak afgeladen vol.
Als we doorgaan, stopt Felice ons zijn kookboek in handen. Een cadeautje. We staan erop te betalen, maar zijn vrouw heeft hem bevolen het ons te geven. “En ik luister altijd naar mijn vrouw”, zegt hij. “Wise man”, zeggen de Italianen achter de toog.
Guzzi is een plaats van perfecte pizza’s en van pareltjes van wijsheid.
Frederik Lintsstraat 5, Leuven, ristoranteguzzi.be
Prijsbeest
Felice Miluzzi werd in 2017 door GaultMillau uitgeroepen tot beste Italiaanse chef van België.
Santé
Als aperitieven zijn er de klassieke spritz (9) en negroni (12), maar ook ongefilterde prosecco (7,5), witte en rode huiswijn (36 per fles) en een ruim aanbod aan bieren.
Menu
Naast de pizza’s is er een hele kaart met ‘voorgerechten’, waaronder spareribs van zwart varken gelakt met balsamico (14) en aardappelcrème met bospaddenstoelen en sint-jakobsvruchten (16).